在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

DEL

禁止訪問

珍珠宮

加油媽咪,你去EK "自閉寶寶"好多同路人幫到你.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

加油!

禁止訪問

大宅

我仔仔都係咁~不過就返i位~但而家老師話佢可能有讀寫障礙~所以我會轉做ftm,但都好擔心~唔夠錢

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:帶左亞仔去評估,結果係自閉症譜系 要排特

原帖由 Fanleebbee 於 15-05-13 發表
帶左亞仔去評估,結果係自閉症譜系 要排特殊學校,仲要搵埋言語治療 九月就開學希望可公人追 ...
請問點發現? 去邊度評估?

我女15m 唔識發音,都有人話可能自閉

活在當下,愛得及時

子爵府

pm1202 發表於 15-5-17 01:13

點為之唔識發音?? BB話都唔識講??

大宅

引用:Quote:原帖由+Fanleebbee+於+15-05-13+發表

原帖由 pm1202 於 15-05-17 發表

佢兩歲返健康院,發覺佢講野唔多,果時見醫生,醫生轉介去評估中心。

大宅

回覆:自閉症譜系

多謝各位媽媽 已經幫bb去協x會搵治療

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:pm1202 發表於 15-5-17 01:13 請問點

原帖由 fionlo1988 於 15-05-17 發表
點為之唔識發音?? BB話都唔識講??
講bb話,唔識跟我地講野,乜都講 baba

活在當下,愛得及時

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 pm1202 於 15-05-17 發表請問

原帖由 Fanleebbee 於 15-05-17 發表
佢兩歲返健康院,發覺佢講野唔多,果時見醫生,醫生轉介去評估中心。

...
謝謝分享,希望你小朋友好快見進步,媽媽加油

活在當下,愛得及時

子爵府

引用:Quote:原帖由 fionlo1988 於 15-05-17 發表

原帖由 pm1202 於 15-05-17 發表
講bb話,唔識跟我地講野,乜都講 baba
好似我個仔,就17m..剩係識講bb 話,又係唔肯跟人講野,最叻就係講爸爸爸爸爸,但又唔肯對住爸爸講

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 pm1202 於 15-05-17 發表講bb

原帖由 fionlo1988 於 15-05-18 發表
好似我個仔,就17m..剩係識講bb 話,又係唔肯跟人講野,最叻就係講爸爸爸爸爸,但又唔肯對住爸爸講

...
你有帶bb去評估嗎?

我諗緊幾時 check好,聽見話歲半返健康院就算見醫生都係再等半年,怕遲左錯失治療時間

活在當下,愛得及時

子爵府

pm1202 發表於 15-5-18 09:31
你有帶bb去評估嗎?

我諗緊幾時 check好,聽見話歲半返健康院就算見醫生都係再等半年,怕遲左錯失治療時間 ...
咁又冇CHECK呀!因為我覺得佢除左唔識講野之外,其他都唔太似自閉呀,
同埋好多人都話男仔係遲講野D,我隔離屋嗰個BB都2歲先開始肯講少少野,
所以我諗住觀察下先。

大宅

引用:Quote:pm1202+發表於+15-5-18+09:31+你有帶

原帖由 fionlo1988 於 15-05-18 發表
咁又冇CHECK呀!因為我覺得佢除左唔識講野之外,其他都唔太似自閉呀,
同埋好多人都話男仔係遲講野D,我隔離屋 ...
我唔知你地有冇睇過脊醫? 我個囡䏲開當保健,我見很多小朋友睇, 大多係語言有問題,佢係會幫小朋友啲頭骨整合,效果真係唔錯,但唔平!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 fionlo1988 於 15-05-18 發表

原帖由 BBCoffee 於 15-05-18 發表
我唔知你地有冇睇過脊醫? 我個囡䏲開當保健,我見很多小朋友睇, 大多係語言有問題,佢係會幫小朋友啲頭骨整合 ...
從來無諗過會同頭骨有關,可否share 多少少?

活在當下,愛得及時

大宅

回覆:pm1202 的帖子

你可以上綱search 尚本堂佢都有自閉症case,我去開那個都係同一個theory, 你們不妨看看吧! 我聽佢講自閉症多為開刀生,開刀拿bb出來時啲骨會移動左,影響腦水運行,詳細我不記得啦!

子爵府

BBCoffee 發表於 15-5-18 18:13
你可以上綱search 尚本堂佢都有自閉症case,我去開那個都係同一個theory, 你們不妨看看吧! 我聽佢講自閉症多 ...
多謝分享~我BB係開刀生~

大宅

引用:Quote:原帖由+pm1202+於+15-05-17+發表請問

原帖由 Fanleebbee 於 15-05-17 發表

...
每個人進度唔同,我仔1.5歲同2歲時見健康院姑娘都乜都唔識講,唔識同人溝通!唔識分析圖案內容,每次都唔合格,要半年見多次!我個時都同你一樣見住人哋D BB幾叻咩都識,自己擔心死,但後來都係放松心態,隨小朋友自我發展!2歲生日後就開始肯開口講嘢!后來發現佢學英文叻過學講中文,我就每樣事物都用中英文解釋佢聽,目前2歲半已經識好多嘢,不但看圖認知無問題咗,而且仲玩拼圖遊戲好叻咗!半年時間唔算好耐,但小朋友只要到咗適當時間佢就會自動開竅學嘢!放松D

首頁

尾頁

跳至