時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:尋人 ~ 郭紋櫻

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

子爵府

推。希望佢快D返屋企,外面嘅世界喺好危險架

珍珠宮

2024年龍年勳章

快啲返屋企啦

Minniemouse:-P

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

報左平安啦....樓主可以改下標題

「佔旺」失蹤少女 致電父親報平安

(綜合報道)(星島日報報道)十三歲佔旺少女郭紋櫻失蹤個多月有新進展!少女昨「現聲」致電父親「報平安」,惟她擔心被判入女童院,堅拒回家,依然下落不明,父親無奈在街頭張貼尋人啟事,盼各界助尋愛女。他稱曾有神秘男子來電,要求兩夫婦外出談判條件,始讓其女兒回家,他歎謂:「呢啲招數相信係佢啲佔旺朋友教,我個女以前唔係咁!」

失蹤個多月的十三歲佔旺少女郭紋櫻,至今不知所終,經本報協助呼籲尋人及廣泛轉載報道後,昨傍晚約六時,紋櫻終首次致電予父母。據郭父表示,女兒聲稱「現時過得好好」,但多番抱怨雙親把事情鬧大,若她此時回來,恐被判入女童院,故不肯回家,父親苦勸愛女近十分鐘,紋櫻仍拒絕透露身在何地,語畢掛斷電話。

郭父稱,紋櫻雖無露面,但總算聽到女兒的聲音,知道她目前安全。而紋櫻言談間自爆刻意使用公共電話,以逃避警方追蹤,招數極具偵探頭腦;而早前他的妻子收到自稱是紋櫻朋友的神秘男子來電,要求約見兩夫婦到旺角談判條件,否則不會讓紋櫻回家,令他大感錯愕,他說:「呢啲招數相信係佢啲佔旺朋友教,我個女唔識呢啲,佢以前唔係咁!」

如今夫婦每天下班後,都四出奔波尋找女兒,昨晚他更帶同自行印製的二百份尋人啟事,到深水埗及旺角街頭張貼,希望各界能幫忙提供女兒消息。

郭父慨歎:「我以為女兒會長大生性,如果當初知道她會變成這樣,一定不會讓她參與佔旺!」他指女兒在場合中結識了男友,疑女兒跟他在一起,曾到男方的青衣寓所附近查問惜無果。由於女兒擔心入女童院失去自由,他只能答應女兒盡量求情,「只要妳肯回來,爸爸以前有甚麼待妳不好,跟妳說聲對不起!」

另外,紋櫻的契哥飛龍亦十分擔心其狀況,他指當日與紋櫻同身處旺角佔領區,目睹她原本很乖巧,後來常跟隨一班佔旺朋友流連桌球室等娛樂場所,他曾好言相勸,反被疏遠。

紋櫻愛在社交網分享生活點滴,她上載的圖片中,早期打扮較純樸,戴黑色框眼鏡如鄰家女孩,近期的照片,則見她打扮新潮,經常化妝。去年佔旺期間,她曾將旺角佔領區現場情況,及與新相識男女友人合照放上網,其中一幅圖片顯示她雙手綁着膠索帶,故意扮作「被捕」。

佔旺結束後,她仍不時與該批「戰友」來往,將一起外出時的照片上載至社交網。個多月前,有朋友在facebook問她「有沒有好好上學」,紋櫻說有,沒料會突然失蹤。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:報左平安啦....樓主可以改下標題「佔旺」失

原帖由 MsBusy 於 15-06-08 發表

夠喇,呢個老豆仲唔醒下,係咁將個責任推比人!
成日話個女以前唔係咁,咁你以前係唔係咁?
自己忙唔理個女,關係會有幾好?
關係好會咁易比人教壞?
明知個女唔想仲要迫佢去寄宿學校?

成件事:
1.父母工作忙,唔理個女
2.迫個女讀寄宿學校
3.識咗男朋友性情轉變

人哋老豆,你究竟睇唔睇到呢d問題?你打算點解決?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

MsBusy 發表於 15-6-8 08:35

「佔旺」失蹤少女 致電父親報平安

都仲未肯現身會唔會......

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

abc2011313 發表於 15-6-8 08:56
都仲未肯現身會唔會......
我估好難會乖乖返屋企啦, 學好十年, 學壞3日, 等佢自己開竅

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:abc2011313 的帖子

平安回家

珍珠宮

方麗娟 發表於 15-6-8 08:50
夠喇,呢個老豆仲唔醒下,係咁將個責任推比人!
成日話個女以前唔係咁,咁你以前係唔係咁?
自己忙唔理個女 ...
問題係人地的.. 自己絕無問題.. 可能就係半年來.. 女兒好好認識左屋企人了.

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:郭紋櫻 ~ 快些回家吧

青春期朋輩較易影響,希望她早日回家!
見父母如此奔波著緊,放工晚晚通街搵女,咩都算啦!

禁止訪問

我的育兒心得勳章

引用:報左平安啦....樓主可以改下標題「佔旺」失

男爵府

住寄宿學校(或許是群育學校)或兒童院,並不是父母逼的。

如兒童離家出走(但通常第一次係唔會),警察會向法庭申請保護令,即使父母不同意,也有機會被法庭判去兒童院。

等候法庭判決前,初入去係要係職員面前先剥光豬,男女都係,然後一個人被關在一間房到,只有硬板床,沒有床褥,枕頭係扁到幾近貼床板,早餐份量係很好少(吃不飽),然後再送去法庭。但之後若被判入去,可能未必係咁瓜,唔知道。(這女孩曾經入過去,所以大概明白入面不好過)

至於寄宿學校,未夠15歲的兒童,若不肯上學的話,係有機會被轉介送去如群育學校(主要俾在主流學校不能正常上學的學生)之類的寄宿學校。並不是父母想要送就可以。

侯爵府

希望呢個女迷途知返, 唔好再要父母擔心啦....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:住寄宿學校(或許是群育學校)或兒童院,並不

原帖由 goodhamster 於 15-06-08 發表

住寄宿學校(或許是群育學校)或兒童院,並不是父母逼的。
謝謝

超級版主

超級版主

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

首頁

尾頁

跳至