自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

【now.com】今年3月,最期待的畫面終於出現,膠劇《愛‧回家》終於宣布會大約在800集左右大結局,其中一位編劇更在微博上載一張「804集全劇完」的相片,令人開心到跳起Yeah!雖則接力開拍的是阿旦(鄭丹瑞)炒冷飯之作《高朋滿座2》,但總叫換過班人,尚存一絲新希望。直至前日,大台正式公告天下,緊接《愛‧回家》播出的,將會係《愛‧回家2》。嘩!驚喜真係話嚟就嚟,嚇到個心離一離。實行換換人腳,就當係華麗轉身。當時的心情有如等了5年終於等到梁特首要落台,點知佢臨走一刻又宣布將會連任一樣!塵世間最慘的事,莫過於是慘X2。

網民對此大表不滿,有說膠劇死唔斷氣,令人有家歸不得,又說換湯不換藥,已經家不成家,怨聲載道。或許事件令人憤慨,但你鬧人之前,問問自己,究竟你有冇睇過《愛‧回家》?它的賣點是甚麼你知唔知?總括來說,它的賣點不是演員不是劇情更加不是主題曲,而是兩字︰「堅持」。全套劇能夠撐到800幾集,力量源自編劇堅持為每集設計一個誤會,然後又在同一集內將誤會解開。劇中的誤會大致分成幾種,包括以為你愛同事A,原來係愛我。見阿爸靜靜雞食藥以為生Cancer,原來係生痔瘡。廁所偷聽到老闆話公司將會執……惶恐,原來聽漏咗另一半,係執到批平貨。所以劇集由2012年3月開始,就為大家拆解了800個誤會,如果世上真的有神,好想問神一句︰「到底世上仲有咩誤會係《愛‧回家》未拍過?」

當你知道《愛‧回家》原來有這份獨特個性後,你仲有冇疑問呢?
問︰「有呀!明明話叫咗阿旦開拍《高朋滿座2》,𠵱家當冇咗件事呀?」
答︰「冇錯呀,係會拍《高朋滿座2》,不過你聽得唔清楚喇,唔係阿旦,係阿丹,丹爺個丹(劉丹),咁所以《愛‧回家2》的確係會冇咗馬氏一家囉。至於《高朋滿座2》幾時開拍?等《愛‧回家2》完咗先講啦!」
問︰「喂!咁張『804 全劇完』字樣相呢,咁仲唔係完呀?」
答︰「嗱嗱嗱!有冇留意張相影到個『完』字後就冇咗,其實玄機就喺後面,因為仲有兩粒字同一個標點符號影唔到,就係『得未?』原來呢個只係編劇問監製的問題︰『全劇完得未?』咁好明顯當時個答案係未啦!」

《愛‧回家》對誤會的堅持,可以連成套劇的前途都搞出一個誤會出來,真係就算有機會問到神,神都估你唔到啦。所以《愛‧回家》大可媲美《大時代》及《天與地》,歸類為神劇。唔好又誤會,唔係神級劇,係神經劇。

講得真係好!
ps我只係返唔小心睇過幾集,但足以令我感到好驚訝,套劇膠到咁都可以做咁耐。

伯爵府

Brainwave 發表於 15-5-23 00:48
【now.com】今年3月,最期待的畫面終於出現,膠劇《愛‧回家》終於宣布會大約在800集左右大結局,其中一位 ...
我間中會睇下,幾輕鬆。

Vin仔媽    發表於 15-5-23 08:36
R.Lau    發表於 15-5-23 01:45

子爵府

回覆:《愛‧回家》可能係香港開埠以來最大的誤會

娛樂吓,我又幾鐘意睇呢D生活小品式劇目。

子爵府

膠劇之王

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

公爵府

仲以為有新野睇下

男爵府

睇《愛·回家》唔駛點用腦,又唔駛追劇情,有時輕鬆下都ok la

LedTV    發表於 15-5-23 11:08
piklam1    發表於 15-5-23 11:00
danad    發表於 15-5-23 10:51
wcpcelia    發表於 15-5-23 09:31
小可愛11    發表於 15-5-23 08:44

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我有睇架, 因為食飯時間嘛

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

好似話新一輯有張繼聰做健身教練 + 黃翠如, 都幾期待

|/|egan    發表於 15-5-23 08:29

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

神劇=神經劇

Vin仔媽    發表於 15-5-23 08:37
ivory0915    發表於 15-5-23 07:57

侯爵府

ok ar,我鍾意睇

大宅

知道原來「愛.回家」繼續播我果下都幾down,點解仲死唔斷氣播落去

大宅

其實我幾鍾意睇,間中都幾好笑,又輕鬆

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:睇《愛·回家》唔駛點用腦,又唔駛追劇情,

原帖由 WKTW 於 15-05-23 發表
睇《愛·回家》唔駛點用腦,又唔駛追劇情,有時輕鬆下都ok la
同意。

另外,我寧願睇《愛.回家》多過亞旦嗰套喎~

jtw_ki    發表於 15-5-23 12:25
LedTV    發表於 15-5-23 11:09
QQdevil    發表於 15-5-23 09:20
gemmilam    發表於 15-5-23 01:59

男爵府

我鐘意睇愛·回家

伯爵府

回覆:Brainwave 的帖子

真情要讓位了

伯爵府

其實8點套劇係吾洗用腳,套套都差吾多,但我吾明,點解連住做都要改2

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實我幾鐘意睇愛回家wow, 有時佢講親情我覺得感人ga,忙忙碌碌既香港人可能大家都會遺留左身邊可以關心既人,睇到之後會覺得其實自己可以做得多d, 都唔錯丫。反而高朋滿座我覺得好無厘頭唔知想講咩。

執子之手,與子偕老~

大宅

同意!

以前卡啦屋企/開心華之里個d劇都係咁輕輕鬆鬆笑下je,我覺得簡簡單單,笑下,輕鬆下幾好丫!

piklam1    發表於 15-5-23 11:01

首頁
12345...6

尾頁

跳至