自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:Ling.Ling1212+發表於+15-5-23+00:13

原帖由 Pleasure 於 15-05-23 發表
個媽咪唔係堅持唔接受咩??定佢想話其他人唔讓位??
個B媽堅持唔接受那個手拿拐杖的伯伯好意,寧願一手抱B另一隻手捉實其他座位椅背,再用自己件衫膊頭位置印乾自己d眼淚咋

大宅

引用:Quote:原帖由 littlebee817 於 15-05-23 發

原帖由 無知囡 於 15-05-23 發表
一個人有冇美德係唔係靠讓唔讓座再由其他人把口判斷 巴士上每個人都有需要 我唔見得話人唔讓座個位媽媽未了 ...
其實我只係回應你讓座係咪奉旨,我唔評論果位媽媽話全車人公民意識差是否對,我個人認為,無人要你一定要讓座,只係當你見到有需要嘅人,而又讓座嘅,係與一個人嘅修養品德有關。每個人都有自己嘅需要和難處,好多都唔係表面可以睇得出,但當別人嘅需要比自己大時,作出舍己,呢種就係施比受更為有福。

Pleasure    發表於 15-5-23 01:07
Ling.Ling1212    發表於 15-5-23 01:01

男爵府

引用:Quote:原帖由 無知囡 於 15-05-23 發表一個

原帖由 littlebee817 於 15-05-23 發表
其實我只係回應你讓座係咪奉旨,我唔評論果位媽媽話全車人公民意識差是否對,我個人認為,無人要你一定要讓 ...
對。做人係應該有同理心

Ling.Ling1212    發表於 15-5-23 14:38

子爵府

引用:問吓大家意見: 有一位媽咪, 同歲半的BB及工

原帖由 Pleasure 於 15-05-22 發表
問吓大家意見: 有一位媽咪, 同歲半的BB及工人姐姐(共三人)搭巴士, 但巴士滿座, 又無人讓座. 最後, 有位婆 ...
我既真人真事

1)陀哥哥至8個月時搭地鐵,個肚都幾大,我行左去車廂中間企,無人讓座,過左陣有人係背後拍我,原來係一個滿頭白髮既婆婆讓座俾我,我當然捥拒,佢不停叫我快啲坐低,之後隔離位既男人應該覺得唔好意思,企起身話:你地兩個都座啦。

2)同你所講既一樣,搭巴士前揹bb後揹背囊仲拎住袋野(當時未有工人),伯伯讓坐,我當然捥拒,佢又係不停叫我坐,仲話:我企唔穩都係一個人跌,但你就兩個跌,乖啦快啲坐. 佢都咁講我唔好意思再拒絕,所以坐低左。我講好多謝你,要你老人家讓座俾我,真係唔好意思,伯伯竟然話:唔使唔好意思,我做下善事,大家都開心。之後大家都

Ling.Ling1212    發表於 15-5-23 08:49

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Pleasure+於+15-05-22+發表問

原帖由 hnh_mami 於 15-05-23 發表
我既真人真事

1)陀哥哥至8個月時搭地鐵,個肚都幾大,我行左去車廂中間企,無人讓座,過左陣有人係背後拍 ...
你又係見到好的公公婆婆,而你都好錫老人家其實我呢個帖,係見到一位認識的人發表意見而想向各位問一問。我十分認同每個情況每個人物都有唔同處理。在我而言,對著有需要幫助的人,係一定會讓座,尤其年長的、行動不便的、及大肚媽媽,因為佢地真係有需要。而至於好像你抱住個bb又得一個人,我都會讓座;但坦白講,個別情況如對住d小朋友都比較大個但又要爭位坐、而父母又覺得人地一定要讓俾佢細路坐當人老馮的,我就未必會讓。另外,我提及當事人的情況,亦不能認同。太多事不便說,只可以說佢係可以有更好選擇的同時,心態上想人讓座就感覺唔好。

Ling.Ling1212    發表於 15-5-23 03:20

大宅

引用:Quote:原帖由+無知囡+於+15-05-23+發表一個

原帖由 littlebee817 於 15-05-23 發表
其實我只係回應你讓座係咪奉旨,我唔評論果位媽媽話全車人公民意識差是否對,我個人認為,無人要你一定要讓 ...
我想問你點樣界定一個人有冇需要

子爵府

引用:Quote:原帖由 Pleasure 於 15-05-23 發表個

原帖由 Ling.Ling1212 於 15-05-23 發表
個B媽堅持唔接受那個手拿拐杖的伯伯好意,寧願一手抱B另一隻手捉實其他座位椅背,再用自己件衫膊頭位置印乾 ...
但係佢講到自己受害者咁就唔係幾好. 知自己要抱住b, 想坐就如等多一兩班. 伯伯讓係美德,但人地唔讓可能有好多原因, 何必比說話人聽.

大宅

引用:Quote:原帖由+Ling.Ling1212+於+15-05-23+

原帖由 Gee! 於 15-05-23 發表
但係佢講到自己受害者咁就唔係幾好. 知自己要抱住b, 想坐就如等多一兩班. 伯伯讓係美德,但人地唔讓可能有好 ...
我見當時個抱B媽只係很低聲呻下,應該沒有特別針對任何人ga

大宅

引用:Quote:原帖由 littlebee817 於 15-05-23 發

原帖由 無知囡 於 15-05-23 發表
我想問你點樣界定一個人有冇需要
可能人人嘅界定都唔同喎。。。。在我個人認為,我冇界定,幫人唔需要衡量啲咩,如果要衡量過,觀察過,考慮過,不如就唔好幫喇,起碼見到個孕婦,唔會諗下佢係咪真大肚?位老人家係咪真係咁老?等等。。。。。
其實你唔洗不斷challenge我喎,我冇針對你亦都冇試圖說服你啲咩,每個人都有自己幫人嘅自由,冇話對或錯,只係純粹發表下啫。。。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:Pleasure 的帖子

唔會

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Pleasure 於 15-05-22 發表問

原帖由 hnh_mami 於 15-05-23 發表
我既真人真事

1)陀哥哥至8個月時搭地鐵,個肚都幾大,我行左去車廂中間企,無人讓座,過左陣有人係背後拍 ...

珊瑚宮

回覆:讓座問題

五會坐

子爵府

呢個case甘特別,全車甘多人甘多年輕力壯的年青人沒有人讓座,人人都需要坐竟然要一個長者讓座,有需要的人士讓比有需要人士。定次需要人士讓比有需要人士,老弱病殘讓比老弱婦孺。

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔會

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:問吓大家意見:+有一位媽咪,+同歲半的BB及工

原帖由 Pleasure 於 15-05-22 發表
問吓大家意見: 有一位媽咪, 同歲半的BB及工人姐姐(共三人)搭巴士, 但巴士滿座, 又無人讓座. 最後, 有位婆 ...
唔會

大宅

引用:呢個case甘特別,全車甘多人甘多年輕力壯的

原帖由 cheung2013 於 15-05-23 發表
呢個case甘特別,全車甘多人甘多年輕力壯的年青人沒有人讓座,人人都需要坐竟然要一個長者讓座,有需要的人 ...
我眼見d後生仔是幾Pair 孖著一起暢談不知幾開心,玩電話的玩電話,拍拖談心的又有,可能真係老人家d同理心係強烈d過d年輕人卦

首頁

尾頁

跳至