自由講場

跳至

首頁
34567...28

尾頁

侯爵府

引用:有d+jm把口真係好衰,講真搵三萬,生兩件得

原帖由 Leeleelau 於 15-05-10 發表
有d jm把口真係好衰,講真搵三萬,生兩件得罪你咩?大把人都窮有窮養,d 小朋友都可以開心過d有錢家庭啦, ...
認同,只要晤係生來存心食呀公,生幾多個關人乜事?樓主都係想參考下d錢點安排。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 vivibabyvivi 於 15-05-10 發

原帖由 我愛Corina 於 15-05-10 發表
咁又係呀,有d人要求較高,唔係諗天生天養。
所以好多朋友兩公婆搵7萬幾都話1個都唔敢生
無七萬都生三個

子爵府

引用:樓主,響有限資源唯有小朋友學少啲興趣班、

原帖由 dordor1207 於 15-05-10 發表
樓主,響有限資源唯有小朋友學少啲興趣班、外出食飯少啲、旅行次數少啲、讀書方面報有學卷幼稚園、讀小學津 ...
應該申請唔到,書薄、學費, 3/4 免都沒有, 公屋更加不用想, 一家四口公屋入息上限唔過2萬。

侯爵府

撇開租樓的開支,家底收入只剩25k再請工人會好緊手,但係既然四大長老都無法幫手湊,咁請工人湊兩個細路都係唯一的出路吧,無理由兩夫妻有一個人唔做嘢湊小朋友,咁樣假設每人的人工係around18k,得返一個人賺18k點養4個人加租屋?

btw唔明某些回post的JM點解咁樣又可以討伐人地搵得少都夠膽生兩個細路,宜家唔生都生咗兩個,唔同送一個去保良局咩,人地又唔係攞綜援,樓主開post都係想要啲constructive啲既意見者。

crayon1    發表於 15-5-14 01:19
bebebo    發表於 15-5-11 17:23

大宅

引用:+本帖最後由+vivibabyvivi+於+15-5-10+15:3

原帖由 vivibabyvivi 於 15-05-10 發表
係,養一個都好貴,我有朋友老公月入一萬夠膽生2件,仲係計劃要生,真係全家食白飯都搞唔掂,我自問生一個ok了,唔想小朋友陪大人捱世界

Winnie_1210    發表於 15-5-10 21:19

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 dordor1207 於 15-05-10 發表

珍珠宮

畀面勳章

cannyfung 發表於 15-5-10 15:41
識人同你一模一樣, 都請到工人, 另外$5k 供養父母
哇條數點計呀?應該唔洗比一大舊錢租屋嗎?

大宅

引用:Quote:vivibabyvivi 發表於 15-5-10 15:18

原帖由 大力士媽咪 於 15-05-10 發表
有的人好鍾意話人地崩口人忌崩口碗,吃不到既葡萄係酸既等等。。。。好似得佢最本事呢,我只知道,越係無本 ...
算啦 有d人講野係難聽過粗口
只求佢下一代唔好學到就得

公爵府

回覆:有無JM家庭月入3萬几要租樓都可以請工人?

impossible

大宅

引用:Quote:大力士媽咪 發表於 15-5-10 15:07 唔

原帖由 vivibabyvivi 於 15-05-10 發表
我話我唔敢生啫, 人地鍾意捱, 鍾意窮養係人地既事
我鍾意俾好既生活條件我既小朋友, 唔想俾第日條路太辛苦
...
就憑你話有啲人鐘意捱,鐘意窮養就睇得出你話有人無資格啦,係,你可能收入高環境比一啲人好,但一山還有一山高,你咁既素養咪又係比高過你有錢過你既人覺得你自視過高!何必要睇低人地呢??

mrsmacaroon    發表於 15-5-12 18:55
jessica0768    發表於 15-5-12 15:30
bebe12hk    發表於 15-5-11 17:09
JP930    發表於 15-5-11 15:59
si_princess_si    發表於 15-5-11 15:15
KateC2012    發表於 15-5-10 23:24
Evilo    發表於 15-5-10 23:12
Chafing    發表於 15-5-10 21:46
浸雞翼先    發表於 15-5-10 19:48
最後回覆    發表於 15-5-10 17:49
kitwong    發表於 15-5-10 17:27
BB0802    發表於 15-5-10 16:47

子爵府

畀面勳章

引用:c6比既家用+自己人工,差吾多35000。租1000

原帖由 sita1230 於 15-05-10 發表
c6比既家用+自己人工,差吾多35000。租10000,有姐姐,養2件,讀私校,1星期平日3-4日外賣,星期六,日出街 ...
唔洗俾家用4大?

翡翠宮

引用:撇開租樓的開支,家底收入只剩25k再請工人

原帖由 flori 於 15-05-10 發表
撇開租樓的開支,家底收入只剩25k再請工人會好緊手,但係既然四大長老都無法幫手湊,咁請工人湊兩個細路都 ...
所以上bk開post最好都係唔好問人關於家庭收入同開支的野,反正我覺得問人係無意思的,多與少人人的定義都唔同,有人覺得搵10萬唔生都唔夠錢使,有人搵2萬都生2個,呢d家庭計劃無對與錯~

我最唔鍾意就係見到d寸人但又無實際意見比人的回覆,仲有比人感覺似係哂命,話自己搵幾多幾多,多樓主成倍都唔敢乜乜乜……

bebe12hk    發表於 15-5-11 17:10
JP930    發表於 15-5-11 16:00

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

隔離陳師奶 發表於 15-5-10 15:56
係,養一個都好貴,我有朋友老公月入一萬夠膽生2件,仲係計劃要生,真係全家食白飯都搞唔掂,我自問生一個o ...
agree, 唔想小朋友陪我捱呢樣都係我既重點

生得佢出, 都想俾好少少既生活佢,
我唔係要佢讀名校, 穿名牌, 個個假期去旅行
我只係想佢要錢補習既時侯, 我可以好從容咁俾錢佢
佢需要買新衫, 我可以拎到錢出黎, 唔洗左諗右諗
甚至乎可以預留多少少錢去外國讀書
我要既野只係比基本既好少少, 只係唔想小朋友條路咁辛苦, 將來怨我,
我唔知道咁都叫攻擊人, 咁都叫吹噓

禁止訪問

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由+vivibabyvivi+於+15-05-10+發

原帖由 m8mber 於 15-05-10 發表
我諗無人中意窮 只係面對現實 有幾多就用幾多 好既生活條件固然重要 但我諗媽媽既教養應該都係好重要 真心 ...
公正評論

翡翠宮

引用:Quote:vivibabyvivi 發表於 15-5-10 13:40

原帖由 samchau19751217 於 15-05-10 發表
周不時都有呢D人,佢唔會比你咩建設性答覆,但就乘機出來展示自己。(先唔講是真是假)
講得好,所以最好由佢up,唔好回應佢就最好~

大宅

回覆:samchau19751217 的帖子

世事都比你看透!哈!但可惜我地就係嗰啲唔抵得既人。。。。我真係講唔出虛偽既說話

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

準備請工人呢下先頭痛,因為去租一間一萬既屋,應該地方唔大,要湊2個B,工人好難做得長。其實扣去工人5千,租屋1萬,2公婆返工車錢食飯起碼6千,水電煤都三千,雜物開支一千,剩餘5千買餸。

翡翠宮

引用:世事都比你看透!哈!但可惜我地就係嗰啲唔

原帖由 Rainbomomo 於 15-05-10 發表
世事都比你看透!哈!但可惜我地就係嗰啲唔抵得既人。。。。我真係講唔出虛偽既說話

...
我都講唔出架,所以佢up乜我都唔會回應佢,反正我都唔係第一次見佢咁講野,不嬲佢把口都好(唔使我講,大家有眼睇)

珍珠宮

畀面勳章

yuyueng 發表於 15-5-10 16:18
準備請工人呢下先頭痛,因為去租一間一萬既屋,應該地方唔大,要湊2個B,工人好難做得長。其實扣去工人5千 ...
無錯,最驚係工人做做下唔做又唔知搞咩,到時要送佢走又多一筆數

首頁
34567...28

尾頁

跳至