烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

anson2007 發表於 15-5-21 08:47
你講好硬係豬腳d皮都好硬定係舊瘦肉硬呀。如果煲左2個鐘無理由會好硬。除非你食緊豬手舊瘦肉就會好硬。

...
我都覺得似,我以前兩胎食嘅係越煲越淋,買晒豬手同豬腳一齊煲就知分別,
豬手果舊肉同蛋都係越煲越硬,D蛋直情縮水添,所以通常豬手就會煲完快手食,
豬腳可以煲耐D都得,煮完焗再煮再焗加埋醋真係冇理由唔淋喎。
BTW,我會將豬手豬腳出出水先,咁樣冇咁肥,不過坐月其實都冇熱氣呢樣嘢,
我坐月時三餐都有薑醋食,兩隻B真係肥肥白白結結實實,
我媽話係豬手豬腳嘅骨膠功勞。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

回覆 JoyceGuGu 的帖子

我只係知與奶奶話用八珍,話啲醋係溝好左嗟

別墅

回覆 anson2007 的帖子

係淨係舊肉硬呀

別墅

回覆 rose-mag 的帖子

我地淨係用豬手呀,啲蛋真係唔知點解愈來愈細咁,豬手啲肉就愈來愈硬

大宅

開心吸收勳章

回覆 WINNIE0216 的帖子

要加酸醋架.....試下加咗再煲下佢啦, 因為甜醋太多糖份, 煲得耐會令到d嘢好"un"架...
要加返d酸醋中和下佢, 我媽媽係咁教的

男爵府

開心吸收勳章

煲薑醋我用豬腳,豬肉佬教的,只有越煲越「林」。食之前兩天才落豬腳,豬腳要出水,如果唔夠時間,早晚各煲半小時。醋我用紅磡明德醬園,覺得方便過八珍,又唔駛溝。雞蛋可以前一天落,浸太耐會好硬。

伯爵府

引用:回覆 rose-mag 的帖子我地淨係用豬手呀,啲

原帖由 WINNIE0216 於 15-05-22 發表
回覆 rose-mag 的帖子

我地淨係用豬手呀,啲蛋真係唔知點解愈來愈細咁,豬手啲肉就愈來愈硬 ...
你只用豬手,無咩皮同根食。食薑醋最好味係d皮同腳根呀。豬手炆就好味,煲薑醋會食吾到呀。舊肉吾好味呀。叫老公或99買3,4隻豬腳。先出水4個字。洗干淨,放落薑醋煲2個鐘,息火焗2個鐘,食得。八珍好甜呀,可以放d糯米醋中和返會重好味,如果十斤醋可以放半支糯米醋(1斤裝), 旦如果吾中意太硬就食前早一日先放就得。放咸旦重好味。

我生左4個仔女,全部都係自已煲薑醋。我4仔先就尼5個月。我都重有細細煲薑醋係度。我今胎煲左30斤薑呀。個個都話好好味。你試下跟我方法煲一次呀。

別墅

回覆 JoyceGuGu 的帖子

咁係咪即是放返啲酸醋落去就唔會硬呀?

別墅

回覆 csk 的帖子

唔係播,我奶奶話依家八珍都唔洗溝呀

別墅

回覆 anson2007 的帖子

乜唔係豬手先有筋同肉咩?

男爵府

開心吸收勳章

以前用八珍醋是甜醋要溝少少黑醋,現在出左新嘅真係你講我才知道。

別墅

回覆 csk 的帖子

我都係奶奶講先知呀

大宅

開心吸收勳章

我朋友而家讀緊陪月, 佢miss都係教用八珍的,要落酸醋的, 份量10份甜醋: 1-2份酸醋

大宅

回覆:煲薑醋問題,救命~

你冇落酸醋or 黑醋,我媽咪之前都係咁,加咗就冇事

大宅

回覆:WINNIE0216 的帖子

豬手,蛋浸一晚多便要拎起,長期浸住變石頭,買過再浸煮一晚再拎起,派比人時煮返熱就派比人食

複式洋房

別墅

引用:回覆 csk 的帖子唔係播,我奶奶話依家八珍

原帖由 WINNIE0216 於 15-05-22 發表
回覆 csk 的帖子

唔係播,我奶奶話依家八珍都唔洗溝呀
我見八珍個website都係教要溝黑糯米

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

d 肉同蛋浸得太耐會變鐵肉鐵蛋。派之前幾日翻煲再浸啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

princess1009 發表於 15-5-26 04:22
我見八珍個website都係教要溝黑糯米
佢要sell 佢d 產品麻...

我最初以為要黑糯米醋,我阿媽話有就落冇咪唔落。咁我買唔到黑糯米醋咪唔落。

別墅

唔該晒各位jm
不過煲野好彩係我坐月食既,唉…啲肉原全地變石頭,啲蛋變晒鐵蛋 依家連食都唔想再食

首頁

尾頁

跳至