論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐做左一年兩個月,返工第一個月(當時仲係一個細路)既時候已加多兩百俾佢,到細嗰個出世再加多一百俾佢,你地覺得會唔會太少?不過而家細嗰個都10個月,一直以黎就算我幾辛苦都冇叫工人半夜起身湊仔,佢平時多數11點前已可沖涼訓覺,6點半就開始餵奶。我成日驚自己俾得少,但佢又冇出過聲。如湊兩個,你地會加多幾錢俾工人?

伯爵府

引用:姐姐做左一年兩個月,返工第一個月(當時仲

原帖由 TabbyDong 於 15-05-30 發表
姐姐做左一年兩個月,返工第一個月(當時仲係一個細路)既時候已加多兩百俾佢,到細嗰個出世再加多一百俾佢, ...
點解要加比佢?

chan803    發表於 15-5-30 20:59

子爵府

回覆 TabbyDong 的帖子

我諗你係以香港本地人既人工標準去考慮,同時又會好似呢度好多人甘,驚死萬一比少左$$工人會虐待仔女,又以為比多d工人就會對自己仔女好d,所以成日驚比得少。

其實加定吾加/加幾多, 完全視乎工人既工作量、工作強度難度、工人既工作能力表現,以及你自己既財力,吾好成日以為你加得多工人就會好好做,有時你加$$反而會比自己製造出好多問題,縱容左工人既貪心,又以為你驚死無左佢無法生存

hsbc005    發表於 15-5-30 23:58

伯爵府

回覆:湊兩個細路會加幾錢俾工人?

佢冇出聲即係OK。 我屋苑好多工人都湊兩個,但僱主都係最低工資。 我覺得冇需要加錢。

男爵府

無必要加,表現好俾下bonus,我覺得應該早啲休息

珍珠宮

減齡達人勳章

我有對孖女,又係full time mom, 姐姐做第三個約,我都係比最低工資,冇加過佢人工。但佢做得好,會有花紅

大宅

引用:回覆+TabbyDong+的帖子我諗你係以香港本地

原帖由 PonyMom 於 15-05-30 發表
回覆 TabbyDong 的帖子

我諗你係以香港本地人既人工標準去考慮,同時又會好似呢度好多人甘,驚死萬一比少 ...
認同

大宅

引用:我有對孖女,又係full time mom, 姐姐做第

原帖由 FennieMan 於 15-05-30 發表
我有對孖女,又係full time mom, 姐姐做第三個約,我都係比最低工資,冇加過佢人工。但佢做得好,會有花紅

...
其實一開始就俾嗰時講明係佢做得好先俾,不過俾開又唔好意思停,但我冇再俾bonus呢樣野喇

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+15-05-30+發表

原帖由 TabbyDong 於 15-05-30 發表
其實一開始就俾嗰時講明係佢做得好先俾,不過俾開又唔好意思停,但我冇再俾bonus呢樣野喇

...
人工你加咗比佢,就算佢做得唔好,你都冇得唔比。但花紅,佢做得唔好你可以唔比,就算好,你都可以決定幾時比,比幾多。

jumug    發表於 15-5-30 19:53

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

唔會

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

最多完約時俾 bonus

大宅

我比4400

複式洋房

回覆:FennieMan 的帖子

花紅幾耐一次

禁止訪問

男爵府

我姐姐湊1個我比4110佢…… 我朋友同我1樣1個小朋友 佢俾4500佢,所以有時都好怕佢姐姐黎我屋企同我姐姐傾計傾哩個問題

別墅

回覆 PonyMom 的帖子

做得好咪年尾利是大封D囉!加比佢以為冇咗佢唔得

翡翠宮

+500

大宅

BK Milk勳章

我請佢時講明2個小朋友,其中一個係初生,有位80歲嘅老人家,仲要抹車,照顧貓貓,佢係接受先嚟,所以我覺得冇需要加俾佢,因為其實我哋冇要佢抹車,奶奶又唔需要佢照顧,家務又唔係做得十分好,唯獨是錫我2個囝,所以我覺得佢只值合約價

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

不用加人工,不要做壞規矩,另可做得好送小禮物獎勵。試想想如你老闆加job比你做,你会否加人工才做?香港僱主要團結一致,不要做到無工人不能。

複式洋房

我个都系凑两个小朋友,一个六岁一个五个月,我无加人工比佢喔。。。间唔中会买小小野比佢。。。

首頁

尾頁

跳至