烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次整,好似失敗左 想請教大家,有可能係咩原因。。。

頂部帳起的部分好似蘇皮

麵包中間好軟,唔似街買果d咁挺身

顏色唔均勻

謝謝解答

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

男爵府

回覆:美的麵包機

.

大宅

引用:第一次整,好似失敗左 想請教大家,有可能

原帖由 小姐變太太 於 15-05-17 發表
第一次整,好似失敗左 想請教大家,有可能係咩原因。。。

頂部帳起的部分好似蘇皮
我都係用美的,顏色都係唔平均,頂淺色啲架

日日好心情 , 期待小生命     

大宅

回覆:美的麵包機

我都係美的,仲衰,好似一舊舊好實咁

大宅

陸產機嘅程式好似差著小小,不如P仔。若想得到滿意的面包,需要采用手動步驟,一步步分別操作。
掌握基本原理,才能踏上輕鬆自學的途徑!

男爵府

引用:我都係美的,仲衰,好似一舊舊好實咁

原帖由 adriene_123 於 15-05-26 發表
我都係美的,仲衰,好似一舊舊好實咁
我第二機已做岩咪喇 質感未岩。。慢慢改對質感岩,味道未最好

水晶宮

小姐變太太 發表於 15-5-26 17:46
我第二機已做岩咪喇 質感未岩。。慢慢改對質感岩,味道未最好

...
通常佢搓既時間太短, 麵團筋膜未足...下次試吓加個"和麵" 係開頭, 效果會好好多~~

E.G. 先RUN 一個 "和麵", 之後先再RUN "基本麵包"

同埋夏天天氣熱, 酵母最好係"基本麵包" 程式時先加入麵團度, 咁避免酵母過早活躍, 影響發酵力

首頁

尾頁

跳至