自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章

呢個係大部份小朋友ge通病!

我都有忍唔住ge時候, 大家加油!!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+katingting+於+15-06-11+發表

原帖由 ipodbaby_123 於 15-06-11 發表
有啲小朋友真係教唔聽,講十次一百次都係咁,教到嘔血咁濟

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆:MAN_0105 的帖子

小朋友係咁嫁啦!唔使動氣。我個仔細時我要放下手上嘅工作,走到佢前面,叫佢望住我,先開始講,佢就真係有比注意力我,有聽囉!大個了,都最少講三次。我地有時專心做一樣嘢,都留心唔到其他嘢。呢個係自己小朋友特質,互相配合下。又唔使自責,心急係我們唔夠時間,又係自己特質,慢慢改變下,唔使唔開心

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

引用:Quote:原帖由+lojo11+於+15-06-11+發表唔好

原帖由 katingting 於 15-06-11 發表
我仔兩歲半,可能少搭車,所以佢會唔定或者大聲講野。我真係唔知可以點教,同佢講道理又唔聽,打佢佢又喊, ...
兩歲幾的確難控制!你惡都作用不大,忍耐吧,大左會好d的!

珍珠宮

不竟叫極唔聽小朋友佔多數慢慢教. 共勉之.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好明白, 有時都真係好難忍到手的

珍珠宮

katingting 發表於 15-6-11 10:22
我女就六歲
每次叫佢做野頭兩次都無反應?要到第三次甚至好惡話佢先去做
今日終於忍唔住蚊住佢耳仔問你到底 ...
一樣我媽一係話我過份惡, 到我唔鬧時就話我唔教

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

引用:Quote:katingting 發表於 15-6-11 10:22 我

原帖由 CACACAROL 於 15-06-11 發表
一樣我媽一係話我過份惡, 到我唔鬧時就話我唔教
老人家比小朋友難教

公爵府

畀面勳章

引用:我女就六歲每次叫佢做野頭兩次都無反應?要

原帖由 katingting 於 15-06-11 發表
我女就六歲
每次叫佢做野頭兩次都無反應?要到第三次甚至好惡話佢先去做
今日終於忍唔住蚊住佢耳仔問你到底 ...
蚊耳仔li 蕉用左好耐,阿女依家好醒,一見我唔對路,即 暗耳

男爵府

回覆:我感覺好挫敗

其實好多小朋友都係咁。下次你試下放低手上面既野,去佢面前叫佢望住你,跟住好認真咁講要佢做乜。

煩係煩D但萬試萬靈。

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:katingting 的帖子

我個仔都係,要上小一了,仲呆頭呆腦,

珍珠宮

我仔未夠3歲,都一樣,叫佢擺好d玩具,應都唔應我,我都會扭耳子,問佢聽到未,

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

係咪太大力,定囡囡易紅?
我有時都有抆阿仔耳仔,都唔會紅喎,耳仔都好脆弱架,要就住呀
十問九唔應好多小朋友都係咁架,平時我要扲寶劍岀黎,兩個細路先會即刻做

大宅

我個大囝都係…叫極唔聽…又成日駁咀…
我日日都激到嘔血…辛苦到喊都試過…
得閒行開抖抖氣放鬆下會好d

大宅

畀面勳章

以後佢叫全屋人都唔好即刻應佢,比佢知有咩感受 又或者去買佢中意既野自己扮攞黎食或者攞黎用,佢要既時候你扮聽唔到,有d小朋友係咁架,我最近都係咁樣對個仔

大宅

呢度好多"共嗚"呀!
教個仔難受, 我都問佢我點做先肯聽, 俾option 佢揀. 佢揀唔採佢喎. 但都唔係即見效.
最難受都唔係對個仔女體訓, 而係周圍把口, 教又話, 唔教又話, 總之用咩方法都有問題的. 叫我控制下D情緒啦, 教我點做, 點講道理. 即係叫個痴線既病發時唔好痴線. 講道理有用佢就唔會曳啦, 講咗唔聽丫嘛. 仲有, 我教緊佢時, 佢走埋黎仲要緃佢先最扯火.

樓主, relax, 分享完應該會舒服哂架勒, 如果唔係太勁既體訓, 個小朋友都唔會記太耐既..
如果係婆婆話我, 我實發洩出黎話返佢. 始終兩母女, 但人地阿媽打黎鬧既話, 真係硬食, 仲火...

珍珠宮

下次利誘下佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔好話細路仔,大人有啲都係咁,唔駛喊,我覺得呢啲係天生,有時你都話唔到咁多。我就試咗十幾年,我就決定放棄,叫自己接受。

Minniemouse:-P

子爵府

我女長期選擇性失聰

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:katingting 發表於 15-6-11 10:22 我

原帖由 yankaka 於 15-06-11 發表
你唔算EQ低架啦! 我囝7歲都係咁, 之前喺FB睇到D FW MSG話有咩6步曲令佢地可以唔洗講幾百次都唔聽, 但好長我 ...
尋晚幾次都系甘
今日就忍唔住發火

首頁

尾頁

跳至