時政擂台

跳至

首頁
45678...35

尾頁

子爵府

回覆:我好可憐個12歲小朋友同呀婆!

樓主,你去左邊,請你咁巴閉話人自私,你真係要養佢你就可以咁講,我哋已經受夠好多b6人嘅氣,有幾多香港人好辛苦咁生活,有人幫過佢哋咩?住龍屋嘅有人幫上樓嗎?你真係好大口氣,聽到就火滾。

公爵府

好媽媽勳章

引用:希望政府幫佢地!我吾介意人家來取福利!呀

原帖由 songabchuk 於 15-05-22 發表
希望政府幫佢地!我吾介意人家來取福利!呀婆都養到佢咁高大!講到福利,只是一個讀書既機會!可能個小朋友 ...
話小朋友沒有戶籍,初初唔肯透露怎申請雙程,之後又話借別人身份。

覺得有許多嘢隱瞞。比得一個就有第二個,第三個……。

子爵府

引用:同情心唔係咁用。香港係個法治社會,個個都

原帖由 我愛Corina 於 15-05-22 發表
同情心唔係咁用。

香港係個法治社會,個個都亂黎,個個都同情,仲得掂

子爵府

引用:Quote:原帖由 songabchuk 於 15-05-22 發表

原帖由 jannlly 於 15-05-22 發表
話小朋友沒有戶籍,初初唔肯透露怎申請雙程,之後又話借別人身份。

覺得有許多嘢隱瞞。比得一個就有第二個 ...

男爵府

回覆:songabchuk 的帖子

開先例就後患無窮,吾通建制派同政府真係有計傾嘅

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-05-22 發表

如呀!如政府比身份佢讀書!我負責佢住同食!你們okay la ????自私的bk 太太!

...
你真大方

子爵府

引用:同情還同情,事實係犯法,我都好同情之前有

原帖由 l.wendy.l 於 15-05-22 發表
同情還同情,事實係犯法,我都好同情之前有個73歲伯伯改細年齡做保安,佢一樣犯法而家坐緊監

...

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-05-22+發表

如呀!如政府比身份佢讀書!我負責佢住同食!你們okay la ????自私的bk 太太!

...
個小朋友唔係借住你屋企,係希望你合法領養佢,咁個男仔自然會有身份,關政府咩事?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-05-22 發表

...

唔好咁講嘢~

如果,我係事主的話,知道自己會有機會影響香港幾百萬人的未來,我唔會咁 自私 有咁嘅要求。

小朋友 可能…可能年紀細,所以唔識。但婆婆有中學程度都應該會知道。

更甚者~陳婉嫻身為 立法會議員 都唔知個情況有幾嚴重?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+songabchuk+於+15-05-22+發表

原帖由 jannlly 於 15-05-22 發表

覺得有許多嘢隱瞞。比得一個就有第二個 ...
大話連篇

珍珠宮

俾得佢一個,其他人有樣學樣點算? 香港不是收容所! 而且佢哋一開始已犯法

子爵府

希望政府幫佢地!我吾介意人家來取福利!呀婆都養到佢咁高大!講到福利,只是一個讀書既機會!可能個小朋友 ...
阿婆對個孫好好,甘個女呢?
自己個女生can can 甘多年冇聯絡不闻不問?
合乎常理嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-05-22+發表

...
你快D搵陳婉嫻同傳媒,話比佢地知你會養個細路、供書教學啦!你講過一定要做,否則你呢世都抬唔起頭面對納稅人

伯爵府

同情還同情,法律還法律,唔係同情大晒,香港人唔係冇同情心,但唔係咁用。冇人要佢2婆孫分開,佢地大可以返大陸生活。唔係個個去到人地方就話要同情佢留低,亦冇人證明到佢留咗幾耐,今日同情一個,聽日有千個黎要人同情,點攪?

子爵府

今次我哩個正義雞翼太心情都好矛盾!!!

冇錯,法律不外乎人情

冇錯,佢地兩婆孫都好慘
個男仔自小比父母拋棄
阿婆揍大
宜家阿婆又比人拉埋

但係。。。
有好多情況又真係實實在在咁發生。。

唉。。。

子爵府

返大陸啦
點解阿婆一開始唔係大陸照顧佢呀
講到自己有幾慘
我懷疑尼單係一單有預謀既騙案
騙香港人同情人
騙居港權
騙香港人資源

尼單野如果係美國
搵鬼睬你啦
仲上電視
第一時間諗點將你俾返大陸

p.s同情心唔係咁用嫁
非洲夠慘啦
你唔去幫

香港法治係核心價值
我唔想尼樣都冇埋

伯爵府

開心吸收勳章

個阿婆識得利用其他人戶口幫個細路申請雙程證落來,一睇都知呢個阿女婆蹇係有計,好古惑嘅人啦,我唔會同情同可憐佢地

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:同情心唔係咁用。香港係個法治社會,個個都

原帖由 我愛Corina 於 15-05-22 發表
同情心唔係咁用。

香港係個法治社會,個個都亂黎,個個都同情,仲得掂

是非黑白顛倒。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

子爵府

好一句 “我吾介意人家來取福利!”,好似好偉大有愛,又講到我哋班Bk jm,不仁不義,自私自利咁,其實樓主又何嘗唔係自私?

樓主個人情感上覺得嗰個小朋友可憐,就要政府俾 “一個讀書既機會”,知唔知依個讀書機會可以伸延至乜嘢地步?

- 暫時仲係嘅九年免費教育,當中嘅書簿津貼,車船津貼
- 要讀書喇,開資大咗婆婆老啦,維持唔到生活,申請綜緩,公屋
- 好喇當佢真係好叻入大學喇,可以申請grant 或者 loan

以上嘅資源何來???都係納稅人嘅錢,你一句“我吾介意人家來取福利!”,咁樓主又有無問過其他納稅人介唔介意?依個只係你嘅個人意願,請問自私嘅又係何人呀?

再講,除咗褔利,之後一定有大批“可憐” 嘅非法居留者湧現,又要酎情處理,真係後患無窮

RelaxHippo    發表於 15-5-22 12:34
cherrie_q    發表於 15-5-22 11:31
misskwokwok    發表於 15-5-22 08:44

子爵府

引用:同情還同情,法律還法律,唔係同情大晒,香

原帖由 taiming 於 15-05-22 發表
同情還同情,法律還法律,唔係同情大晒,香港人唔係冇同情心,但唔係咁用。冇人要佢2婆孫分開,佢地大可以 ...
都係既。。

我哩個正義雞翼太係哩件事上,唯有將我澎湃既同情心隱藏心底

有時候。。理性大於一切

首頁
45678...35

尾頁

跳至