跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女快1yr,一 日食兩餐粥(唔鍾意食),宜家可唔可以食通粉呀?
不過有時d粥杰d佢都好似食到想嘔咁,因為佢食粥時
唔會咀嚼架,一啖就吞,如果食通粉係米未得呢,又無大
牙仔,你地會點煮比阿b食架?

大宅

yes ar, my BB is alittle bit tired about eating congee, so I start cook different things for him, he eats more!! e.g. soft rice, marcoroni, sphaggetti, potato...all with some vegetables, meat, or mushroom, carrot, pumpkin, melon....good nutrition!!

子爵府

2011至尊種植勳章

可以食飯仔/字母粉/通粉(要整細粒啲)
可以加豬肉/雞疍/菜心/蕃茄/雞肉/豆腐/翠肉瓜/南瓜/蕃薯/節瓜/西蘭花/三文魚扒/鯇魚..等等

大宅

我個囡囡 已經大部份都有食

食飯仔/字母粉/通粉等
囡囡好鍾意食嘢, 食粥都食好多
爸爸 同 哥哥 仲成日比佢食朱古力雪糕 同朱古力雪條佢食

子爵府

我一個星期都會比一至兩日d ABC粉或者心型粉又或者意粉佢食,等佢無咁悶!係百佳到有d好細粒好細粒既買架,你可以比佢試下呀!

複式洋房

我都想俾ABC粉阿女食, 但是唔知點煮??

子爵府

原文章由 Yomum 於 08-6-29 14:57 發表
我都想俾ABC粉阿女食, 但是唔知點煮??

你先煲熟左d ABC粉先,之後用凍水沖佢,到食既時候先煲左d料先,煲到出晒味喇,再加ABC粉煲多陣就得啦!

複式洋房

請問你地有無落調咪料?

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 Utopie 於 08-6-30 11:15 發表
請問你地有無落調咪料?

我無落調味

大宅

我就咁都有比個囡囡食, 我一食野,佢就會自己過黎,
如果唔比佢,佢就會喊,好為食

洋房

我bb有食yogurt + 水果, 又有食麥皮+香蕉/ 芒果/ 蕃茄牛肉, 又快又好食又有益

複式洋房

請問bb幾大先可以落調味? 我仔仔似乎唔鍾意食無味粥仔,每次都要花成一個鐘先食完。
原文章由 bebesoky 於 08-6-30 12:36 發表

我無落調味

大宅

我問健康院姑娘話直到2歲可給有鹽/糖食物
比bb食

民房

原文章由 ALAU 於 08-6-26 14:53 發表
yes ar, my BB is alittle bit tired about eating congee, so I start cook different things for him, he eats more!! e.g. soft rice, marcoroni, sphaggetti, potato...all with some vegetables, meat, or mush ...

Hello ...can you advise how you make the marcoroni & sphagetti. Did you use any sauce for that ? Thank for your help.
MelMel

大宅

有落調味品 鹽+糖

我bb都有食字母粉+乳酪 + 水果, 又有食麥皮+香蕉/ 芒果/ 蕃茄牛肉 /芝士 等等

我覺得唔係太濃味的食物都可以比佢食少少
唔洗佢大d咩都唔食

原文章由 Utopie 於 08-6-30 11:15 發表
請問你地有無落調咪料?

首頁

尾頁

跳至