論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

海外印傭來了數天,偷錢,不肯做家務,弄爛電器,畫花梳化,大話連篇。工作了5 天自己要辭職回去中介處, 已留在中介處一星期。今天中介説工人沒有錢,不肯還一個月代通知金,中介不肯負責,叫我去勞工處吿工人,請問 jm 我可以怎樣做!要給她機票回印尼嗎?香港僱主真的完全無保障! 謝謝!

大宅

1. 記得計工人俾辭職信你,如果唔係佢分分鐘去勞工處屈你炒佢

2. 理論上僱主係要出印尼機票,不過因為佢差你一個月人工,如果係我的話,我就唔會再另外出錢買機票,我會叫中介係代通知金度扣

3. 其實姐姐辭職當日就應該在中介的公司簽妥所有文件,如︰工人的辭職信,中介有責任幫你/姐姐計返姐姐差你幾多錢,同埋有份form 要fax 去入境處

大宅

工人已寫辭職信給我,她自己要走,自己要回去中介

,中介不斷拖,沒有任何行動。

大宅

中介咁講都是辦法之一, 你不如去勞工處開左個file先, 你地私下解決到就話唔洗去勞工處, 解決唔到, 大家在勞工處傾掂數

象牙宮

Happyhen 發表於 15-5-27 14:10
海外印傭來了數天,偷錢,不肯做家務,弄爛電器,畫花梳化,大話連篇。工作了5 天自己要辭職回去中介處, ...

工人有保質期 1-1.5yr (你唔多少?).... 中介 負責, 更換海外一个. 海外的, 就更換一个海外的.

工人無錢/給一個月代通知金,就多做一个月.

機票回印尼 來對沖. (工人沒有損分毛)

再去勞工處吿工人.
她給你一个月, 你就給她机票.
無法還一個月代通知金,用機票來對沖!

Write off.

無法供樓者, 銀行就取樓拍賣方法一樣.少了, 你也要補足差距

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

引用:+本帖最後由+333s+於+15-5-27+15:24+編輯+\\

原帖由 333s 於 15-05-27 發表
法例規定,不能用機票對冲代通知金或人工

littlesun    發表於 15-6-1 00:40

象牙宮

天山雪蓮 發表於 15-5-31 22:41
法例規定,不能用機票對冲代通知金或人工

法例規定, 你就想方法, 使自己損失小..

不用錢, 就用工作來代替 lol. 那么死板?

不過想听你的高見?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

引用:+本帖最後由+333s+於+15-6-1+11:07+編輯+\\Q

原帖由 333s 於 15-06-01 發表
唔明白你想講咩?

最好就打去勞資關係科問清楚,保障自己。

首頁

尾頁

跳至