在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 Fanleebbee 於 15-05-17 發表

原帖由 miya0315 於 15-05-20 發表
每個人進度唔同,我仔1.5歲同2歲時見健康院姑娘都乜都唔識講,唔識同人溝通!唔識分析圖案內容,每次都唔合 ...
想問你仔仔2歲前識唔識手指指及辨認眼耳口鼻/自己食飯?點train 看圖認知?我個21月大仲係唔識,又坐唔定唔聽人教

大宅

引用:Quote:原帖由+miya0315+於+15-05-20+發表每

原帖由 gagakong 於 15-05-20 發表
想問你仔仔2歲前識唔識手指指及辨認眼耳口鼻/自己食飯?點train 看圖認知?我個21月大仲係唔識,又坐唔定唔 ...
2歲前,唔識!當時識講單字唔超過5個!同佢講嘢唔應人唔望人!完全無互動!但又非常活潑,鍾意自己玩!當時我驚到也有上來問大家,啲媽咪都喺叫我放松D睇定D!後來慢慢佢就開口講嘢!可以講簡單短句,仲識鬧人添已經可以明確表達自己要咩想做咩!食飯2歲前較偏食,E+就係自己食,我會幫下手!我無刻意教佢D咩,好多都係佢自己從生活中學識,我有放YouTube 英文歌卡通佢睇!佢會跟唱,從中佢也學會唔少英文!中文就差D發音唔準,英文就好準!

大宅

引用:Quote:原帖由+gagakong+於+15-05-20+發表想

2歲前,唔識!當時識講單字唔超過5個!同佢講嘢唔應人唔望人!完全無互動!但又非常活潑,鍾意自己玩!當時 ...
佢學識每個英文我就會教返佢講中文!看圖認知,我仔好鍾意車,我俾D簡單車車拼圖App佢玩,仲有佢睇片我會講佢知呢隻係猪仔,個隻係鴨隻之類,慢慢佢已經自己記得,出外見到D咩都會講我知有咩!唔啱就立即話佢知正確嘅!

大宅

引用:Quote:原帖由 gagakong 於 15-05-20 發表想

2歲前,唔識!當時識講單字唔超過5個!同佢講嘢唔應人唔望人!完全無互動!但又非常活潑,鍾意自己玩!當時 ...
多謝你嘅分享!希望可以快D好似你仔仔咁後來跟上!我都覺得跟住DVD/apps有效,間中俾睇一陣。但他跟住本圖書或實物就冇乜興趣。外界又話唔好睇TV/電子嘢,影響專注力。唯有俾多D耐性教。

男爵府

引用:Quote:原帖由+miya0315+於+15-05-20+發表每

原帖由 gagakong 於 15-05-20 發表
想問你仔仔2歲前識唔識手指指及辨認眼耳口鼻/自己食飯?點train 看圖認知?我個21月大仲係唔識,又坐唔定唔 ...
我仔同你仔一樣,而家18個月,約咗下星期返健康院見醫生

伯爵府

回覆:自閉症譜系

我個仔都係自閉症譜系,無記錯嘅話,一歲健康院轉介,九個月後見醫生評估。再係協康等半年先有位做言語。足三歲都未識講野,連「媽」都唔識叫。之後我地把心一橫決定自己照顧,老婆做Ftm, 跟住進步神速;宜家五歲,姑娘話只係delay 半年。
心得係:唔好緊張,最重要有進步。

複式洋房

小朋友不斷進步,有機會由S轉I或E位
要有心理準備
政府如CAC資源要等
私營非牟利機構都要等

負擔得起就
1 做FTM 自己照顧,陪伴出外訓練亦可家中練習
2 選擇密集式訓練
3 兒科發展專科醫生做詳細評估

負擔唔起
1 申請政府學前資助
2 私營機構訓練基金,接受入息審查
3 出席相關講座研討會
4 瀏覽相關書籍

琥珀宮

回覆:Fanleebbee 的帖子

其實唔好太緊張,見過自閉症都有發展得好好,積極一點,記得有個節目講個媽三個仔都係自閉,佢話當d仔有近視

禁止訪問

複式洋房

回覆 Fanleebbee 的帖子

係咪要醫生轉介先可以去協康會登記 ?

大宅

引用:回覆+Fanleebbee+的帖子係咪要醫生轉介先可

原帖由 jojofei90 於 15-06-23 發表

唔需要轉介,直接去搵就得,但要等

伯爵府

引用:回覆+Fanleebbee+的帖子係咪要醫生轉介先可

原帖由 jojofei90 於 15-06-23 發表

唔係,你打去協康問啦

別墅

畀面勳章

加油呀,及早發現黎醫係容易好架,比d心機同信心小朋友啦!

Fanleebbee    發表於 15-8-28 07:25

大宅

我是孖仔媽媽,我兩個都係兩歲由健康院轉介,在5月經大口環評估話他們言語社交緩慢,慢左九個月,我們同他們排緊i位,給他們言語治療,早期啟導課程,自己亦職去工作,安排他們重讀n班,放學回家訓練他們,有時給予YouTube兒童節目,他們見有進步,起碼識分辨家庭成員,英文字母A至Z,1-10數字,生果名稱,要食要飲,身體各部分等,不過都係唔主動,自己都好大壓力,好擔心,我好明白各位jm,大家要互相支持!

民房

通常比較有規模的特殊學習中心一般要on waiting list,大家可以考慮下搵D細小小的特殊學習中心睇下,質素唔會因為規模細而差左(因為治療師係有專業知識同埋受過訓練),最緊要係愈早俾小朋友接受治療愈好,各位媽媽要加油呀!

Fanleebbee    發表於 16-2-27 08:12

複式洋房

回覆樓主:

我囡出年2月就3歲,今年6月被評估為自閉症譜系,排緊i位,又排緊言語治療同職業治療,仲有咩可以幫到佢呢,其實佢大d係咪會自己好返?

大宅

patricknruby 發表於 16-9-26 18:18
我囡出年2月就3歲,今年6月被評估為自閉症譜系,排緊i位,又排緊言語治療同職業治療,仲有咩可以幫到佢呢, ...

明白樓主,有時候係好攰,但又擔心,BTW加油!

你小朋友有無delay?

睇小朋友佢愛好係咩,都可以講故事,玩角色扮演遊戲,串珠仔,玩夾仔,砌圖。

有時我會在房間閂晒燈 開電筒 同佢追下光 玩下影子遊戲 想令佢專注d

首頁

尾頁

跳至