自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

高永文呼籲市民如無必要不應到南韓醫療機構

食物及衛生局局長高永文在本台節目說,本港關注南韓的中東呼吸綜合症疫情,政府今日舉行跨部門會議,商討應對。他說最擔心一旦有確診個案,源頭不明,可能是在社區傳播。他提醒市民在發生疫情的地區,要避免去醫療機構,包括整容機構。如果在當地感不適,可以服用成藥,如果必須去醫院,一定要採取保護措施,例如戴口罩,因為病毒由飛沫傳播。

高永文說,世衛至今並無發出旅遊警示,市民去南韓及中東旅遊要小心,衡量風險,但叮囑市民避免接觸駱駝。由於南韓當局至今沒有提供爆發疫情的醫療機構名單,他呼籲本港醫療機構人員勿去南韓交流。至於今年首宗確診本地登革熱個案,高永文說,患者住在沙田,當地蚊患指數偏高,要落區做宣傳教育工作。他說,除建築地盤外,進行裝修工程的屋苑,也有機會積水,要小心防範蚊患。

http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=801367&csid=261_341

………………

如果係平時唔會話唔好前往某國就一了百了咩?
就算係話唔好去醫院都得啦!

仲咩要講醫療機構
唔知我有無get錯

佢嘅意思係咪暗示叫人唔好去整容住。

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

回覆:前幾日高永文嘅呼籲,硬係覺得好奇怪……

可能佢知依家有的港人會去整容,米顺便提醒大家,好周到吖

tsung    發表於 15-6-7 21:40

別墅

依家好多人去執下個樣!

琥珀宮

引用:高永文呼籲市民如無必要不應到南韓醫療機構

原帖由 rabbit75 於 15-06-07 發表

食物及衛生局局長高永文在本台節目說,本港關注南韓的中東呼吸 ...
唔好去整容住

大宅

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

怕有d人諗「我去整容啫,唔算係醫院丫,冇事嘅…」
總有d人係愛靚唔愛命嘅。

珍珠宮

狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

男爵府

回覆:rabbit75 的帖子

佢有一日係講過整形機構架,有直接提過一次,不過唔記得幾日前既晚間新聞提過

男爵府

上次佢接受記者訪問有記者問整容醫院算醫療機構嗎,佢話算。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

疫症爆發地點係醫院呀,而家症嗰d,大部分喺醫院中招

洋房

珍珠宮

重點不要去整容

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

因為香港人不會為病去韓國醫院,所以只講醫院,市民只會想到病,但講醫療機構就包含好多方面了。

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章

子爵府

因為韓國最出名係整容

可能有人book左要去執執,所以高局長要提醒埋呢班人

男爵府

象牙宮

好多人去整容的。

伯爵府

畀面勳章

子爵府

引用:高永文呼籲市民如無必要不應到南韓醫療機構

原帖由 rabbit75 於 15-06-07 發表

食物及衛生局局長高永文在本台節目說,本港關注南韓的中東呼吸 ...
驚有d人傻下傻下以為整容之嘛,又唔係醫院咁樣賴野仲帶返香港就大鑊!而且好多香港人做咩都要指引嘛,講明無壞!

子爵府

畀面勳章

佢既呼籲証明左對小數人無用,毒果果2個記者,今次真係毒

首頁

尾頁

跳至