時政擂台

跳至

首頁
12345...35

尾頁

男爵府

回覆:我好可憐個12歲小朋友同呀婆!

如果佢成功留係香港 我諗之後每個月都可能有幾個\"住左係香港7年 8年 十幾年 身世好慘\"既人出黎攞身份証 咁到時個個都可憐就俾佢?
咁啲大陸人唔洗咁辛苦諗盡法子落黎生仔啦
成家偷渡黎 住足7年 又話自己無人無乜 點點點 搵啲議員幫手又得左
啲議員又上晒身咁 好似係佢地發行身份證咁
佢地可憐? 可能我冷血 我唔覺得佢地可憐
如果真係點無親人 生佢既父母其中一個係香港人卦 咁點解婆婆有身份證?
點解識用假身份黎香港?
係第時佢可能會好叻 咁係第時既事
我剩係知 有一就有二

busymama88    發表於 15-5-22 12:20

男爵府

回覆:siumeow 的帖子

仲要識用假身份黎香港 個呀婆有無咁勁呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 happystich 的帖子

畀你笑死我
好一個「母子情」

珍珠宮

先唔講個背景,由一開始已經有計劃地去犯法,就算將來要受到刑罰...亦合情合理。
其實大把人用不同理由非法逗留香港生活,因為大陸生活困難,因為親人長期分隔兩地....唔通又因為好可憐就要港府俾佢哋合法居留?
如果今次開先例就後患無窮!以後用納稅人d錢打官司都打死。
你話我自私都咁講,香港有好多人都生活困難!如果要可憐,係咪自幫本地人先呢?本地資源又有限,宜家仲要吓吓同d新香港人爭....
而最重要係,今次又有政棍出嚟攪攪震!吔佢哋最叻就係攪風攪雨“响朶”,佢哋根本就不理後果,總之就話之理啦!

禁止訪問

引用:Quote:KT0603 發表於 15-5-22 06:26 一開先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

同情心,早早比大陸同胞磨光,唔會再上當。

大宅

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-05-22+發表

原帖由 songabchuk 於 15-05-22 發表
如呀!如政府比身份佢讀書!我負責佢住同食!你們okay la ????自私的bk 太太!

...
我唔明我點解要交稅為你既同情心埋單請解釋。

kayen    發表於 15-5-24 11:25
esmehouse    發表於 15-5-22 09:06
咪肥媽媽    發表於 15-5-22 07:24
可樂寶貝    發表於 15-5-22 07:13

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

妳估以後每日會有幾多人過期居留再去入境處自首呢?凡事要諗長遠

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

畀面勳章

可憐,但可恨

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

突然走出黎話自己係香港偷生左九年,冇証冇讀書,我點知佢,係咪尋晚塔大飛落黎架?跟本唔合理,又話借人身份申請雙程証黎香港,已經有手段咁黎香港啦,我唔覺得佢地好慘,只覺得佢地做梗戲,博同情,博特赦囉。睇唔出邊一方便要同情,要團聚,一齊返大陸團個夠!自首就等於冇犯法?就輕易取得身份?咁樣講殺人放火,總之自首就可以得到特赦!比人一種死雞撐飯蓋既感覺,幫佢果個議員,簡直係超級低能,禁大個人,唔係律師都知,犯左法就係犯左法,咪出黎講咩法律不外乎人情,佢突然禁有同情心,麻煩叫佢領養或助養左佢吧!如果判佢成功得到香港人身份,仲大獲過之前雙飛案!個議員究竟有冇帶個腦返工?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+honeyt+於+15-05-22+發表你試

原帖由 dordorcat 於 15-05-22 發表
笑死我了 樓主仲要準備好多錢同食物養佢 加油樓主 可能仲有千千萬萬個等你領養呀

...
可能佢打算開孤兒院呢

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

個70歲伯用假證自力更生,個官仲話犯法即犯法,公平d,呢單都要公正處理

milktealai    發表於 15-5-22 12:29
jessica0768    發表於 15-5-22 11:04
咪肥媽媽    發表於 15-5-22 07:24

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

一開始就錯,最錯佢父母

阿婆唔忍心,當初應該返大陸湊孫,或者以合法途徑去申請落黎香港

今日同情,等於千千萬萬個case 湧落黎,香港絕對不能承受的

nieualma    發表於 15-5-22 12:23

禁止訪問

子爵府

回覆:songabchuk 的帖子

陣間搞到好似雙非咁,個個落來匿幾年,跟住有身份證,條路系佢地自己選擇嘅,就應該承擔返我唔會可憐佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇來如果有朝一日樓主被脅持,好大機會患上斯德哥爾摩症候群

misskwokwok    發表於 15-5-22 08:34

子爵府

引用:個70歲伯用假證自力更生,個官仲話犯法即犯

原帖由 Babyeddie 於 15-05-22 發表
個70歲伯用假證自力更生,個官仲話犯法即犯法,公平d,呢單都要公正處理

...
絕對要

侯爵府

引用:樓主係唔係有親人都有類似情況,所以想政府

原帖由 sunnygirl 於 15-05-22 發表
樓主係唔係有親人都有類似情況,所以想政府開先例呀
其實佢就係傳說中既親生媽媽

rainstarwater    發表於 15-5-22 12:45
coffeejoeybb    發表於 15-5-22 07:13

男爵府

你既同情心令全香港人要找數

水晶宮

受左應該野,再來說同情解決辦法

首頁
12345...35

尾頁

跳至