時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

doris25 發表於 15-5-23 01:08
唔好將貪污合法化,呢個排行榜一D意思都冇

你要唔接受呢個客觀現實,選擇捐錢給非洲貪官都唔給大陸貪官,係你的自由選擇,但呢個唔叫思考,而係叫偏見。

中國貪污係勁,但唔係貪污最勁的地方,係咪咁難以接受?而以「因為貪污所以唔幫助」的邏輯,咁捐錢給貪污更勁的地方,都自我感覺良好嗎?

男爵府

honeyt 發表於 15-5-23 01:18

被你發現有兩把間尺。

post #66一早答左,大陸都有國際慈善機構,同非洲等地的國際慈善機構係相同組織。

如果呢啲機構喺大陸會貪污,咁係海地尼泊爾叙利亞就即刻廉潔晒?

大宅

引用:Quote:honeyt+發表於+15-5-23+01:18+殊被你

放鬆放鬆。你公務繁忙,有啲95撘8咯,等我 recap 下啦。

jm原文:
你自己對大陸政策不信任就唔想佢返去,同樣好多人都對大陸既慈善機構不信任而唔捐錢架喎。

其實jm原文都寫得好淺易㗎喇,但我 rephrase 一次啦:
你自己對大陸教育政策不信任,就唔想呀懷懷佢返上去出生地,梗硬要留佢喺香港,用香港嘅資源去比一個n非讀書就啱。

同樣好多人都對大陸既慈善機構不信任而選擇唔捐錢,人地就唔啱。

大宅

引用:Quote:原帖由+huisandy+於+15-05-23+發表一

原帖由 doris25 於 15-05-23 發表
唔好將貪污合法化,呢個排行榜一D意思都冇
如果我學生交份咁嘅功課比我,我會比個 pass佢嘅,因為 at least 佢有 quote 到個 source

男爵府

引用:總結:樓主所有回覆都好牽強 +

原帖由 honeyt 於 15-05-23 發表
總結:

樓主所有回覆都好牽強
係。
東拉西扯,夾硬黎

如果真係有咁既心思意念,連自己都呃埋,真係好可悲。

男爵府

回覆:一見大陸人就上晒身

以上討論已經印證,無論講咩邏輯、給咩數據,結論都係一如標題:「一見大陸人就上晒身」

已經無咩討論價值,只是想大家認清事實,放諸四海都有法治人道酌情,放諸四海都有災區貪污。無視四海例子,因大陸貪污而拒絕救助,但不反對救助貪污更嚴重的地方,只會更突出當中的雙重標準和偏見。

呢件事反映的不止戶籍問題,更反映香港人的真正內蘊。

大宅

啲咩毛打手真系每個討論區都有
咁多歪理
用詞又鄉土味十足

救助…?救助佢就應該直接遣返,搞到佢系度落人口實,比人說三道四,遺臭萬年。老老實實返上去就算乞食都更有骨氣,唔好受啲cheap cheap香港人氣吖嘛!

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

引用:我都好憎果啲見大陸人係又鬧唔係又鬧嘅人,

原帖由 hallstatt89 於 15-05-23 發表
我都好憎果啲見大陸人係又鬧唔係又鬧嘅人,但呢個case中主角明顯係違法,唔應該包容同姑息!

...
係,對大6人係又鬧唔係又鬧好討厭,但係犯法在先唔追究已經係最大包容,再要留港絶對無需要!

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

引用:Quote:littlecar 發表於 15-5-23 10:02 係

原帖由 babie2 於 15-05-23 發表
嘻嘻,如果將佢遣返內地送去兒童院,好可能父母好快出現
—個小朋友成長根本唔係食同訓咁簡單,對佢最唔人道既係佢婆婆,一手破壞佢童年! 佢父母生仔時唔知幾大,如果過2O又係不知所謂! 宜家就係要教個小朋友咩係守法同責任,先返大6係必要!

RelaxHippo    發表於 15-5-23 10:36

男爵府

我諗唔關 一見大陸人就上晒身,我都唔同意這所謂小朋友可以留係香港。

同樣的,早幾日有個美國女人係香港生仔,我都覺得要收到錢先可以俾出生證明。 我唔知反過來,香港人係外國有問題,是否也是要全數俾晒才可以走人。

你話我自私都好,我唔想其他人黎香港羅 jetso

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:littlecar 發表於 15-5-23 10:02 係

原帖由 babie2 於 15-05-23 發表
嘻嘻,如果將佢遣返內地送去兒童院,好可能父母好快出現
如果比個仔有居留權,佢父母都一樣好快出現

大宅

引用:Quote:honeyt+發表於+15-5-23+01:18+殊被你

就用紅十字會做例,唔駛講到非洲咁遠,香港都有紅十字會,中華隊人民共和國都有紅十字會,君有否資料或數據顯示香港紅十字會貪污?而你又記唔記得中國紅十字會既大紅人郭美美?你俾所謂既排名我都俾個清單你慢慢參考。

http://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/中国红十字会相关负面事件列表

唔好再咁雙重標準,至於點雙重標準法樓上有jm都幫我解釋左好詳細!你既然咁有慈善之心你就捐晒自己既身家去大陸無人阻你,但你都唔好阻止人地唔捐

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 babie2 於 15-05-23 發表嘻嘻

原帖由 littlecar 於 15-05-23 發表
—個小朋友成長根本唔係食同訓咁簡單,對佢最唔人道既係佢婆婆,一手破壞佢童年! 佢父母生仔時唔知幾大, ...

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 huisandy 於 15-05-23 發表po

原帖由 Bigfatsheep 於 15-05-23 發表
就用紅十字會做例,唔駛講到非洲咁遠,香港都有紅十字會,中華隊人民共和國都有紅十字會,君有否資料或數據 ...
早响2011已經證實郭美美並唔係大陸紅十字會嘅人嚟

大宅

引用:Quote:原帖由+Bigfatsheep+於+15-05-23+發

原帖由 aromama 於 15-05-23 發表
早响2011已經證實郭美美並唔係大陸紅十字會嘅人嚟
How about the list ?

男爵府

引用:之前jm同情12歲逾期居留肥仔的post,洗晒版

原帖由 huisandy 於 15-05-22 發表
之前jm同情12歲逾期居留肥仔的post,洗晒版,所以我開新po再講。

首先,好多刑事案都不一定判坐監、不一定 ...
同意!

首頁

尾頁

跳至