單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

遲D小朋友大左好擔心佢問關於爸爸既野,應該直接話佢爸爸唔想理佢定話死左好D

男爵府

畀面勳章

死左又唔好...
小朋友大個話想拜下佢你點算?
大個D坦白啦
佢始終會長大,明白你苦心同努力

大宅

回覆:出走到盡頭 的帖子

但呢個真想我怕佢知道後會有陰影,對人失去信心

別墅

回覆:你地會點同小朋友解釋無爸爸

因為個衰人對我出過手,我有同阿仔講過呢件事(當時阿仔3歲,之前我哋已經搬走咗,但都有見,但有一晚問佢究竟想點,佢會唔會放棄個小三,講講下佢就出手)
阿仔好man,佢話爸爸好曳,佢打媽媽,我以後唔見佢~~~
咁當然,我知佢有時都會掛住,不過佢唔會提~~~

複式洋房

回覆:garfieldgirl 的帖子

直接同佢講唔可以同爸爸一起生活,因為大家有意見不合,最好問下社工意見。

複式洋房

我認為要看小朋友的成熟情況.

我的經驗是不要美化 / 醜化離婚的理由, 只說事實可以了.
可以分享離婚對自己的影響, 但要心境平靜.

大宅

除非真係死左,請唔好灌輸小朋友講話冇爸爸。首先佢係小朋友既爸爸,係一個不爭既事實,大人之間既問題根本唔牽涉到小朋友身上,即使你或者個小朋友幾唔鐘意佢甚至好憎佢,父母角色係唔會變,只係雙方有冇盡責做返應有既責任。最近我亞女比左同學仔媽咪湊左幾日,同學媽咪都問返我係咪離左婚,話爸爸同媽咪分開左,我係直認不諱。同學媽咪會怪我做乜咁同小朋友講,其實坦白一點唔好咩?又唔係搏同情,只係我想小朋友用最真既一面而樂觀既態度去對人。我經常比正面既訊息佢,雖然佢口講話唔鐘意爸爸,但其實佢見到爸爸係冇野。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我分開時女已經三歲有晒記憶,唔洗我講佢都知道,仲好小係我面前提

感激遇上你~

大宅

讓小朋友知道他不是沒有爸爸,如果他爸爸想見小朋友,我會俾,小朋友會感覺完整D,我也會盡我的能力,給他一個幸福的單親家庭。

大宅

直接同小朋友講, 唔好呃佢 !! 其實2 個大人係咪無可挽救 ? 小朋友幾歲呀? 今日睇忽週講小龍女對成虫睇法, 都幾 "UP"

男爵府

畀面勳章

每個星期亞女都會去爸爸屋企大約 12hrs,假日若就到時間亦會有 family day,好似仍是一家人咁去下公園,食下飯咁。

亞女之前都有問我點解其他小朋友可以同爸爸媽媽一齊住,點解佢唔可以。
我就答佢,因為你爸爸鍾意同媽媽住多 d,我又係鍾意同自己媽咪住多 d,所以咪各自各跟媽媽住囉。
跟住亞女就答,所以我都鍾意跟住媽咪住多 d。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:garfieldgirl 的帖子

咁佢爸爸都會探佢嘅。我同仔講話爸爸識左個ee,. 唔要屋企! 同埋小朋友知佢唔係屋企嘅。大d會易明d

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:CHWAMIRICO 的帖子

好叻,點解仲咁好關係呢

大宅

回覆 CHWAMIRICO 的帖子

我都係仲叫做KEEP住每SUN一日family day,純為左囝,我真係原諒唔到C6佢搵小三,我唔知點面對佢,講真真係朋友都不如,一次又一次咁傷害我。囝好想有family day,我都明,究竟係咪真係可以放得底對一個人既恨?

男爵府

畀面勳章

每個星期日 10am 交個女俾前夫帶回前度 6299家過,到晚上 10pm 帶回給我,我不用對住他們太耐。

長假日若雙方就到時間才會有 family day,其實都係只得半日,因為放假既早上我多數用黎訓。

我都相格左成年先至放得低咋,唔係想個女既心理成長健康 d 都唔會睬佢地。果時足足喊左成個幾兩個月,返返下工都喊到收唔到聲,係街見到一對對都頂唔順架,但兩個月後我就迫自己企番起身,約埋單身朋友去參加 single party 喇,不過,當然無任何結果啦,但俾自己一個信心,一次既婚姻失敗唔代表係我既整個人生,有段時間我都好 cheap 架,成日諗住仲有機會引番條死佬,等佢回心轉意搬出黎同我地兩母女住架,試左幾次都失敗後就切底死心喇。雖然分開左差不多四年,但我都係今年 2月尾才收到正式離婚證書架咋。

我都一樣經歷過忐忑不安非常抑鬱既日子,但不要被負面情绪影響得太耐,因為我們仲要照顧好自己的小朋友,放他們在第一位,好多東西就自然地放低哂了,姐妹們努力加油啊~~

複式洋房

我都係傾向直接同佢講,呃唔到一世,佢亦應該知道真相

大宅

回覆 CHWAMIRICO 的帖子

你好堅強!離婚噶女人就應該好似你甘積極樂觀,甘樣先可以俾小朋友帶來更多正能量!

大宅

回覆 joyce430 的帖子

好感動啊 仔仔咁聽你話.. 好sweet

別墅

回覆:BB女樂樂 的帖子

如果佢個爸爸仲肯對佢負責任,同真心去見同為個小朋友諗就緊係啦~~~
但我嗰個成年都無見過個仔,係一追佢俾贍養費就話見個仔,一唔追諗乜聯絡都無~~~
好似咁,仲可以點講個爸爸仲愛佢?好關心佢?
既然係咁,我覺得唔應該俾小朋友再有咩幻想~~~
連個衰人覺得唔個孫都無問題,佢個仔做咩都問題,咁仲可以講咩?

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:因為個衰人對我出過手,我有同阿仔講過呢件

原帖由 joyce430 於 15-05-25 發表
因為個衰人對我出過手,我有同阿仔講過呢件事(當時阿仔3歲,之前我哋已經搬走咗,但都有見,但有一晚問佢究 ...
我想請問,你提出離婚先嗎?

任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

首頁

尾頁

跳至