自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔理WOW左未, 我的心就是涼~~

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20150609/53834586

【滙豐紀念鈔】直擊港人闖關衰咗 齊齊遭「遣返」

滙豐紀念鈔首日炒賣價如坐過山車,即日內35連張回收價由3萬元暴跌至接近原價的2.5萬元,利潤甚微。有港人不惜親自帶鈔過關,希望「賺多啲」,記者下午追蹤3名女子試圖帶35連張紀念鈔「闖關」返大陸,其間亦見有一家大細「走鈔」,但結果遭「打回頭」,敗興而回。

《蘋果》傍晚追蹤3名女子疑似一家三口,包括一名中年婦女、婆婆和小女孩,帶著紀念鈔坐火車經羅湖過境,她們手持兩份匯豐紀念鈔35連張的呎半乘一呎紙盒(每份官方售價23,880元),成功由香港離境準備入境深圳,惟當三人經過內地檢查站時,因為手上持有紙盒,逐一被關員截停,並帶入安檢室查問。

現場所見,安檢室門口原來已有人「走鈔」而被海關扣查,至少有4人是手持35連張,記者隱約聽到當中有港人辯稱帶紀念鈔返內地是自用,但關員即場駁斥:「我理得你自用定幫人帶!」數分鐘後,被截停的一行9人,包括記者追蹤的疑似一家三口,被帶往坐在關口一角,她們表示關員稱不得攜帶超過1,000元的紀念鈔過關,要求他們帶著紀念鈔折返香港,但關員並沒向他們徵收罰款。

被「遣返」的港人事後向記者訴苦,稱她們不是「炒家」,並指她們今早排了3、4小時才領到紀念鈔,但下午問價時見35連張已跌穿3萬元,才拿回大陸放售希望「博一博」賺多啲,「又唔係偷又唔係搶,點解唔畀帶? 」

boccioni    發表於 15-6-10 10:59
good_pig    發表於 15-6-10 00:08
To be or not to be  that is the question~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:我的心就是涼~

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:唔理WOW左未,+我的心就是涼~~http://hk.

原帖由 oldyc 於 15-06-09 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20150609/53834586 ...

大宅

唔係炒家又拎上大陸賣?

子爵府

我仲想話啲關員會唔會充公啲紀念鈔

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

咁咪所有人收左都拎唔到番大陸?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我仲想話啲關員會唔會充公啲紀念鈔 +

原帖由 Mrs.YeungMeh 於 15-06-10 發表
我仲想話啲關員會唔會充公啲紀念鈔
私底下便買

子爵府

男爵府

男爵府

侯爵府

好媽媽勳章

咁有鈔係手,咪只可自用,係香港放價錢返大陸放又俾人周

伯爵府

BK Milk勳章

唔充公已偷笑

水晶宮

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

呵呵呵

子爵府

我唔信! 淨係大陸人先鍾意炒賣,高尚港人係唔會咁做嘅!

blink_blink    發表於 15-6-10 08:18

水晶宮

引用:唔理WOW左未, 我的心就是涼~~http://hk.

原帖由 oldyc 於 15-06-09 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20150609/53834586 ...
但有疑問!追蹤可以追到去檢查??
講到好似企在隔黎睇住咁??

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

咁咪留喺香港自用囉~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

笨。

就算帶都唔係咁帶啦。

自己儲啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

引用:笨。就算帶都唔係咁帶啦。自己儲啦。

原帖由 my005 於 15-06-10 發表
笨。

就算帶都唔係咁帶啦。
識帶梗係摺堆d銀紙擺落袋過

To be or not to be  that is the question~

子爵府

引用:Quote:原帖由 oldyc 於 15-06-09 發表唔理W

原帖由 我阿廉廉 於 15-06-10 發表
但有疑問!追蹤可以追到去檢查??
講到好似企在隔黎睇住咁??
世界級記者一定有計既

首頁

尾頁

跳至