時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 huisandy 於 15-05-22 發表歪

原帖由 eva1320 於 15-05-22 發表
點解要別人「收聲」?

我也明白中共的慣常手段和口吻,可悲+可恥
等如有人就死,其他人想救,另一啲人喺隔離係咁嘈住叫人咪救,我一定會叫阻止救援果個收聲。

如果有一個國家,慣常手段和口吻係阻止人地見死不救,我覺得呢個做法好正確。

唔咁諗的人先有問題,可悲+可恥

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

huisandy 發表於 15-5-22 16:26
等如有人就死,其他人想救,另一啲人喺隔離係咁嘈住叫人咪救,我一定會叫阻止救援果個收聲。

如果有一個國 ...

其實要佢返大6都唔係罰佢,本身佢係應該係大6生活,如果有需要咪正常申請

RelaxHippo    發表於 15-5-23 10:27
aromama    發表於 15-5-22 17:39

子爵府

樓主13年又捐左幾多%身家
本人好想知道你有幾大慈大悲

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:huisandy+發表於+15-5-22+16:26+等如

原帖由 littlecar 於 15-05-22 發表
其實要佢返大6都唔係罰佢,本身佢係應該係大6生活,如果有需要咪正常申請

...
完全正確

男爵府

引用:Quote:huisandy 發表於 15-5-22 16:26 等如

...
如果明知佢去好地方,當然唔會多事,但大陸政策可以一世唔給人戶籍,都無咩福利。

我細個係福利受惠者,住公屋讀資助學校,到而家有能力回饋社會了,我交稅不平、捐錢佔收入比例唔少。我一直感激社會安全網給我成長和發展空間,都想幫返人。

有時幫人,只要唔阻止其他人出手,都已經係救助。唔係下下咁極端,要人親自領養個細路先算幫。給個教育機會,就算入孤兒院,就算佢以後唔富貴,都好過變成廢人,無論第時返咩工,都係生產力。喺香港人口老化的情況下,未來就算係基層勞動力,只要年輕,我地都需要。

個細路未來係百萬富翁定殺人犯,何必咁多想像?留下未必壞,幫個忙,做個好心,利人亦可以利己,就算唔直接受惠亦何妨?

最唔想見到,基督教唔幫伊斯蘭教、白人唔幫黑人、香港人唔救大陸人呢啲畫面。用人的出生背景去決定慈悲,仲要否定其他人的救助,呢個社會不再適合討論慈善、仁愛、同理心。

複式洋房

回覆:一見大陸人就上晒身

不解釋...去片
http://youtu.be/il1Pudd2fpU

翡翠宮

huisandy 發表於 15-5-22 16:53
如果明知佢去好地方,當然唔會多事,但大陸政策可以一世唔給人戶籍,都無咩福利。

我細個係福利受惠者,住 ...

我明白,所以我都無追住閙,只係覺得個小朋友俾家人攪到好慘

男爵府

引用:不解釋...去片http://youtu.be/il1Pudd2fpU

原帖由 ckw0051303 於 15-05-22 發表
不解釋...去片
http://youtu.be/il1Pudd2fpU
其實如果個男仔真係唔慘、證明到佢係呃人的,我自然覺得唔需要幫。
但件事重點係,所有同類事實需要幫助的人,就例如大陸災民,我們係咪千方百計諗理由唔救?叫人唔救?笑人去救?
同樣慘況發生喺非洲、中東、南亞、日本?我地救定唔救?一刀切,救邊個唔救邊個?

翡翠宮

huisandy 發表於 15-5-22 17:13
其實如果個男仔真係唔慘、證明到佢係呃人的,我自然覺得唔需要幫。
但件事重點係,所有同類事實需要幫助的 ...

香港係中國一部份,如果有天災係能力可以之下我都覺得要幫,但呢件事係婆婆用假身份在先,其實唔拉佢已經係救左佢,至於個小朋友,在情在理係要先返大6再等安排,期間可以俾婆婆去照顧佢,當然我同你都唔係話事果過,希望有一個好安排啦!  其實生小朋友之前父母真係要好好考慮清楚!

男爵府

引用:Quote:huisandy 發表於 15-5-22 17:13 其實

香港係中國一部份,如果有天災係能力可以之下我都覺得要幫,但呢件事係婆婆用假身份在先,其實唔拉佢已經 ...
美國近墨西哥邊境有好多幾代前偷渡落來的墨西哥人,之前美國政客要趕晒佢地返墨西哥,但果班人喺墨西哥根本無戶籍、無資產、無工作,等同掃我地香港人(唔帶資產)去非洲一樣處境。
最後奧巴馬都要出移民行政令,惠及未成年時被帶入境居住的年輕人。
我係想舉例,美國都係法治國家,都有特赦。世界各地好多國家,都有呢啲非一刀切的移民政策。咪由得個事主同政府協調、交給個官判嘍。

翡翠宮

huisandy 發表於 15-5-22 17:38
美國近墨西哥邊境有好多幾代前偷渡落來的墨西哥人,之前美國政客要趕晒佢地返墨西哥,但果班人喺墨西哥根本 ...

呢D事唔係單一政治因素,最主要既責任係來自小朋友家人,所以無得比較,係我立場我唔鼓勵父母生完小朋友唔理,亦唔鼓勵人用假身份,所以我唔追住黎閙但亦唔覺得一定要幫!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解唔係針對法治?
法理黎講佢有咩理由可以留底?

咁都同意佢的話
唔該, 唔好轉個頭又話咩雙非害港
呢D都係所謂既同情囉黎
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

huisandy 發表於 15-5-22 15:48
無嘢的,討論的目的,係尋求解決問題的方法。
如果第時有香港人有事,輿論都係統一口徑唔理佢,話幫得一個 ...
無野既, 咁日後就唔好咁大聲話法治係香港人既核心價值
否則一邊叫法治已死, 一邊又成日要人特事特辦

我覺得好精神分裂
天朗氣清

大宅

係呀 我好同意樓主呀
非洲D小朋友食樹皮好慘慘豬架
快D接佢嚟香港啦

男爵府

引用:Quote:huisandy 發表於 15-5-22 15:48 無嘢

原帖由 tinlong22 於 15-05-22 發表
無野既, 咁日後就唔好咁大聲話法治係香港人既核心價值
否則一邊叫法治已死, 一邊又成日要人特事特辦
都係架。
佔中果陣都係香港法治的危機,就係有班人講有啲情況可以凌駕法治。
到最後有份佔中的係咪全部上晒法庭?
其實唔同案件,但市民取態都好接近,就係favour自己的法治一定要跟,唔favour自己諗法的法治就可以漠視。

自佔中後,我都係第一次見咁多人堅持法治。我唔知呢班人同支持佔中的人,係咪同一班,定係思覺失調?定係見中共或大陸人企邊邊,自己就企法治的另一邊?

點都好,特赦接濟係世界各地都有,果啲地方都係國際上法治完善先進的地方。香港係有國際例子可以參考酌情。香港法治從來是從輕判決,見對佔中的包容已經知。我覺得判決要一視同仁,唔係律己以寬,待人以嚴

大宅

回覆:一見大陸人就上晒身

又長又尋。。。

Make it simple「法治」

無論今日喱個小朋友係乜國籍,犯法就係犯法。無話大唔大陸人之分。上次美國女人嚟生仔,香港人都堅持佢要找數啦。

乜野叫唔幫喱d犯咗法嘅人就收聲,唔好叫其他人唔幫佢地呀?

咁嗰d連自己家園,香港地都唔保衛嘅人,我地叫佢收乜好呀?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 tinlong22 於 15-05-22 發表

原帖由 huisandy 於 15-05-22 發表
都係架。
佔中果陣都係香港法治的危機,就係有班人講有啲情況可以凌駕法治。
到最後有份佔中的係咪全部上晒 ...
你前兩段~確實講出香港現在的問題。

係有人~啱自己心水就跟,唔啱心水就唔跟。自己犯事被拉就是打壓,人哋犯事就要人執法。

香港的 法治精神 真的是被沖擊中。但都唔構成讓 懷仔 留下來的理句。

聽起來似在說~是混水摸魚的的好機會。

再講你前面都識講~案件不同,取態也不同。

香港對 偽造文件 的判刑一向都唔輕,罪行相比襲警和擾亂秩序 嚴重得多 。伯伯判得重不是無道理的。

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+eva1320+於+15-05-22+發表你

原帖由 huisandy 於 15-05-22 發表
捐世界各地都有呢啲成本架啦。非洲中東難民地區就無貪污咩。好多人係明知有貪污,都當係一個成本繼續捐錢, ...
你講到捐款俾人貪係合情合理咁,我覺得呢個思維唔正確囉

首頁
12345...7

尾頁

跳至