自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想每人選套書比佢地暑假睇(不要漫畫), 仔升小六女升小三, 請問有介紹嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:littlelamlam 的帖子

我去圖書館借衛斯理俾小五阿仔睇。

珍珠宮

回覆:各jm有無好書介紹

我囡睇緊福爾摩斯系列,入面有少量插畫,有啲生字、用語會特登highlight,等小朋友注意。不過唔知圖書館有冇。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我囡睇緊福爾摩斯系列,入面有少量插畫,有

原帖由 olkan 於 15-06-10 發表
我囡睇緊福爾摩斯系列,入面有少量插畫,有啲生字、用語會特登highlight,等小朋友注意。不過唔知圖書館有 ...
圖書館冇呢套書,我女學校都好 hit, 大家爭住睇……

樓主,你想睇中文定英文?

男爵府

回覆:Sumyeema1 的帖子

其實我仔既中文較弱, 所以想揾D吾太難既書比佢睇

男爵府

回覆:amypekkle 的帖子

衛斯理我細過都好鐘意睇, 中一仲睇金庸, 但你小五既仔鐘意嗎?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我囡睇緊福爾摩斯系列,入面有少量插畫,有

我囡睇緊福爾摩斯系列,入面有少量插畫,有啲生字、用語會特登highlight,等小朋友注意。不過唔知圖書館有 ...
可唔可以影封面? 我聽阿仔講過學校有人睇緊,佢問同學借過黎睇,我都想買一套俾佢,係咪全套有25本?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 olkan 於 15-06-10 發表我囡

原帖由 eeb 於 15-06-10 發表
可唔可以影封面? 我聽阿仔講過學校有人睇緊,佢問同學借過黎睇,我都想買一套俾佢,係咪全套有25本?

...
正確應該叫「大偵探福爾摩斯」,全書有幾多本就唔清楚,應該會不停出新版。你唔好一次過買,你可以帶小朋友去書店,俾一本佢,睇吓佢有冇興趣先買。

lojo11    發表於 15-6-11 10:32

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 eeb 於 15-06-10 發表可唔可

正確應該叫「大偵探福爾摩斯」,全書有幾多本就唔清楚,應該會不停出新版。你唔好一次過買,你可以帶小朋友 ...
thx, 佢係好有興趣,但唔想成日問同學借,等我問下佢係咪呢本,唔該晒

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

小六➡小虎隊偵探小說

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 eeb 於 15-06-10 發表可唔可

正確應該叫「大偵探福爾摩斯」,全書有幾多本就唔清楚,應該會不停出新版。你唔好一次過買,你可以帶小朋友 ...
呢本,我仔很喜歡,已經追晒

珍珠宮

有無人介紹英文書➡小五?
謝謝

男爵府

回覆:各jm有無好書介紹

唔好意思,想借位一問,我仔升小二,大家又有咩好介紹?中英都想知!謝!!

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 olkan 於 15-06-10 發表正確

原帖由 爸爸豬 於 15-06-10 發表
呢本,我仔很喜歡,已經追晒
我女都追晒,等佢出第30本

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆:各jm有無好書介紹? 比小五和小二小朋友?

咁升小一有咩岩睇?自己可以睇得明

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

hazelnutcake 發表於 15-6-10 17:40
唔好意思,想借位一問,我仔升小二,大家又有咩好介紹?中英都想知!謝!!

...
MAGIC TREE HOUSE 圖書館有得借

lojo11    發表於 15-6-11 10:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

gracelam 發表於 15-6-10 17:44
我女都追晒,等佢出第30本
我個仔都係

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:olkan 的帖子

謝謝分享

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 olkan 於 15-06-10 發表正確

原帖由 eeb 於 15-06-10 發表
thx, 佢係好有興趣,但唔想成日問同學借,等我問下佢係咪呢本,唔該晒

...
呢本書之前有低價大量訂購的,但唔知依家有冇。你在書店的書找找佢哋電話問吓。

侯爵府

回覆:各jm有無好書介紹? 比小五和小二小朋友?

試下台灣童書入手,尤其初小果個,台書圖書吸引,字大隻d疏d,好多小朋友唔鐘意睇就係嫌字細,多字,又密麻麻!閱讀興趣需要培養,唔好諗住字多就好,一步一步來,唔好一下子嚇怕佢!

好似我仔鐘意睇小說,其他媽媽一見到就會當住自己個仔面前話:你睇xx人地睇幾多字吖,你仲淨係睇漫畫睇公仔!
其實我覺得小朋友肯睇書,只要唔係意識不良,我都會比佢睇,漫畫我都會比,佢有時連我d書都睇埋架。

首頁

尾頁

跳至