美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

倒數最後六個月,就“登登登登”
我本身係肥底,即使唔係好大食,都周身肉,而且超鍾意食零食,體質上黎講,係有d水腫加平均地全身都係脂肪 (唔知係好定唔好)
典型冇咩運動既OL, 搞到個人好鬆好泡
過住十年以上減肥經驗黎講,冇咩邊次成功。因為我個人一滴恆心都冇,每次唔夠一個星期就有一百個籍口放棄。
平時好少開post, 亦考慮左好耐,結婚都唔減! 幾時先減呀?! 今次的起心肝,發誓最後一次減肥。開post係希望迫到自己每日update食野同運動既status, 要冇時冇刻提住自己唔可以亂食野同懶,因為有好多人睇住,唔可以失禮街坊! 所以請各位JM做見證,有時間入黎打下氣,有高手可以指點下,冇時間都唔緊要,只想借個平台用下做記錄

最後多謝各減肥前輩既post作參考,希望應用係我身上都有效用啦!

飲食方面: 介零食,5:2,(盡量)健康飲食,晚飯唔食碘粉

運動方面: 每日啞鈴多燕dump 30mins, tabata 8mins, 冇落雨就落街急步行60mins or 家居踏步機60mins

26歲,身高 162cm, target 6個月減多6kg (其實一月開始減下唔減都由最高紀錄60.7kg 減左少少)

31 May 2015: 56.7kg

男爵府

回覆:最後一次減肥

加油!!!我都減緊,但我重你好多,我減到你嘅磅數就得!

禁止訪問

男爵府

我都加入一齊減,大家努力呀

男爵府

姐姐返咗屋企16日,我成功減咗2kgs
第一日放假唔知時間6:30起身,但下晝4:30先食第一餐,仲要比阿女搶咗我半個餐之後返工日就每日放工趕返屋企煮飯,食完飯執好嘢沖完涼都10:00,又搞阿女瞓覺

大宅

Day 1
早餐: 紅豆意米水2杯,奇異果1個
Lunch: 脫脂奶粉開燕麥一碗,蝦片3塊
晚餐: 3粒燒賣,4粒魚蛋(因為夜放工要頂肚)仲偷食左c6兩口麵
全日1L清水,1L烏龍茶

仍需努力!

運動: 啞鈴多燕30mins, 8mins tabata

男爵府

加油!!!一齊努力

男爵府

我都減緊肥, 現在年紀不輕,
新陳代謝慢, 好難減。加上自己
為食又無恆心, 次次減完又肥返。

一齊加油

男爵府

回覆 idachung 的帖子

我姐姐前 2 星期返鄉 , 每日做家務 , 趕頭趕命 , 已經開始瘦 , 而家姐姐話唔返嚟做 , 我就煩到瘦~~

男爵府

回覆:funfun8 的帖子

咁大單?

大宅

回覆:idachung 的帖子

又真係好大獲! 我其實結左婚都諗住請姐姐,但成日睇家傭版都覺得怕怕

大宅

Day 2
早餐: 羌蜜1杯, 橙1個
Lunch: 紅豆意米水連渣2杯
又食左1包朱古力(370卡,又被引誘
晚餐: 茶葉蛋1隻,花生吐司一件
1L清水, 1L烏龍茶

運動: 啞鈴多燕30mins

聽日要再堅忍一d, 公司實在太多零食,加油

珍珠宮

引用:Day+2早餐:+羌蜜1杯,+橙1個Lunch:+紅豆意

原帖由 Baby_yam 於 15-06-03 發表
Day 2
早餐: 羌蜜1杯, 橙1個
Lunch: 紅豆意米水連渣2杯
咁既食量,唔俾零食引誘,絕對唔正常

你最好考慮下自己每日基本需求係食幾多至開始減 ..
以而家情況,唔會減倒

就算係你自己出糧俾你身體,食野入肚,唔代表佢對你連最低工資都唔俾佢唔會有意見
響減肥上,身體至係主導既一個 ..

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

珍珠宮

俾啲數據你參考下 ..

年齡 26 , 身高162 cm, 體重57Kg
BMI 21.7, BMR 基礎代謝 1291.50
基本食量 : 1517.51
有運動日 ,每三十分鐘運動 ,食量 +100kCal

以下參考數值
日常消耗估計值
基礎代謝 1.2 倍 1549.80 / 1.3 倍 1678.95 / 1.4 倍 1808.10

麻痺症病人 全無活動: 1549.80
辦公室工作 或無運動: 1808.10
建築工,或日跑一小時: 2195.55
農場工,或游水兩小時: 2583.00
單車比賽或其他運動員: 3099.60

計算算式 : Mifflin - St Jeor equation

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

大宅

回覆:goddamnit 的帖子

即係食得太少?

子爵府

引用:即係食得太少

即係食得太少?
緊係少啦……
你冇肚餓咩?
其實你而家唔係好肥,用6個月減6kg,真係一d都唔難,無需要咁食法……
食咁少好易反彈……
加油!

珍珠宮

引用:即係食得太少?

即係食得太少?
你大慨出緊 15 蚊糧,咁你覺得呢 ?

成日亂UP 28 ..

男爵府

回覆 idachung 的帖子

我而家要提早放工, 又近個女考試, 真係想喊~

大宅

題外話,今日去左通淋巴,但覺得麻麻地,第一次去就已經加左價1Jun, 同book個時貴左60蚊。大家有冇相熟通淋巴師傅可以介紹下

洋房

回覆:Baby_yam 的帖子

加油啊!唉。。我得返5個月!真係冇心机!

首頁

尾頁

跳至