烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛買左p仔105,整第一機包失敗左,點解個包會凹ge?

男爵府

引用:剛剛買左p仔105,整第一機包失敗左,點解個

原帖由 Dreamboat1026 於 15-05-10 發表
剛剛買左p仔105,整第一機包失敗左,點解個包會凹ge?
有冇放包葉同酵母?

子爵府

回覆 Dreamboat1026 的帖子

我試過將salt當sugar放,就變成咁啲樣。你會唔會好似我咁"烏龍"?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

secyw 發表於 15-5-11 13:41
回覆 Dreamboat1026 的帖子

我試過將salt當sugar放,就變成咁啲樣。你會唔會好似我咁"烏龍"?
我第一次做試過就咁咁款

別墅

回覆:新手麵包機整包問題

我跟住跟機果本食譜整架,我都唔知錯係邊。
牛油係咪要攤軟先?我用無鹽牛油。
D水用室溫水ok ma?

別墅

回覆:kamkam528 的帖子

咁你知唔知錯左係邊度?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:我跟住跟機果本食譜整架,我都唔知錯係邊。

原帖由 Dreamboat1026 於 15-05-11 發表
咩牛油都冇問題,唔好放暖水,普通水喉水就可以

伯爵府

畀面勳章

原帖由 Dreamboat1026 於 15-05-11 發表
我牛油係蒸溶佢

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

男爵府

你d酵母會唔會c左 無效呀 看似焗唔起 另加建議用面包機就要用雪柜水會比較好 加上天氣熱 如用室溫水加埋部機係咁打發熱 酵母太熱會c架

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

平頭水多個包,同埋食譜水量不能跟機食譜落這麽多,如食譜水量是寫190,不能跟足,每種高粉受水量不同,要目測麵糰水份

大宅

BK Milk勳章

請問如何目測麵糰水份?

首頁

尾頁

跳至