在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

事原係咁,2014年入職東華三院某小學,簽約話係供公積金的位,無講明常額(我在我份表見到係,同eservices裏都係)好穩定,會續年簽(書記話東華係咁),咁我簽左一年。

大宅

但4月時學校話內部有常額合約位,叫我地申請,之後就話我落選常額合約,話重有合約老師位俾我申請。

大宅

但係我原來係常額合約黎,無啦啦無左個位,重要重新申請合約,校長重好奇怪咁話,要我地(因為同時有4個同事都係咁))自己寫信去東華話自己放棄個常額位。問題係佢而家凳左我地,又無話實請我地,合約位係公開招聘。

大宅

如果我個腦無問題都會走,因為我入黎都係為左個位(我敎中、音,5年級班主任,帶合唱團、笛隊),其實課擔好重,同我的條件出去一定搵到,但我係呢個時間發現自己有左(因為一開始時,佢話好穩定,我好🐷咁信佢),攪到我而家一身蟻,留係度,個位又無左,叫我申請合約位,但合約唔肯定請,攪到我無左產假,我而家咁𠺢身世,出到去又一定揾唔到工(無校長會請個大緊肚的老師),我的損失都係因為我信個大話校長,有無教師媽媽,可以敎我點做?因為我第一次俾人凳,之前啲學校都係常額位,同埋我可否要求佢賠償我的損失呢?

大宅

常額位呢d唔一定俾係好正常的。
你最好依家話佢知你有左, 問佢幾時同你續新約~
一般你有左都唔敢唔同你簽九月張約既~

大宅

賠損失你提都唔好提啦
有約同你續已經好好啦
邊有人會賠俾你
你唔做大把人做
大把人畢業搵唔到教席

wcpcelia    發表於 15-5-10 19:41

大宅

但係我無叫佢俾,因為原來佢請我時已係呢個位,而家係突然無左,跟手話有合約位,叫我申請但無話同我簽,只係話有合約老師位,供MPF,咁就算簽,都唔係續約,而係新約!

大宅

就係怕佢知我有左,唔同我簽,原來我都無野,最大損失就係無左份工

大宅

回覆 macyleung1307 的帖子

呢行一向如此!你之前太幸福?
佢肯叫你簽mpf既合約已經係算續約架了

你唔簽大把人想要呢!

大宅

回覆 macyleung1307 的帖子

你岩岩有左?學校同事都未有人知?

大宅

重點係,我地幾個並無過失,只不過校長想玩資源共享遊戲,將我地啲位俾左同校的合約老師,然後焗我地變合約。而損失我當然會提,已約見律師,就因為當初佢的承諾,導致我想離開唔得,因為我身世好難揾。

大宅

係大把人做,我只多咪唔做,只想攞返過公義!校長重攪笑到叫我地申請合約位時,不用填申請表,只需要欏之前申請常額位份表去影印,然後塗左個職位同曰期,改返交俾佢,有公司會咁申請的嗎?影印本申請?

大宅

重要簽名位亦係影印!

大宅

不過而家我都唔會再理佢,最緊要個B,醫生要我唔好咁激動,因為情緒激動令我有<作小產>的情況,所以我而家唔會再理佢,保持心境開朗,公義我交俾敎協同律師幫我,得就得,唔得就算,唔會睇咁重,因為所有都不及我小B重要。多謝jimjimjim

男爵府

回覆:請敎任職敎師媽媽,懷孕期俾人凳冬菇

俾多個提議,去平機會問下。不過大前提係學校知你有左。

大宅

其實佢知唔知都唔係重點,佢只不過係玩緊資源共享遊戲咋,如果佢知,可能合約位亦唔會請!

大宅

Jimjimjim老師,幸福係因為你個人選擇,如覺得offer唔好,自己有權選擇,並不是一定要做,重有的是,自己手上是否有足夠籌碼去傾,並不是我以前太幸福,是我自己爭取返黎!多謝你的意見

大宅

希望你唔好太激動啦
對你同bb都唔好
其實你出到律師就算喺呢間學校俾番個位你
做落去真的會開心嗎?

除非你學校就快轉校長~
好快就又再新人事新作風

你當然可以選擇唔做
我唔識你我只是睇件事俾意見
唔會知你手上大把籌碼

如果有咩唔舒服最緊要叫醫生開病假俾你休息多點呢!

加油!

大宅

另外如果你過晒三個月都未俾學校知你有左,
唔係太好呢~ 對你同對bb都~

男爵府

我有類近的情況,但當然有不同。可我最後選擇辭職及不追究,因為過程令我早產、爛面、抑鬱...很悲傷,一直仆心仆命工作....
照你描述,校長根本不知你懷孕,並不構成懷孕歧視。
願這件事早日解決,你也保重身體。

首頁

尾頁

跳至