單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

今天簽咗紙,有一小朋友,單親Daddy容易做嗎?

別墅

回覆:今天簽紙,單親Daddy易做嗎?

有屋企人幫手會好d既 小朋友點安排?

洋房

引用:有屋企人幫手會好d既 小朋友點安排?

原帖由 Sarahroman 於 15-06-11 發表
有屋企人幫手會好d既 小朋友點安排?
無屋企人幫手,一直都有請開工人湊,小朋友係會跟我的

伯爵府

乏善足陳 發表於 15-6-11 15:27

冇咩難唔難嘅, 有一個單爸, 執住啲重點, 其它嘢, let it be. 咁就一日又一日, 但又睇住仔仔向目標(嗱, 呢個目標你/佢自已定架咋, 唔一定啱架) 進發.

佢執住小朋友嘅氣管敏感, 用兩年, 兩萬零, 賭咗一舖, 嬴咗.
執住佢為善&作惡嘅根底, 培養咗五年,應該都贏咗掛, 個小朋友未出手呀.
執住佢健康飲食, 修養, 執住佢學業.
可惜, 佢小朋友第二時同女友或老婆有拗撬時, 佢冇得執住佢地對手, 語重深長了.

你話難定係唔難? 好玩定係唔好玩?

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

大宅

加油呀~ 雖然我未簽紙,但已經過單親媽咪的生活,身心疲累~ 但共勉之啦~ 單親爸易過過單親媽咪,因為揾女方仲容易的~~~ 唔洗擔心啦!

伯爵府

tinlingyuetka 發表於 15-6-11 18:56
加油呀~ 雖然我未簽紙,但已經過單親媽咪的生活,身心疲累~ 但共勉之啦~ 單親爸易過過單親媽咪,因為揾女方 ...
早知搵女易啲, 啲人就應該早早結, 早早離, 唔駛咁煩, 比咁多小費啦.
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

別墅

我爸都係一個養大我同家姐,係辛苦!但總算捱過左!

熱狗媽    發表於 15-6-15 13:44
熱狗媽    發表於 15-6-15 13:44

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

本身做父母都唔易,家下你一個頂2個咁囉。

不知所謂的乙陸!!!

洋房

引用:本身做父母都唔易,家下你一個頂2個咁囉。

原帖由 chowqv 於 15-06-12 發表
本身做父母都唔易,家下你一個頂2個咁囉。
thx

男爵府

已是事實,話你聽又如何,如果係困難,吾易做難道你會將個小朋友送去保良局。如果平時小朋友D 野係你跟開的,對大人來說就沒多大影響,祇是累的時候就無得偷吓懶咁囉,要頂硬上囉。
其實影響較大係個 細既囉,因像以前三人行的情境就吾會再出現,就算開頭有,但也會隨著時間而減少,直至無囉。

大宅

絕對無可能用易來形容,盡自己的能力,俾多D關心小朋友,唔好樣樣只想著工人會做,媽媽的職責爸爸要替代起來一定不簡單。

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

易唔易都要視乎當有媽咪時,你幫了多少。如果期間你都冇嘜幫忙照顧小朋友:起居飲食,學業,興趣,心理輔導…… 24小時隨時on call,真係老實話係好辛苦。唔好唸住嘜都靠工人。

小朋友在這個時間好需要你,萬事起頭難,加油吧!

洋房

引用:易唔易都要視乎當有媽咪時,你幫了多少。如

原帖由 olkan 於 15-06-12 發表
易唔易都要視乎當有媽咪時,你幫了多少。如果期間你都冇嘜幫忙照顧小朋友:起居飲食,學業,興趣,心理輔導 ...
thx

洋房

引用:不如開反個ws gp牙

原帖由 bebeana 於 15-06-12 發表
不如開反個ws gp牙
應該唔比啩

子爵府

唔易,但也不是想像中那麼難。

而且,難與易是相對的,我就覺得自己湊,容易過同一個搞破壞的人"合作"囉。

洋房

引用:Quote:乏善足陳 發表於 15-6-11 15:27 今天

原帖由 yydaddy 於 15-06-12 發表

而且,難與易是相對的,我就覺得自己湊,容易過同一個搞破壞的人"合作"囉。 ...
搞破壞嘅人!呢句冇得輸

珍珠宮

引用:Quote:乏善足陳 發表於 15-6-11 15:27 今天

原帖由 yydaddy 於 15-06-12 發表

而且,難與易是相對的,我就覺得自己湊,容易過同一個搞破壞的人"合作"囉。 ...

子爵府

回覆 乏善足陳 的帖子

開頭一定會唔習慣...覺得樣樣都得自已一個撐..會好辛苦..初時單親既日子...係街見到其他家庭一家大細..會好心up.會諗..人地見我帶住個細..無爸爸..會唔會估到我係單親..
但日子慢慢過去...就唔會諗咁多了..因為巳經習慣左..

加油..無捱唔過既日子.

子爵府

乏善足陳 發表於 15-6-12 16:29
搞破壞嘅人!呢句冇得輸
哈哈,咁祝你以後有贏冇輸(我講湊仔咋,唔好去賭錢啊)。

首頁

尾頁

跳至