烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

星期五食好d, 本來想整俾老公食,但實在太好味,自己食咗一半,比老公話我食太多,佢唔夠食

xingyi    發表於 15-6-18 21:54
小肥肥七號    發表於 15-5-16 09:55
333s    發表於 15-5-15 22:28

子爵府

回覆:holaam13 的帖子

星期一先寫點整,星期六日要服待家中兩小公主

子爵府

回覆 DAVID1965 的帖子

材料 : 中蝦 (街市$80左右/斤果隻) / 蒜蓉 / 蔥粒 / 生粉 / 鹽 / 胡椒粉 / 紹酒
汁 : 茄汁3湯匙 / 老抽半湯匙 / 水3湯匙 / 生粉半湯匙 / 糖1荼匙

1) 先將蝦浸水+鹽同檸檬汁, 放雪櫃浸20分鐘
2) 之後先洗蝦, 剪鬚同腳, 背部剪開除腸(又可以易熟d)
3) 印乾水後用胡椒粉醃一醃, 落鑊前, 上少少生粉
4) 爆香蒜蓉, 煎蝦, 蝦好快熟, 每邊最多分幾鐘就可以, 兩邊煎完落紹酒, come蓋焗半分鐘, 果時應該已九成熟, 撈起
5) 煮汁後倒曬d蝦落去, 加埋蔥, 大火快炒, 收汁即成
今次唔記得用牛油煎蝦, 應該會更好味~

子爵府

green1apple 發表於 15-5-21 00:13
你呢個整得好靚呀,我99整嗰d真係.......好似一碟蝦瞓係個茄汁泳池入面咁!

你形容得好攪笑

子爵府

virgindominic 發表於 15-5-22 21:43
求食譜

首頁

尾頁

跳至