自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問有無經驗媽咪知道, 如4歲小朋友在眼簾位置生了粒瘡, 去了醫生開的藥膏搽都唔掂, 仲有一粒東西係裡面, 係咪要做全身麻醉放濃出來才可以, 因太細怕郁來郁去, 請問如唔做同做有咩風險.

男爵府

你搽左藥膏幾耐呀?我仔早排都係咁搽左一星期都係差唔多,跟住我繼續搽過多幾日就無事了,醫生話D藥膏可以搽兩星期架,佢話有D小朋友係要兩星期時間先會好,如果你擔心你可以打返去你睇開果間診所問姑娘~

男爵府

我仔仔都生過, 吾使咁worry先...

我直情帶亞仔去割, 係眼科醫生診所做就ok 架啦!

因為我仔係眼簾入面生左2粒好以波子咁上下大粒, 去到同亞仔打支麻醉針, 之後就上床醫生同佢反開眼簾用野割開粒眼瘡既位置, 就同佢放晒d 濃出黎, 但醫生吾建議我入去睇住亞仔, 所以我吾知個過程係點, 只係做完我入去就見到有好多有濃同血既綿花, 之後醫生就比沙布叫我同亞仔噤住隻眼止下血, 大概坐左15分鐘到, 攞埋藥就走, 不過始終佢打左d 麻醉針, 所以佢會好眼訓.....

原文章由 LILY媽咪 於 08-6-24 22:16 發表
想問有無經驗媽咪知道, 如4歲小朋友在眼簾位置生了粒瘡, 去了醫生開的藥膏搽都唔掂, 仲有一粒東西係裡面, 係咪要做全身麻醉放濃出來才可以, 因太細怕郁來郁去, 請問如唔做同做有咩風險. ...

男爵府

不過我同護士傾過, 佢地話有時用熱敷都可能會無左眼瘡, 但都要敷2-3個月先可能會散到, 但佢話d 病人多數都會番去割, 因為如果生果個位料理得吾好, 會係番生過眼瘡既位置再生架

仲有割完個晚隻眼會好腫, 好紫, 我仔果次割完隻眼腫到開吾到(好以得番一條線可以睇野), 可能佢生2粒掛所以比較腫d, 但我晚晚都整隻熱蛋同佢敷, 所以佢1星期之內已經完全消晒腫同無事....

珍珠宮

你仔仔果時幾大, 係咪都係要全身麻醉, 係咪做完即刻要拍醒仔仔, 之後係咪唔好洗面入水, 唔番學住, 要維持幾耐康復, 係咪會再生, 同想知你醫生收費貴唔貴, 煩請再比多些資料我, 謝謝.

原文章由 bebe1217 於 08-6-24 22:31 發表
我仔仔都生過, 吾使咁worry先...

我直情帶亞仔去割, 係眼科醫生診所做就ok 架啦!

因為我仔係眼簾入面生左2粒好以波子咁上下大粒, 去到同亞仔打支麻醉針, 之後就上床醫生同佢反開眼簾用野割開粒眼瘡既位置, 就同佢 ...

大宅

同佢敷多d熱毛巾, 繼續搽眼膏, 佢會慢慢慢散架, 我個囡都生左4-5次眼瘡, 初時我都想同佢割, 但醫生話咁細個唔好, 等佢慢慢自己散, 佢會自己散架, 不過就要耐d囉, 你keep住每日同佢敷幾次熱毛巾會散得快d

珍珠宮

開始囡囡係眼紅加膧, 再得番細細粒, 這幾日又紅番同覺眼又話痛, 醫生開藥膏加抗生素比她, 又好似咁上下.

原文章由 ivy_lau 於 08-6-24 22:28 發表
你搽左藥膏幾耐呀?我仔早排都係咁搽左一星期都係差唔多,跟住我繼續搽過多幾日就無事了,醫生話D藥膏可以搽兩星期架,佢話有D小朋友係要兩星期時間先會好,如果你擔心你可以打返去你睇開果間診所問姑娘~ ...

男爵府

我仔仔果時係L2, 大概5歲到, 佢吾洗全身麻醉架, 只係係隻眼打支針就ok 架啦, 所以一直佢都係醒架, 不過我仔既眼瘡果時都生左有2個幾月, 仲有幾大粒下, 所以我忍吾到先帶佢去割, 但可能我一直都有同我仔講要帶佢去割, 所以佢入左房割既時候醫生話佢完全無郁過..

不過佢第2日都有返學, 只係隻眼用綿花蓋住一邊, 果次我割左2粒, 佢收左 $900, 係旺角中心一個眼科醫生做既, 包埋眼藥水同眼藥膏了.

原文章由 LILY媽咪 於 08-6-24 22:41 發表
你仔仔果時幾大, 係咪都係要全身麻醉, 係咪做完即刻要拍醒仔仔, 之後係咪唔好洗面入水, 唔番學住, 要維持幾耐康復, 係咪會再生, 同想知你醫生收費貴唔貴, 煩請再比多些資料我, 謝謝.

...

珍珠宮

你囡囡幾大, 同熱毛巾係得咁我試吓先, 不過只可係囡囡瞓左先整得, 越熱她實哇哇叫.

原文章由 ballball411 於 08-6-24 22:43 發表
同佢敷多d熱毛巾, 繼續搽眼膏, 佢會慢慢慢散架, 我個囡都生左4-5次眼瘡, 初時我都想同佢割, 但醫生話咁細個唔好, 等佢慢慢自己散, 佢會自己散架, 不過就要耐d囉, 你keep住每日同佢敷幾次熱毛巾會散得快d ...

複式洋房

我個仔都生左粒瘡係上眼皮內,今日帶左佢去睇e生,E生話係眼挑針,仲結開仔仔個眼皮比我睇,見到粒瘡同啲血絲. 比左藥膏同眼藥水我返屋企同仔仔荼,但因為今日比E 生結完眼皮,仔仔現在唔比我結開佢眼柀落藥 .惟有用住熱鷄蛋幫仔仔熱孚,睇吓佢啲毛孔可唔可以通到的毒出黎啦.
唔知係咪啲細菌多左呢,原來咁多小朋友出過眼瘡架!

珍珠宮

你囝囝好堅強無喊無郁, 我囡囡4歲如唔比我入, 我諗她實 , 宜家她係好細細粒, 但一望會留意到, 加上暑假同她報了游泳班, 唔攪好隻眼又怕受感染, 不過你可唔可以比你果醫生資料我先, 等我打去問吓先, 唔該.

原文章由 bebe1217 於 08-6-24 22:49 發表
我仔仔果時係L2, 大概5歲到, 佢吾洗全身麻醉架, 只係係隻眼打支針就ok 架啦, 所以一直佢都係醒架, 不過我仔既眼瘡果時都生左有2個幾月, 仲有幾大粒下, 所以我忍吾到先帶佢去割, 但可能我一直都有同我仔講要帶佢去割, ...

珍珠宮

你囝囝咁細驚都唔出奇, 囡囡4歲都唔比我地放藥膏在眼內, 唯有等她瞓了才整.

原文章由 bellans 於 08-6-24 22:54 發表
我個仔都生左粒瘡係上眼皮內,今日帶左佢去睇e生,E生話係眼挑針,仲結開仔仔個眼皮比我睇,見到粒瘡同啲血絲. 比左藥膏同眼藥水我返屋企同仔仔荼,但因為今日比E 生結完眼皮,仔仔現在唔比我結開佢眼柀落藥 .惟有用 ...

男爵府

收pm!

原文章由 LILY媽咪 於 08-6-24 22:55 發表
你囝囝好堅強無喊無郁, 我囡囡4歲如唔比我入, 我諗她實 , 宜家她係好細細粒, 但一望會留意到, 加上暑假同她報了游泳班, 唔攪好隻眼又怕受感染, 不過你可唔可以比你果醫生資料我先, 等我打去問吓先, 唔該.

...

珍珠宮

收到. Thank you bebe1217.

原文章由 bebe1217 於 08-6-24 23:20 發表
收pm!

別墅

我個仔2歲, 生過幾粒, 佢好易生..

有一d係會自己消, 不過上次一粒好大的, 要去私家眼科醫生割. 因為細b, 醫生說不要痳, 只是叫2個護士按住, 割時佢哭得好大聲, 不過回家2小時已可以取下紗布, 第2天已正常, 依家 (成個月)個傷口位仲有少少印, 家庭醫生說手勢做得幾好冇痂.

另外一隻細的, 因上次私家開一刀要幾千元, 所以我叫醫生寫紙 帶佢去政府的眼科醫院, 佢地說細, 不用開, 俾左藥膏, 不過有類固x, 唔可以用太多, 阿b爸爸說唔好用, 因佢自己用過係手會有白印.. 所以我只係用左一次, 依家慢慢消.. 不過小心去政府的要跟住址分區, 我去左太子個間, 佢地都說可能會轉佢回我住的區的政府醫院.

原文章由 LILY媽咪 於 08-6-24 23:54 發表
收到. Thank you bebe1217.

珍珠宮

要割但嘜都唔落只係捉住, 大人都話得, 咁細真係好肉赤.

原文章由 BH_2 於 08-6-25 12:35 發表
我個仔2歲, 生過幾粒, 佢好易生..

有一d係會自己消, 不過上次一粒好大的, 要去私家眼科醫生割. 因為細b, 醫生說不要痳, 只是叫2個護士按住, 割時佢哭得好大聲, 不過回家2小時已可以取下紗布, 第2天已正常, 依家 ...

等待驗證會員

亞仔係3歲試過. 生左一粒好似大人生個D 暗瘡係眼簾裡面, 後尾俾個兒科睇, 佢幫亞仔"即" 左出來.... 無落麻醉藥... 但係有另外3個大人夾手"GUM"住我個仔.....
亞仔出到來喊住話唔要再去見呢個醫生.

珍珠宮

哇, 我都聯想到情景好痛, 咁到宜家有無再生.

原文章由 ardnas65 於 08-6-25 17:59 發表
亞仔係3歲試過. 生左一粒好似大人生個D 暗瘡係眼簾裡面, 後尾俾個兒科睇, 佢幫亞仔"即" 左出來.... 無落麻醉藥... 但係有另外3個大人夾手"GUM"住我個仔.....
亞仔出到來喊住話唔要再去見呢個醫生. ...

別墅

真架, 但係長痛不如短痛.. 我個仔個時個粒, 睇左3次兒科都唔得..
我個時遲遲唔帶阿b去割, 就是聽有家長說佢個小朋友個時要入醫院住同埋要痳醉, 我反而擔心佢太細個, 又唔係咩大件事 touch wood, 最好唔好用太多痳藥. 所以一去個眼科醫生睇, 佢說可以不用痳藥, 就決定立即做啦. 貴就真係貴, 不過佢地做開熟手就安心d, 始終是眼.. 都好彩個粒是在下眼皮外, 不算入, 手術都好快, 5分鐘到. 我個仔都係, 一割完要入番去再見個醫生, 佢都未停過說"驚驚", 到依家見到醫生都有少少陰影..

如果是眼皮里面, 會更煩, 真係要住院都唔定.

原文章由 LILY媽咪 於 08-6-25 17:53 發表
要割但嘜都唔落只係捉住, 大人都話得, 咁細真係好肉赤.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 LILY媽咪 於 08-6-24 22:41 發表

...

我女都有做過呀......要全身麻醉.....之後幾日好返囉......果時未入學做,費時返學時,佢發炎又要請假,所以無事無幹都做左先...我個女而家都無返發呀........七八年前大約八千至一萬到啦,係 cwb st paul

首頁

尾頁

跳至