婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

本身老公比7000家用佢爸,但上星期傾計時,佢話依家比到一萬蚊。我地本身住公屋,屋企有62,老公,我,8歲既女同兩個月大既b一齊住,而呢一萬蚊比佢係交租,水電煤同包一餐晚餐,其餘既洗頭水沐浴露,牙膏牙刷,零食甚至公仔麵都係我地自己買返。我62依家56歲,冇做野起碼十年,佢話佢以前做野受過傷,所以冇做,就變咗我99出去返工搵錢養家,我62當年冇做野後賭錢輸咗幾百萬,攪到比人上門追債,仲要去人地屋企度避一排,所以我99同佢反咗面。前年我99同叔仔搬走咗,得返我地係度住,本身我地有間屋住既,不過6299唔啱,成日嗌交,老公唔想得佢地日對夜對,所以想留返係度住。以往屋企係99揸數既,咁佢搬走後就我62攪,我同老公以前比4000,叔仔比2000,果陣都係包一餐,兼所有野,連沐浴露,牙膏牙刷,公仔麵都係99買埋,我地淨係買自己用既洗頭水同零食。咁叔仔同99搬走後,我老公就比7000,咁我62做既係每日起身就係洗碗洗衫,然後就出街食野,跟住例牌去大排檔賭錢到六點返黎煮飯,佢一星期先掃地拖地一次既,所以依家我會做埋。之前我都有做野,直到兩個月前個細仔出世就冇做,全職湊佢,因為6299都食煙,同我試過比錢比個女62湊,佢湊住佢去賭錢,打麻雀,之後就冇比佢湊過。由上年開始,我62成日借啲意話7000蚊唔夠,不過我地都當聽唔到,估唔到我老公依家會比到一萬蚊佢,如果係坐月期間比我會讚成,因為日日都煲薑水,但我已經冇食補品,同只係食咗五日薑醋,飲咗幾日湯。62話每日買送都要百幾蚊,所以要求比多啲,但佢每日只係煮三個送,湯都冇,主要蒸肉餅,魚,蒸水蛋,有時淨抄個西蘭花就已經係一個送,我諗唔到呢啲點解會用百幾蚊,我都成日去買送,因為我62有時去賭錢唔煮。其實7000我覺得已經夠使兼有剩,交租水電煤預佢每個月三千,我地試過電費係交三百蚊既姐,所以三千已經係預咗多比佢,咁仲有4000就係買一餐送同紙巾,佢都話唔夠,要比到10000,我覺得真係離譜,我覺得佢拎啲錢去賭囉~其實打理一頭家唔係應該善用啲錢既咩?點解成日諗住下下唔夠就問啲仔拎,新年已經搵借口問大仔拎3000,話過年屋企要買野,但根本就冇買過,揮春都係用上年既。我地已經有兩個小朋友,買奶粉尿片,交書簿費,飯錢,仲要買埋日用品,咁我地平時既早午餐,出街,所有野都係錢,佢以為佢個仔搵十萬九千七咩,我真係唔明點解老公比多家用之前唔同我商量下先,依家比開咗,又無理由收返,其實啲錢用得其所,我真係冇怨言,有時我真係好想講,不如拎返啲錢比我地自己攪掂所有野,有個咁既62,我好想快啲可以拎返間屋搬走,我已經冇辦法再對住佢

AY1113    發表於 15-5-13 13:49

琥珀宮

可否你或你老公揸返數?

男爵府

回覆:家用問題(純呻)

冇睇晒你點數你62,不如你收果一萬去持家,包食包住包水電煤包日用品,一萬元真唔多。

happywindy    發表於 15-5-14 00:50
cherrie_q    發表於 15-5-13 12:40

水晶宮

咁你都係ftm, 不如你揸數啦!衰d講句,你62都試過爭人好多錢,唔擔保佢會唔會有日連租都輸埋,不如你叫你老公俾8千你,俾2千62,你煮埋飯啦

大宅

引用:可否你或你老公揸返數?

原帖由 tansyneko 於 15-05-13 發表
可否你或你老公揸返數?
我都有想過,但如果開口講,我62一定知我地唔滿意錢果度,之前我62借啲意發悔氣講過一次,話佢淨係負責攞錢交基本野,叫我自己買返送,佢自己出去食得啦,我果刻勁想話好,不過老公又冇出聲,我廢事出聲令佢難做,我知道我講咗,佢一定會比佢爸係出面講佢!

大宅

引用:冇睇晒你點數你62,不如你收果一萬去持家,

原帖由 j947 於 15-05-13 發表
冇睇晒你點數你62,不如你收果一萬去持家,包食包住包水電煤包日用品,一萬元真唔多。

...
如果全包就真係唔多,但重點係只交租水電煤同包一餐……公屋租金平,有時仲免租添,最貴係電費,但我地每個月唔多過500,所以預三千交呢啲已係多咗。咁四千買一餐送同紙巾都唔夠?我地三個大人用都話一萬,咁以前五個大人咪應該仲多先係,但點解以前反而比小啲……

公爵府

咁如果您62無野做, 咁大個人當佢自己零用都要 3幾千.
即係租金水電媒3千幾
買送 - 3千幾
剩下3千幾可能係您老公比您62零用錢, 衰d講句, 買條底庫都要錢

可以的話分開比都得, 即係您自己包晒, 只係比番少少零用佢, 等佢無得賭.

Jolin_Yuen    發表於 15-5-13 15:38

大宅

引用:咁你都係ftm, 不如你揸數啦!衰d講句,你62

原帖由 貧窮媽媽 於 15-05-13 發表
咁你都係ftm, 不如你揸數啦!衰d講句,你62都試過爭人好多錢,唔擔保佢會唔會有日連租都輸埋,不如你叫你老 ...
唉…其實有好多時候,我覺得我老公可以搵機會講,但佢冇講,咁我都明佢難處,始終係自己呀爸,但有啲似愚孝囉。我62都試過最近有人成夜晚十一點打黎叫佢還錢,佢落街還錢比人時,我老公就鬧佢,啲錢唔係比佢賭,佢聽到咪急急腳走人囉~佢仲試過賭到比人拉上差館,六點幾打黎話比人拉咗,煮唔到飯……佢有好多好多麻煩野,我憎佢既程度,係已經唔會再同枱食飯,兼唔會比佢接觸我對仔女

男爵府

就算你當家, 你老公都要比生活費你老爺架, 唔理佢去賭又好, 咩都好, 養到個仔咁大唔通唔駛養番個老豆. 一日比一百蚊個老豆洗都唔多, 每月果度都3K.

你咪試下用7K去當下頭家, 睇下夠唔夠洗先再決定下一步點做.

大宅

引用:咁如果您62無野做, 咁大個人當佢自己零用都

原帖由 koko2000 於 15-05-13 發表
咁如果您62無野做, 咁大個人當佢自己零用都要 3幾千.
即係租金水電媒3千幾
買送 - 3千幾
佢有三個仔,每人每個月夾1000比佢自己使,佢每日用黎食午餐同買自己野,佢既晚餐,宵夜都係屋企食,連著緊既襪都係我去買……而份家用就只係交野同買送,連掃把地拖,拖地既綠水,調味料,大部分既野都係我自己買返,冇叫佢去買,因為我試過叫佢買豬骨煲湯,佢同我講唔知豬骨係邊買,所以以後我冇再叫佢買野,而煲湯都係我自己攪返……

大宅

引用:就算你當家, 你老公都要比生活費你老爺架,

原帖由 TropyC 於 15-05-13 發表
就算你當家, 你老公都要比生活費你老爺架, 唔理佢去賭又好, 咩都好, 養到個仔咁大唔通唔駛養番個老豆. 一日 ...
本身我62啲仔已經每個月有比錢佢,佢有三千係for自己用,比佢吃午餐同買下野,晚餐,宵夜都係食屋企,而七千係交基本野同包一餐送,依家係一萬蚊只用黎交租同買一餐送。如果七千全包當然唔得啦,我亦唔會上黎呻啦…唉~

男爵府

小魔女bb 發表於 15-5-13 11:37
本身老公比7000家用佢爸,但上星期傾計時,佢話依家比到一萬蚊。我地本身住公屋,屋企有62,老公,我,8歲 ...
就算唔可以搬走都自己揸返條數

子爵府

引用:Quote:原帖由 koko2000 於 15-05-13 發表咁

原帖由 小魔女bb 於 15-05-13 發表
佢有三個仔,每人每個月夾1000比佢自己使,佢每日用黎食午餐同買自己野,佢既晚餐,宵夜都係屋企食,連著緊 ...
即是佢的仔每個仔俾1千(有三仟)定三個仔㚒埋俾1千?

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-05-13 發表佢

原帖由 dobbybabie 於 15-05-13 發表
即是佢的仔每個仔俾1千(有三仟)定三個仔㚒埋俾1千?
每個仔比一千,加埋三千!由以前到依家都係咁。過時過節又會另外比下

子爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 15-05-13 發表

原帖由 小魔女bb 於 15-05-13 發表
每個仔比一千,加埋三千!由以前到依家都係咁。過時過節又會另外比下
咁你老公俾多兩千(我覚得仁至義盡)有五千蚊佢夠使有突了,自己用8仟當頭家,買餸講真平有平吃,貴多多$都唔夠吃。我自己就煲湯百零蚊,沒煲就五十到七十蚊到,好似禽晚,炒通菜(五蚊扎),麻婆豆腐(豆腐四個半,肉我買豬錚肉22蚊一斤,我炒哂的肉好。/似肉燥咁,落咗三分一,剩番三分一今晚蒸水旦鋪面,三分一今日中午兩個仔撈面吃)再有鳳爪煮排骨(共銀五十蚊到,吃咗—半,今晚再吃)煲鯪魚滾大豆芽,同埋羅蔔(魚二十二蚊,豆芽四蚊,蘿蔔是整泡菜用剩一半)所以我好肯定你老爺買餸有得打斧頭。自己揸番數啦,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你間屋租左比人?

夠期好搬,一黎你討厭佢,2黎錢銀上唔清楚

伯爵府

貧窮媽媽 發表於 15-5-13 12:09
咁你都係ftm, 不如你揸數啦!衰d講句,你62都試過爭人好多錢,唔擔保佢會唔會有日連租都輸埋,不如你叫你老 ...
同意,反正你都全職湊仔啦!咪你自己揸返條家用數,既可知道實際支出又可減低62打斧頭機會。
只有你自己實際落手做至知道/明白持家問題。。。

男爵府

回覆:小魔女bb 的帖子

你都長住唔到,快快搬,咁多不滿遲早出事。
小朋友咁細遠離62好d

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-05-13 發表每

原帖由 dobbybabie 於 15-05-13 發表
咁你老公俾多兩千(我覚得仁至義盡)有五千蚊佢夠使有突了,自己用8仟當頭家,買餸講真平有平吃,貴多多$都唔 ...
我都成日買送煮飯,所以好肯定佢有錢剩,但佢仲同我老公講話每個月要貼錢出黎,講到自己幾慘,幾為頭家咁……

大宅

引用:Quote:貧窮媽媽 發表於 15-5-13 12:09 咁你

原帖由 M.A.C 於 15-05-13 發表
同意,反正你都全職湊仔啦!咪你自己揸返條家用數,既可知道實際支出又可減低62打斧頭機會。
只有你自己實 ...
我都好想揸返,但點開口講?我覺得佢一定會問點解……我成日同自己講:算,當比佢儲錢。不過條氣真係好唔順,我生咗個細後,冇做野就冇比家用我媽,諗住留多個錢係身,一年後返工先全數比返佢,點知呢頭慳三千,轉頭就比咗佢

首頁
12345...7

尾頁

跳至