婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

小魔女bb 發表於 15-5-13 15:21
我都好想揸返,但點開口講?我覺得佢一定會問點解……我成日同自己講:算,當比佢儲錢。不過條氣真係好唔順 ...

咪同佢講...佢咁辛苦...唔洗佢煮喇..
你自己煮喇..
你自己"服侍"番佢...
所有0野你負責番囉...
名正言順你自己揸數...有咩問題?

男爵府

引用:Quote:原帖由+TropyC+於+15-05-13+發表就算

原帖由 小魔女bb 於 15-05-13 發表
本身我62啲仔已經每個月有比錢佢,佢有三千係for自己用,比佢吃午餐同買下野,晚餐,宵夜都係食屋企,而七 ...
你老公都係你老爺個仔⋯咁係咪都應該要比呢

男爵府

回覆:家用問題(純呻)

咁咪自己揸數囉,同佢地講,唔想62貼錢,解決晒,你已經好好,c6呀哥,呀嫂(全職湊仔)+BB,一齊住公屋,每個月都係比$5000我99。我每日買餸都係$70樓下

珍珠宮

你小朋友日日見住爺爺出去賭, 又見住你有幾唔鐘意佢, 久而久之佢地都可能會學埋, 所以最好既方法就係搬走+CUT家用

禁止訪問

複式洋房

回覆:小魔女bb 的帖子

我覺得仔養老豆天經地義,多幾千孝順父母有咩唔岩?我老公俾幾多錢6299我從唔過問!佢地含辛茹苦養到我老公咁大,我唔覺得有咩問題。如果你因為d咁既野同你老公嘈佢嘛仲覺得你唔好!

男爵府

其實我都覺得你做新抱既唔好理個老公俾幾錢佢老豆,反而係你老公俾幾錢你做零用或其他支出仲好。你老公識計既,入不敷出就會諗地方慳,慢慢就會識諗唔駛俾咁多錢個老豆。

水晶宮

回覆:j947 的帖子

Agree,佢鍾意賭一回事、但呢條數可打斧頭不多

水晶宮

其實都五個人食飯,而加買條魚夠五個人食,都要四十蚊啦,一餐平D一餐貴D吾出奇,公屋交租都要千幾二千啦。夏天如果開冷氣,電費肯定吾只三佰蚊啦,甘早餐同午餐你62都要食架,你仲話佢食煙添,雖然食煙係吾好,但而加一包煙都幾十蚊,所以你話佢拎去賭又真係冇乜幾多剩去打斧頭嘅。如果你甘吾鐘意62當家,大可叫老公俾你當,俾零用錢你62自己搞掂早午餐囉。其實養到個仔甘大,真係食多幾蚊都要左諗又諗,你覺得lee d 叫愚孝嗎?

伯爵府

chu_peipei 發表於 15-5-13 19:07
其實我都覺得你做新抱既唔好理個老公俾幾錢佢老豆,反而係你老公俾幾錢你做零用或其他支出仲好。你老公識計 ...
樓主可以參照下呢位姐妹做法呀!孝順父母無錯,父母享仔女福亦啱,但問題係有咁本事至得架。
當仔女各自有家庭,收入支出條數又唔鬆動,做父母既一定要迫仔女比咁多家用/零用,又係咪啱呢? 除非仔女月至少入6萬,都唔肯俾2萬零用父母就話不孝啫。但月入得3萬仲要養老婆仔女既,點比1萬零用父母呢?

男爵府

引用:Quote:chu_peipei 發表於 15-5-13 19:07 其

原帖由 M.A.C 於 15-05-13 發表
樓主可以參照下呢位姐妹做法呀!孝順父母無錯,父母享仔女福亦啱,但問題係有咁本事至得架。
當仔女各自有 ...
果一萬係包佢老公一家四口,食,住,水電煤,日用品,唔係淨比一萬62喎。

樓主,主張你揸返盤數,煮返比62食,我諗你62仲開心,你又開心唔駛呻,大家都好

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-05-13 發表本

原帖由 TropyC 於 15-05-13 發表
你老公都係你老爺個仔⋯咁係咪都應該要比呢
有丫,我老公都有比架!

大宅

引用:咁咪自己揸數囉,同佢地講,唔想62貼錢,解

原帖由 devil621 於 15-05-13 發表
咁咪自己揸數囉,同佢地講,唔想62貼錢,解決晒,你已經好好,c6呀哥,呀嫂(全職湊仔)+BB,一齊住公屋, ...
我有個朋友,佢都係比5000個99,個99幫佢湊埋仔,每日仲三送一湯。佢話我62根本就冇可能用到咁多錢

大宅

引用:你小朋友日日見住爺爺出去賭, 又見住你有幾

原帖由 小歪仔 於 15-05-13 發表
你小朋友日日見住爺爺出去賭, 又見住你有幾唔鐘意佢, 久而久之佢地都可能會學埋, 所以最好既方法就係搬走+C ...
我62係重男輕女,佢對我個女唔係咁好,仲試過同我女講我媽咪壞話,佢幼稚園時係我媽湊,小學跟返我,我62同我女講話我媽唔錫佢,所以佢先返黎住,所以我個女都好唔鍾意佢。

大宅

引用:我覺得仔養老豆天經地義,多幾千孝順父母有

原帖由 YeeY 於 15-05-13 發表
我覺得仔養老豆天經地義,多幾千孝順父母有咩唔岩?我老公俾幾多錢6299我從唔過問!佢地含辛茹苦養到我老公 ...
的而且確仔養父母係天經地義,但係咪要睇下點養呢?我以前從來都唔過問,因為我有工作,就算點都有我撐住,但現在我沒有工作,細仔又剛出世,所以我會著緊好多。咁作為呀爺,係咪都應該為兩個孫既未來著想,應該持家有道,而唔係仲亂揮霍呢?我養佢唔係問題,但我做人呀媽,我一定係諗對仔女先。我有時會諗,佢攪成今日咁,係佢自己賭錢所致。

大宅

引用:其實我都覺得你做新抱既唔好理個老公俾幾錢

原帖由 chu_peipei 於 15-05-13 發表
其實我都覺得你做新抱既唔好理個老公俾幾錢佢老豆,反而係你老公俾幾錢你做零用或其他支出仲好。你老公識計 ...
我老公就係將比咗家用後,扣埋返工錢,就比我入落銀行,然後用時就拎出黎,所以計唔到有幾多

禁止訪問

大宅

引用:其實都五個人食飯,而加買條魚夠五個人食,

原帖由 HLDMaMa 於 15-05-13 發表
其實都五個人食飯,而加買條魚夠五個人食,都要四十蚊啦,一餐平D一餐貴D吾出奇,公屋交租都要千幾二千啦。 ...
我地得三個大人吃咋,我個女同我都吃好小,因為佢4:30放學回來時我地會食野,所以晚餐食得唔多。至於交租同電費果啲,我係計我地以前五個大人一齊住果陣既最高消費,因為有單可以睇到用幾錢,所以我話預佢一個月三千。佢食煙果度,我唔知佢食幾多,我只知佢叫大陸煙。另外,佢並不是每天都煮飯,有時佢話約咗人又唔煮,有時我地去咗行街又唔使佢煮,有時夜咗佢唔煮,佢必定去買一個焗豬飯比我同老公兩份食,咁一個焗豬飯都唔係好貴姐,加上一個月佢又煮小咗四,五餐,所以我先話佢用唔到咁多錢買送。同埋我99以前揸數時都係我62負責買送,但我地果陣比既錢小啲,我,老公加叔仔加埋都係比6000,仲要全包,但依家一萬只包一餐,如果我62唔係試過比人拉返差館,攪到要上法庭,同半夜比人追債,我唔會咁諗佢架。

大宅

引用:Quote:chu_peipei 發表於 15-5-13 19:07 其

原帖由 M.A.C 於 15-05-13 發表
當仔女各自有 ...
謝謝妳,睇到你段說話,我覺得好安慰。我打出黎,其實唔係話想埋怨啲咩,我知道仔女應該要孝順父母,佢爸養到佢咁大,養返佢好應該,但我媽都養大我,係我陀細仔時,我媽成日話生多個要用多好多錢,叫我要慳啲,揸緊啲,大吉利是講句,有咩事睇醫生都有個錢係身,所以今年一月開始,我冇比家用我媽,諗住冇做野,呢度慳啲,果度慳啲,可以儲多小,但估唔到,我呢頭比小咗三千,轉頭比返出去,我覺得對我媽好衰囉,我唔明,點解我媽都識為我地著想,佢作為呀爺,但冇為啲孫著想。我上黎呻,係我知道我62煮啲咩比我地食,而果啲送係值幾錢,學你話,如果仔女搵得唔多咁點比?我老公雖然今年搵多咗,但小咗我既收入,其實即係冇多到,反而仲要養多個,依家一個養五個。況且啲租金水電煤都定咗個大約數既,佢只負責一餐,其他我地負責哂,咁佢都話要一萬先夠,咁我地又要幾多先夠?好似上星期,買張梳化又話用五千,都係我地比…仲有其他碎濕濕既野…唉…

大宅

引用:Quote:原帖由 M.A.C 於 15-05-13 發表樓主

原帖由 j947 於 15-05-13 發表
果一萬係包佢老公一家四口,食,住,水電煤,日用品,唔係淨比一萬62喎。

樓主,主張你揸返盤數,煮返比62 ...
一萬係唔包日用品架。我以前試過放假煮飯架,但佢話佢要食好咸,我啲送唔啱佢食,佢係食隻煎蛋都要放鹽係上面,所以佢煮,我地就佢食

首頁
12345...7

尾頁

跳至