跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

馮李我有20分 啊女今年9月升k3,想做定一手準備,希望各家長幫忙解答🙇🙇
查過校方資料 會7:05上校車,請問車程要幾耐?
功課多嗎?教師方面有愛心 耐性嗎?
每日大概幾點放學?
我諗住111都選馮李 加上20分 機會大嗎?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:mankiu1204 的帖子

我都想知!up!

大宅

回覆:有冇現就讀馮李嘅家長?

仔今年九月小一,今年20分(爸媽哥姐舊校生)只有大約二十個位,我朋友女同我一樣分都入唔到,所以有分也要睇彩數㗎!

大宅

仔仔同學都有廿分,一樣得個桔。不過可能今年競爭特別厲害。

子爵府

引用:仔今年九月小一,今年20分(爸媽哥姐舊校生

原帖由 做個好媽打 於 15-05-29 發表
仔今年九月小一,今年20分(爸媽哥姐舊校生)只有大約二十個位,我朋友女同我一樣分都入唔到,所以有分也要 ...
20分都未必得,咁15分係咪一定無機會?
定係15分表現出色都可以收15分唔收20分?
thx

男爵府

引用:馮李我有20分 啊女今年9月升k3,想做定一手

原帖由 mankiu1204 於 15-05-28 發表
馮李我有20分 啊女今年9月升k3,想做定一手準備,希望各家長幫忙解答🙇🙇
查過校方資料 會7:05 ...
今年必收生也要用埋統一學位!競爭激烈!

男爵府

引用:Quote:原帖由 做個好媽打 於 15-05-29 發表

原帖由 babygirl2004 於 15-05-29 發表
20分都未必得,咁15分係咪一定無機會?
定係15分表現出色都可以收15分唔收20分?
thx
計分遊戲同成績無關係的

男爵府

仔今年九月小一,今年20分(爸媽哥姐舊校生)只有大約二十個位,我朋友女同我一樣分都入唔到,所以有分也要 ...
即係有好多人都有哥哥姐姐就讀?

大宅

點解得二十個位,自行派位吾係有七十五個位咩?我睇果啲升小網頁講

大宅

馮李好多在讀的哥哥姐姐的, 始終莊下都係歷史耐嘛, 呢兩年自行都超額

男爵府

畀面勳章

朋友個女讀緊小一,每日7:10景峰上車,車程45分鐘左右,每日係勁多功課(起碼十幾樣),課程又深,多作文炒寫,催谷得好緊要!我聽到都覺得小朋友好可憐,只係小一咋

大宅

回覆:chilongma 的帖子

我小朋友都小一,車程並無45分鐘咁耐的,坐校車一般都早到學校,早10至15分鐘起碼, 如果頭站的話,係咁上下了。功課方面,上學期係比較多d,但無話日日十幾樣,下學期平均5~7樣,如果改正改得多可能覺得辛苦囉,學校着重中、英文語言,自然會較多練習,我小朋友至今都應乎到,又喜歡學校生活。
保記學校一定是偏谷,順記也是,但只要個小朋友可以在非壓力下handle 到的話,家長又buy 學校理念。

男爵府

引用:朋友個女讀緊小一,每日7:10景峰上車,車程

原帖由 chilongma 於 15-05-30 發表
朋友個女讀緊小一,每日7:10景峰上車,車程45分鐘左右,每日係勁多功課(起碼十幾樣),課程又深,多作文炒 ...
我地讀咗成年,好少有十幾樣功課,長假期例外!一般每天1.5小時完成!
而且上課是用循環週day1至day7,相對默書也少。

至於校車已經有十條路線,每車站也不多!每朝仲可以返到學校買早餐食。
如果自己搭車,通常唔止45分鐘,因為多數起碼要坐完輕鐵再轉接駁巴。

男爵府

引用:Quote:原帖由 做個好媽打 於 15-05-29 發表

原帖由 siuyatyat 於 15-05-30 發表
點解得二十個位,自行派位吾係有七十五個位咩?我睇果啲升小網頁講
馮李開4班,自行大約收50人!

子爵府

BK Milk勳章

引用:我小朋友都小一,車程並無45分鐘咁耐的,坐

原帖由 KEKELAMLAM 於 15-05-31 發表
我小朋友都小一,車程並無45分鐘咁耐的,坐校車一般都早到學校,早10至15分鐘起碼, 如果頭站的話,係咁上 ...
感謝回覆 如5至7樣功課,相對其他學校已不算多

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+chilongma+於+15-05-30+發表

原帖由 HILLBB 於 15-05-31 發表
我地讀咗成年,好少有十幾樣功課,長假期例外!一般每天1.5小時完成!
而且上課是用循環週day1至day7,相對 ...
咦,原來默書都小
我必選坐校車,因樓下附近就有得坐,如自行搭車 要坐輕鐵到v city再轉,仲未計等車時間,又想問大家我有20分,加上填111 ,係咪都係博一博?如不收去叩門 又需要甚麼特殊技能呢?

大宅

可能臨近考試,功課比較少,5~7樣咁啦,小朋友肯自覺做好功課,有時間玩的

大宅

回覆:KEKELAMLAM 的帖子

請問早上返學的路塞唔塞車,請問校車費大約几錢呢?去黄金路塞唔塞㗎?我打算初頭開車自己送,但又怕塞車!
我都好其待九月呀!

大宅

回覆 做個好媽打 的帖子

早上7點半開始由恆福開始向黃金方向一定塞+慢, 加埋"哈囉學校"位置的迴旋處影響哂, 所以要預多d 時間如自己接送, 校車費要視乎你咩位置, 雙程由幾百至千鬆

男爵府

引用:請問早上返學的路塞唔塞車,請問校車費大約

原帖由 做個好媽打 於 15-06-01 發表
請問早上返學的路塞唔塞車,請問校車費大約几錢呢?去黄金路塞唔塞㗎?我打算初頭開車自己送,但又怕塞車! ...
搭校車係計上車時間,就算遲到也唔計的。
K53巴士5分鐘一班,直達學校後門。

碼頭區$680,大約7:00上車
大興區$700,大約7:00上車
藍地區$750,大約7:15上車
洪水橋$850,大約6:45上車
天水圍$950,大約6:40上車
大小欖$700,大約7:00上車

首頁

尾頁

跳至