自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

-----

男爵府

我試過在網上訂,但唔成功,我都想知。上次上香討有個post講左點訂,我都係唔識。

男爵府

上網買票網址如下

http://www.12306.cn/mormhweb/

1. 一般火車票、高鐵票的網上或電話開售時間為出發日期前60天,車站發售期則是58天,
每個車站的車次的開售時間也不同,多港人前往的車站開售時間如下:
廣州站11:00;廣州東站11:30
深圳站09:30;深圳北站09:00;深圳東站10:00;深圳西站10:30
如果要買一些熱門的車票(如廈深、武廣等),就一定要計準時間喇。

2.
要上網購票,必須要進行驗證手續。
甚麼叫「驗證」?就是需要先拿你的回鄉卡到車站進行確認
步驟是先註冊帳戶,然後輸入同行人士的資料放落註冊帳戶內的「常用聯系人」一欄即可
這兒有數點要注意:
A.
12306輸入姓名時,請務必輸入簡體字,驗證時如果見到姓名是繁體字的話,是不能接受驗證的。
B.
姓名只限輸入中文,英文名恕不接受。
C.
持回鄉卡的人士只可以到內地任何車站辦理驗證手續,代售點是辦不到的。
D.
驗證時需出示注冊帳戶的回鄉卡正本,及常用聯系人的回鄉卡正本,任何副本/複印本恕不接受。
E.
每個帳戶最多只能輸入五名未驗證的常用聯系人(不包括帳戶註冊人),所以如果你有多5位朋友的話,我的建議是分兩個帳戶註冊。

3.
取票是可以證件的副本/複印本到車站/代售點取的(不包括未驗證的人士)
但要留意如果是異地取票(即取票地與乘車地不是在同一個地方),每張車票要收取RMB$5異地取票費,並於取票時繳交。
代售點取票每張RMB$5(不論是否異地票)
另外,當你於12306訂票完畢後,系統會有一個訂單編號給你的,請抄下這個訂單編號,並於取票時出示此編號給職員,方能取票。
我所見有些人士只是拍了整個網頁,由於編號較長,所以有時影唔晒個編號,結果取唔到票,白行了一趟。
另外,每張訂單只限5位人士訂購單程/來回車票,多於5位的話要再開一張新單訂購的,而且訂單一定要付錢後才能開新訂單,要注意啊!
深圳北站已可使用自助取票機取票。

4.
付款方法:可用內地銀行網上戶口、內地信用卡、支付寶及香港銀行所發行的銀聯雙幣信用卡;系統不接受訂票後於車站取票時付款。所以要買票的朋友,想平就先開通/充值支付寶帳戶,想方便嘅就申請/問人借張銀聯雙幣信用卡吧

whywhite22    發表於 15-5-13 10:39

翡翠宮

經中旅買啦, 真係好煩架

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

在紅磡火車站有間舖可買高鐵票。

sumbaby2011    發表於 15-5-12 14:12

男爵府

畀面勳章

高鐵只有一等座、二等座 (&最近有臥舖夜行高)
軟卧硬卧呢D唔適用係高鐵度
買飛可以上12306.cn果度買(鐵路部門官網)
你有提款卡銀聯就可以用香港提款卡上網訂

大宅

我的育兒心得勳章 熱血勳章

可以去中旅社買, 如果立即拎飛, 去旺角就得. 其他分店, 好似唔可以即刻拎.

珍珠宮

試過上ctrip買唔到,最後要阿嫂朋友幫我去深圳北買

深廈咁短途應該無軟臥,上次坐二等,我覺得好坐過飛機economy

子爵府

紅磡火車站,即取票,但需手續費,視乎路程長短

子爵府

引用:我試過在網上訂,但唔成功,我都想知。上次

原帖由 wingeman2011 於 15-05-12 發表
我試過在網上訂,但唔成功,我都想知。上次上香討有個post講左點訂,我都係唔識。 ...
我睇中完都唔明

子爵府

引用:+本帖最後由+se6b03+於+15-5-12+09:42+編輯

原帖由 se6b03 於 15-05-12 發表

上網買票網址如下
上過去睇,要注冊先,但依家連注冊都注唔到。知唔知提電話點填,我填+85212345678/0085212345678/12345678
(12345678代表香港電話) 都唔得

子爵府

引用:經中旅買啦,+真係好煩架

原帖由 mini1204 於 15-05-12 發表
經中旅買啦, 真係好煩架
中旅每張收$60手續費,我total 8票,好金

子爵府

引用:紅磡火車站,即取票,但需手續費,視乎路程

原帖由 CL0214 於 15-05-12 發表
紅磡火車站,即取票,但需手續費,視乎路程長短
因為我total 8張會好金所以想自己買

侯爵府

引用:各位Jm知唔知係香港點買高鐵票,中旅有代買

原帖由 speonyip 於 15-05-12 發表
各位Jm知唔知係香港點買高鐵票,中旅有代買但手續費好貴。另外,想問下深圳去廈門有冇軟臥票票?岩岩問過中 ...
幾個鐘既車程唔會有臥咖,都系普通既座位。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mini1204 於 15-05-12 發表經

甘貴吖比錢我,我幫你上深圳排隊講笑

Ruph出世啦,2010

男爵府

speonyip 發表於 15-5-12 09:59
上過去睇,要注冊先,但依家連注冊都注唔到。知唔知提電話點填,我填+85212345678/0085212345678/12345678
...

要大陸手機號碼先得,去中移動門市買張一卡兩號。

sumbaby2011    發表於 15-5-12 14:15

別墅

回覆:求救! 係香港點買高鐵票

http://www.12306.cn 上呢個網訂,不過要注冊左先,前幾日先買左,有個編號俾你,到時去到囉飛就可以。仲可以用中銀銀聯信用卡俾$,勁方便,唔使手續費。

sumbaby2011    發表於 15-5-12 14:16

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mini1204 於 15-05-12 發表經

12306可唔可以香港號碼開就唔清楚,因為我上次試過唔得,嬲嬲地走去ok買佐張中港卡,用中港卡內地號碼註冊。然後係常用聯絡人度輸入要買票既人回鄉證號碼同姓名(注意:要翻譯翻簡體字),證件類別我揀港澳通行證的。訂票后揀選姓名,有好似60分鐘定40分鐘既俾錢時間(超過會自動取消),我用支付寶俾,系ok買卡充佐支付寶先。支付成功后,記得去攞票時連同訂單號碼證件一齊俾佢,如果唔係佢查唔到俾唔到票你。北站攞票唔使手續費,其他好似要

Ruph出世啦,2010

瑪瑙宮

引用:各位Jm知唔知係香港點買高鐵票,中旅有代買

各位Jm知唔知係香港點買高鐵票,中旅有代買但手續費好貴。另外,想問下深圳去廈門有冇軟臥票票?岩岩問過中 ...
香港未起好喎

別墅

高鐵係分一等同二等的.
如果你要軟座硬座就動車(即普通火車).
買票方面,可在
1. 中旅社買,但手續費貴.
2. 紅磡火車站有COUNTER買,但手續費都係貴.
3. 12306(大陸火車官網),但只可用大陸銀行咭或支付寶俾錢(便利店既支付寶咭好似只可用作淘寶買野,買前要問清楚).手續好麻煩.
4. 羅湖(大陸)火車站買票.

首頁

尾頁

跳至