婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

好奇問下!有冇jm曾幾可時好憎好怕你99(仲有嫁唔去的姑9 )但經過n年後,放低,接受番唔再憎佢哋?我大仔三歲,細仔一歲,憎99的原因都係嗰D(煩到癲,唔畀空間我地,多事,思想守舊,掙住湊,唔聽人講,扮可憐,女皇病,迷信,冇 common sense 等),我無論呢三年點避,佢都煩住我地,我避到都倦了!係咪係時候嘗試放開D負面的感覺?不過唔知會唔會work....

子爵府

有啊!初初入門,講明好嘢佢d仔女食,唔健康我食。我要洗碗。生仔講明我阿媽湊,無好煩佢。跟住我老公同佢講,我地唔生。大家都唔好煩。我哩樣我果樣投訴到無完無了。我扮傻仔,經常問佢?下?乜嘢?老公唔鬼見佢,太煩。哩幾年接觸多咗,係因為我地要陪多d我個好老爺。

子爵府

個人意見,佢講乜,聽完就算。面不改容。唔好同佢正面衝突。凡事忍耐佢三分。唔係怕咗佢。係因為老公有眼睇。之後會鍚你多d. 感情會更好。

Jolin_Yuen    發表於 15-7-9 13:10

水晶宮

回覆:永遠的鬥爭?有冇機「和好如初」?

放開又點,佢既行為好快就會提返你點解當初咁黑你憎

琥珀宮

D老人家成日話︰等你自己仔女大咗,你遇返同一問題,你先會明白當年點解會咁樣...所以我覺得一係你將來遇到同一問題,一係個結依世都唔會解得開

Jolin_Yuen    發表於 15-7-9 13:10

公爵府

TiffChan 發表於 15-5-26 01:05
講明好嘢佢d仔女食,唔健康我食。我要洗碗
這麼賤格的事...我..真的做不出...因為我害怕親家也用相同的手段來對付我仔仔....

大宅

回覆:TiffChan 的帖子

我某程度上,都係諗住咁樣做係為左老公咋!都唔知仲有咩解決方法,講真佢哋又唔會為我而改,所以除咗自己去改變心態,都唔知仲有咩辦法⋯

大宅

引用:放開又點,佢既行為好快就會提返你點解當初

原帖由 貧窮媽媽 於 15-05-26 發表
放開又點,佢既行為好快就會提返你點解當初咁黑你憎
唉!但係我老公同佢嗰邊好close, 佢屋企嗰邊真係好煩,我無論幾唔開心幾咁反感,同c6反映過幾多次都好,根本唔會有咩改善!因為佢哋一家係點,唔會因為我而改變。想搵個方法令到自己舒服啲...

翡翠宮

好難咼,江山易改本性難移,你想同佢和好如初,一定要好大忍讓先得

大宅

引用:好難咼,江山易改本性難移,你想同佢和好如

原帖由 wahiuma 於 15-05-26 發表
好難咼,江山易改本性難移,你想同佢和好如初,一定要好大忍讓先得
Yes! 我都知會係好好好難啊,所以想睇下有冇其他jm做到D咁高難度嘅事

水晶宮

引用:Quote:原帖由 貧窮媽媽 於 15-05-26 發表放

原帖由 Daze 於 15-05-26 發表
唉!但係我老公同佢嗰邊好close, 佢屋企嗰邊真係好煩,我無論幾唔開心幾咁反感,同c6反映過幾多次都好,根 ...
見少d就係舒服d既方法

子爵府

回覆 美之選468 的帖子

我老爺買咗靚海味,俾我爸媽,佢當住我面話街市貨品得啦,同我換哂佢買d cheap 嘢。我面不改容照收,講多謝。落到佢屋企樓下,拋落垃圾桶。老公拖起我隻手,俾力量我。唔會再提起發生過乜事。99 有次問我,點解對老爺咁好。我無答佢。有因必有果,你自己去想想啦。

Jolin_Yuen    發表於 15-7-9 13:11

子爵府

Daze 發表於 15-5-26 13:17
我某程度上,都係諗住咁樣做係為左老公咋!都唔知仲有咩解決方法,講真佢哋又唔會為我而改,所以除咗自己去 ...
你講得啱。唔好試圖去改變人地,自己退開一步。佢地只不過係你嘅人生之中幾個小角色,你係為自己而活。不必將佢地放大。令自己不快。

大宅

引用:Quote:Daze+發表於+15-5-26+13:17+我某程度

原帖由 TiffChan 於 15-05-26 發表
你講得啱。唔好試圖去改變人地,自己退開一步。佢地只不過係你嘅人生之中幾個小角色,你係為自己而活。不必 ...
不過,有時啲嘢講就易做就難!我情緒化,有時好易眼火爆,所以好佩服你!

複式洋房

公爵府

TiffChan 發表於 15-5-26 14:05
落到佢屋企樓下,拋落垃圾桶。
系我就當99面掉落垃圾桶.

子爵府

回覆 Daze 的帖子

I know, I am lucky I have the support from my husband, I couldn't do it without him.

子爵府

Try not to start the war with her, that's what she wanted.

大宅

以前我係99面前凡事忍忍忍, 結果D人越黎越過份~
我忍到極限, 依家識得對99黑面, 先發覺, 原來真係人善被人欺, 果D人見你黑面, 先至會收歛~
所以婆媳關係裏面, 其實唔需要搞鬥爭, 你只需要識得SAY NO, 唔好事事唯唯諾諾就得~

子爵府

育兒性格勳章

回覆:Daze 的帖子

開頭拍拖時大家勁憎大家,之後冇事,仲好好,生完阿仔又反面(因同住,大家湊嘅方式完全唔同)我諗分開住3,5,7年先會可以改善到

首頁

尾頁

跳至