夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:前女友係最難對付既。更何況她已不在世

佢前度係因為佢離開?所以佢永遠不能忘記?7年仲未忘記到咁係咪代表呢7年無愛過你?你唔hurt既咩?不過你選擇左繼續同佢一齊7年你都返唔到轉頭,因為你唔會忍心放棄佢睇住佢離開.....到時你仲hurt
唯有幫佢搵副導

複式洋房

回覆:cl9725 的帖子

多謝你既意見。但我唔想用哩個方法去同佢講。我唔想再刺激佢。

複式洋房

回覆:wingfriendss 的帖子

你估中左

大宅

你要比他明白生人比死人重要. 就算亡者點好都已過去. 唔好比藉口比自己. 問他珍唔珍惜你門的關係. 在唔在乎你和仔女? 他有記掛亡者的權利, 但更有兌現對你的承諾和義務, 盡父親和丈夫的責任. 問他有無為在世的人努力過. 如他比不到答案你. 或許你門要分開下. 有些人, 失去了才懂珍惜. 他是不會去死的. 真的要死, 7 年前就去死了. 當年不死, 今天也不會去死.

侯爵府

你都算難得,如果我day 1 就知呢件事,我唔會同佢開始,佢呢種表現,我唔會欣賞,只會覺得on居,下下為個死人,去威脅,威嚇依家生存緊,愛緊佢既身邊人,我叫佢真係死唔該快d, 根本就係自私友一個,懶係做情聖,真係情聖,係咁愛,終生不娶,唔做愛啦。

男爵府

佢未放低,又同你一齊,仲有對仔女,佢當你係咩先?利用你生仔好同父母交代?

你地平時關係點架?

佢有無朋友可以幫手開解佢?佢前度因咩事離世?如果係意外/病,我諗佢都想你老公好好咁生活落去,心裏有前度,都可以愛自己老婆架(就好似好多人喺心裡為前度留下一點位置,一樣可以婚姻美滿架,最多得閒“想下當年”囉)

複式洋房

佢見到一個同佢前度好似既人所以先觸發到佢

大宅

告訴他,懷念同傷痛夠了,請收拾心情向前行同生活。

子爵府

回覆 sum30624700 的帖子

佢都話冇你佢死左好耐,表示佢心中都有你啊!可能佢一時諗唔開,令佢又想起前度。佢依家轉左牛角尖,如果你開解唔到佢搵心理醫生!
叫佢開心啲,人死不能復生,無謂記掛往事。

而且依家佢有你同仔女,一家人一定會支持佢。
唔好俾壓力佢,如果佢夜返可以問下佢去邊?
叫佢約下朋友飲酒食飯(當然最好係你認識而且唔係損友)
等佢知道你俾空間佢,有自由度。
或者又可以多啲家庭活動?一家人去睇下戲,帶小朋友去海洋公園?

有個廣告係一隻黑色野,負能量,一直痴住個人。
最後個人打開窗,見到陽光,負能量知道人唔show佢就走左!

如果佢唔識自己打開窗,你可以幫佢打開!

翡翠宮

引用:你都算難得,如果我day 1 就知呢件事,我唔

原帖由 lazywife 於 15-06-06 發表
你都算難得,如果我day 1 就知呢件事,我唔會同佢開始,佢呢種表現,我唔會欣賞,只會覺得on居,下下為個死 ...
我都覺得係,哂鬼氣

大宅

我未遇過呢種情況…我覺得jm你氣餒完畢就要正能量上身既時候…比佢知道你同一對仔女會陪住佢,而且係一直陪住,佢唔係孤獨一人,你要安慰佢過左去既人同事可以懷愐可以懷念,ex在大之靈都唔想見到佢咁,想佢好好生存下去…

jm你自己都要加油…需要時候要求助別人或者機構幫助你們。至於99,無須花太多時間係佢身上,免得又煩多樣野

大宅

好明白你心情。。男人本身就對前度有一種難以取替的情感。。如果一齊過幾年就更加會。。再加上係佢間接整死自己ex..佢可能有一點是內疚而生的感情。人就係咁,眼前嘅唔珍惜....死左講咩又有用嗎?你個故事好似我一個朋友。。。但她是女方,為情死 佢前度到而家都無拍拖...我諗佢有個心結解不開,不是不愛你!真的。佢面對唔到現實,find social worker

複式洋房

好難得佢為另一女人傷心欲絕而你仲毫不介意,不離不棄。佢可以就咁走去左既話,心上其實無你,愛你又有幾多?

大宅

回覆:sum30624700 的帖子

得唔到ge始終最好

別墅

引用:如果係真,要佢見下心理學家或輔導,或者可

原帖由 Bibibut 於 15-06-05 發表
如果係真,要佢見下心理學家或輔導,或者可以幫佢解開自己多年的心結,重新認識自己。

...
睇完有點難過
我認同要帶你先生去見心理學家,而社區上亦有機構去幫人學習面對死亡

大宅

我覺得你好堅強,我唔會講話我係你會點點點的說話,因為永遠唔係當事人根本唔會明白,但我只想講一聲加油呀~

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我並唔覺得你c6有幾痴情+如果他真係痴情+點

原帖由 xihuan317 於 15-06-05 發表
我並唔覺得你c6有幾痴情 如果他真係痴情 點會同你結婚生仔? 係我角度看他只係一個唔成熟唔負責任自私的男 ...
X 2;我堅憎呢啲咁嘅人,既然咁痴情,做咩要娶老婆?仲要生對仔女,而家唔高興,就想一走了之?

首頁

尾頁

跳至