論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子啊, 原來你要她煮

原帖由 加菲 於 15-05-18 發表
回覆 yandy.yandy 的帖子

啊, 原來你要她煮定3天的餸, 咁唔怪得佢唔like啦, 3天又真係耐咗啲, 撇除好唔好 ...
麥片買過,擺左2個月都無掂過,佢同我呀媽講食完麥皮會嘔,幾巴閉,梳打餅我試過買1日1包,3日食左10蚊餅

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Gracen 於 15-05-18 發表我工

原帖由 yandy.yandy 於 15-05-18 發表
Same,已經唔食豬,已家連牛都話唔食,唔通餐餐海鮮餐招呼工主
采佢有味,食物就係度,食唔食佢自己諗

男爵府

引用:you can buy some cheap frozen food for h

原帖由 Shyangjie 於 15-05-18 發表
you can buy some cheap frozen food for her and ask her to cook her own meals once in a while (not al ...
我通常係街市買沙甸魚16蚊1斤,食2日

子爵府

針對你工人, 我會有2個做法, 希望幫到你:
(1) 如你好人, 就每半個月買指定份量的充饑食物放在家, 並告知工人這些是給她的, 總之你照給她適當的正餐份量 (不用預多, 無謂浪費)。不論她當正餐或小吃充饑, 總之佢食哂就要等下半個月的qouta。

(2) 如你想比個教訓, 就不用給她買任何小吃, 只給她基本三餐, 屋企不存放大量零食, 以免佢偷嚟吃, 你亦同佢聲明不能擅自攞嚟吃, 不是給她的。

但第(1)點的依歸係....工人做嘢冇黑面, 冇偷嘢, 冇駁咀, 做嘢不過不失的情況下買給她。如果佢態度差, 做嘢又差, 我唔會額外買小吃給她。

子爵府

回覆:如何對付工人浪費食物

我印姐都好揀食,初初都有就下佢,搞到好煩,唔講以為印尼生活水平好高添,呢樣唔食,嗰樣唔食。依家冇鬼理佢,唔啱食就煎蛋(其實係炸。。。因為超多油), 鹹蛋(佢超like), 印尼麵。間中先畀一次半次佢買自己食的。

男爵府

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子針對你工人, 我會

佢唔敢偷屋企野食,因為我屋企長期有人在家,而且佢工作龜速,日日都做唔完d家務

子爵府

咁你叫佢收皮啦, 我哋出糧包食包住仲想點呀?! 一於由你pack lunch box, 唔買任何小吃給她, 只提供三餐, 總之唔會餓親佢就算。最憎呢啲工人得一想二, 好食懶飛。做掂啲嘢先好同我哋講要求。

大宅

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子講真, 大部份原因,

我果件係唔肯食麥片!
之前我都比佢食公仔麵,但係佢係勁奄尖,永遠揀自己鍾意食嘅就食晒佢,一包不剩,食完又再用買餸錢買過比自己食!
於是我尋晚叫佢,以後早餐要跟我同小朋友食,如果我地食麵包,麥片,佢都要食一樣嘅野,佢話ok。
點知今朝,佢煮出嚟個麥片係仲未熟,我問佢,到底佢自己果份係咪同我地呢啲一齊煮,佢就答我,菲人係唔食呢樣野!
明明佢已經煮過不下幾十次,今日應該係專登玩野!
我問佢,咁你打算食乜做早餐,佢就扮可憐話唔食。
嬲死我!!!不過我係100%唔會就範,比佢食返公仔麵。

子爵府

回覆 Gracen 的帖子

你講得啱, 我家工人之前日日一個面做TEA, HEA到爆, 最火滾係我突擊收早回家, 比我發現佢3點鐘TEA TIME的公仔面煲和碗筷, 到5:30PM都仲未洗, 搞到一廚房都係嘢, 但當晚啲餸就未搞。我小到佢上天花板!

大宅

加菲 發表於 15-5-18 14:32

你講得啱, 我家工人之前日日一個面做TEA, HEA到爆, 最火滾係我突擊收早回家, 比我發現 ...
完全明白﹗

我果個都係咁,佢試過早餐食公仔麵,加旦,加蟹柳,加生果,加鮮奶,再影晒相放上FB先食。
食完未洗碗已經係LUNCH TIME。加埋LUNCH啲碗都仲唔捨得洗,放到傾埋電話先開始郁。
(以上係我上佢FB睇到 + 我屋企人話返比我知)
然後到我夜晚返屋企,發現屋企污糟到死,未洗衫、小朋友冇乾淨校服著,問佢,佢就會楚楚可憐地話做唔切。
真係火到癲!!!!

我尋晚頂佢唔順,又同佢嘈,佢就叫我幫佢寫封信辭工,因為佢唔識寫。
我本來唔應承,但諗左一晚,真係唔想同佢拖拉,今朝就趕返工都搵佢傾,同佢講我可以幫佢寫,但係要錄音證明係佢搵我幫佢手寫。佢聽到我錄緊音,即刻九秒九谷眼淚,喊住咁話,我唔想走架,係MOM你唔鍾意我,我都唔想...

真係嬲死嬲死嬲死!!!
我都未諗到有咩方法可以對付佢!!!!

子爵府

我工人呢大半年, 大家試過佢口頭話唔做, 然後我叫佢寫辭職信; 試過ONLY口頭resign; 試過我比信炒佢 (一個月通知期); 也試過口頭炒佢 (都係一個月通知期)。
最後發覺佢暫時都仲需要呢份工, 因為佢肉痛筆中介費和知道呢度好少嘢做。更加清楚明白原來我唔會冇咗佢唔掂, 因為當初佢大我話唔做時, 我立即批准, 並且幫佢預備紙筆墨, 佢呆咗....而且到我試過夜晚臨瞓才比信炒佢, 佢才知我哋嚟真..., 初頭佢懶係為我好話替我筆中介費肉痛, 慫恿我唔好炒佢。我叫佢慳啲, 唔使替我擔心筆中介費, 我比得起, 叫佢自己擔心自己好過! 佢面色一沉, 然後就知自己條橋唔work, 就喊住求我哋, 我同佢講冇咗佢好事小, 我最多請過個, 好過請個黑面神激自己! 仲話佢呢啲工人唔怕冇人請, 叫佢試吓搵新工, 唔會阻佢發達! 結果...佢又死死地氣留响到, 當然每次比我小完後嗰2星期左右咪好啲囉....想佢keep住好表現? 休想... 我依家同佢倒數緊, 佢仲有14個月約才完約。隨時叮走佢。

男爵府

我仲有20個月約都唔知頂唔頂得住佢龜速既工作, 已經小朋友我自己湊, 唔使煮飯, 淨做家務加買餸都搞唔掂

加菲 發表於 15-5-18 16:01

我工人呢大半年, 大家試過佢口頭話唔做, 然後我叫佢寫辭職信; 試過ONLY口頭resign; 試 ...

大宅

回覆 加菲 的帖子

我地兩個工人真係可以做金蘭姊妹,勁似﹗

我果個又係咁,比我狂鬧完之後,至多正常一個星期,又再癲過﹗

但係我知我就快頂唔順,比佢攪到心情好起伏,又成日比佢激到喺小朋友面前發癲咁鬧佢。其實自問平日對人都好有禮貌,但係偏偏比佢攪到我喺仔女面前冇晒形象,激死!!!

我考慮緊30日通知炒佢,不過我諗佢呢啲人,知道要走的話,一定唔會再放我在眼內,要佢正常做野就更難。真係兩難

男爵府

引用:其實,她已是成年人,你不必費心,如你留給

原帖由 Chloepigmama 於 15-05-18 發表
其實,她已是成年人,你不必費心,如你留給她的,她掉一半,那只留一半給她就可。

如她不滿你提供的,請她 ...
同意,請佢係嚟幫我,唔係我去服侍佢!佢倒又好、唔食又好,總之提供左食物做左我本份就算,何必大費周章佢想食乜

子爵府

啊!!!!!!!!!! 我同你一樣呀, 又係請佢返嚟時, 老公婆對佢好有禮貌, 客氣, 就算到依家我都係自己摺被/返工前摺番自己的睡衣, 就算我個女咁細個, 佢都係自己摺好才上學, 夜晚自己湊, 我負責細路沖涼, 買餸, 預備小朋友食物盒和早餐, 老公洗奶樽, 我湊小朋友返學.....總之就很多嘢不用工人做啦!
但佢就唔珍惜, 仲越來越態度差和黑面...結果要搞到我成日小佢, 佢才會驚我, 之前我向佢提出工作上的不妥, 佢當我臭四, 仲大聲過我撩交嗌。可能因為佢從未見過我兩公婆發惡, 結果迫到我發難, 佢才知瀨嘢。

依家對工人冇哂期望, 因為佢啲衰嘢已比我睇穿哂, 原來都係大話精, 初頭都好失望架, 因為我當初白痴到交個心出嚟對待工人。仲比朋友話我白痴, 我仲幫工人講說話, 話相信以心對人就會有回報或對方會感受到, 結果比人玩咗幾次後, 才下定決心唔再心軟。

男爵府

我呢件已經係2年半黎第3個, 樣樣野都要提住, mon住佢, 請佢返黎幫我手, 我仲要mon實佢仲辛苦過返工, 佢已經日日比我炳到8彩, 我發現佢只係當我唱歌我都唔知可以忍到佢幾時, 我老公都叫炒左佢, 但回心一諗請過件都係 一樣貨式, 只會越換越衰

男爵府

一個月前通知, 其實僱主好辛苦, 佢在暗你在明, 我覺得佢地會係呢個月入面係你屋企偷得就偷, 得不尚失

Gracen 發表於 15-5-18 16:38
回覆 加菲 的帖子

我地兩個工人真係可以做金蘭姊妹,勁似﹗我果個又係咁,比我狂鬧完之後,至多正常一個星 ...

大宅

回覆 加菲 的帖子

係呀,當初請佢返嚟,佢啲野唔太過份,我都會張就,唔點話佢。

一家人出去食BUFFET都會請埋佢,佢有咩需要都盡量幫佢。

但係就係對佢太好,令佢覺得我好蝦,愈踩愈過。

佢直頭係當左自己係主人,有時喺屋企我同佢喺走廊對頭行,佢都會老逢咁要我側身或退後去讓佢(佢都幾大份)。又或者我同老公或仔女講緊野,佢諗到啲乜就會即刻截住我同我講。其實好少事,而我不嬲就算出街都唔鍾意同人爭路行。但係而家覺得佢係妹仔大過主人婆,先唔再讓佢。

但係,咁樣喺屋企,攪到好似仲辛苦過喺出面咁~~~~

返工同教仔已經夠累,真係唔想同佢玩~!!!

大宅

係架,我地在明,佢在暗,點計都係我地蝕。

最擔心係佢唔知點對啲小朋友。同佢嘈完之後,我都會警告佢唔好對我啲仔女做啲乜,唔係一定會即刻報警,冇情講。

佢次次都話自己從來都唔會對小朋友唔好。我心諗,佢之前比我話佢返工時間成日上網,都喊晒咁話自己返工時間從來唔玩FB。但實情係我有晒screencapshow到佢半日出4FB feed囉。真係信佢半成都雙目失明~!

別墅

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子對付方法係(1) 一

我就係咁做的

首頁

尾頁

跳至