自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己朋友開舖賣衫,其實都算係知心朋友,認識十幾年了,平時心事都有傾開,見朋友生意都算做得唔錯,咁我咪今日問朋友去年一年銷售營業額有幾多?朋友答,你甘直接問?呢d係商業機密喔!其實呢d係咪屬於商業機密呢?自我覺得利潤先係機密!

珍珠宮

回覆:銷售營業額

就算熟都真係未必想答,幾私隱下

子爵府

引用:自己朋友開舖賣衫,其實都算係知心朋友,認

原帖由 xnshanshan 於 15-05-07 發表
自己朋友開舖賣衫,其實都算係知心朋友,認識十幾年了,平時心事都有傾開,見朋友生意都算做得唔錯,咁我咪 ...
呢個等於問人幾錢人工

男爵府

其實都真係幾私人
好似我朋友問我人工幾多我都唔會直接答啦

子爵府

回覆:xnshanshan 的帖子

其實唔回答都正常

男爵府

咁同薪金一樣,我都選擇唔講,唔想涉及錢銀問題,都真係好私隱架!

琥珀宮

佢可能驚你想同佢爭啩

男爵府

講錢就傷感情。佢算好,直接話妳,好過求求其其報細數,咩賺份糧lor,又話開支大之類,驚死妳同佢借錢款。

大宅

引用:佢可能驚你想同佢爭啩

原帖由 tansyneko 於 15-05-07 發表
佢可能驚你想同佢爭啩
我同朋友都唔同行

大宅

引用:講錢就傷感情。佢算好,直接話妳,好過求求

原帖由 hokally 於 15-05-07 發表
講錢就傷感情。佢算好,直接話妳,好過求求其其報細數,咩賺份糧lor,又話開支大之類,驚死妳同佢借錢款。
...
之前朋友開左幾次舖都唔成功,都有向我借錢,不過我都有借,到宜家見有錢賺,我都冇催朋友還錢,驚俾朋友太多壓力

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 tansyneko 於 15-05-07 發表

我同朋友都唔同行
佢驚你見好賺想轉行啩,而家好多人都賣韓仔,愈開愈多

純粹估下咋

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

銷售額+毛利率 才可計到大約利潤~

但甘問似乎唐突些~

如改為。。

妳生意都唔錯,最少都1百萬掛?

會好些~

我同鄰居都係生意人,大家日日約埋跑步,都係口水佬,無所不談,由於大家不同行,講到營業額,毛利率都有講到,沒有問題~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 hokally 於 15-05-07 發表講

之前朋友開左幾次舖都唔成功,都有向我借錢,不過我都有借,到宜家見有錢賺,我都冇催朋友還錢,驚俾朋友太 ...
咁佢係咪驚你知佢賺要佢還錢?所以數還數路還路人情還人情,講到錢真係傷感情

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

就算由細識到大,我都唔會問朋友一年揾幾多

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

引用:銷售額+毛利率+才可計到大約利潤~但甘問似

原帖由 大力大力 於 15-05-07 發表

但甘問似乎唐突些~
因為我家人都係做生意,從細成日聽人地講呢d商業機密,所以今日先會唔覺意直接問朋友,其實朋友都成日問我呢d問題啦,我都覺得大家唔同行,所以冇所謂,點知今日咁答我,我內心有d唔舒服~

大宅

引用:就算由細識到大,我都唔會問朋友一年揾幾多

原帖由 ninjarabbit 於 15-05-07 發表
就算由細識到大,我都唔會問朋友一年揾幾多
係因為朋友之前都有問我類似問題,因為一直都唔同行,所以我都會講,之前見朋友生意不算好,所以我就沒有問類似問題,但今年見到朋友生意好左,所以我都問一次

不過今次知道朋友介意後,以後我應該都不會再問啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自己朋友開舖賣衫,其實都算係知心朋友,認識十幾年了,平時心事都有傾開,見朋友生意都算做得唔錯,咁我咪 ...
緊係唔答啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

正如問人人工一樣冇禮貌。

香港人唔問年紀同收入架嘛

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:銷售額+毛利率 才可計到大約利潤~但甘問似

原帖由 大力大力 於 15-05-07 發表

但甘問似乎唐突些~
睇人囉..不過同年紀一樣,香港人唔傾既。

反而大陸人會講

侯爵府

好媽媽勳章

我有幾個best fd,我地真係會互相講自己搵幾多架喎,次次轉工都會主動同對方講新工人工&福利

首頁

尾頁

跳至