親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家去旅行要小心找旅遊公司!

事原兩個月前,我一家跟家姊一行六人想暑假前帶兩個小孩去玩下(因為大仔九月入讀小一,不可隨意請假)
家姊就係公司附近嘅搵旅行社買機票訂酒店!
她去了位於旺角信和中心~~妙*遊有限公司
係買機票訂酒店時一切都好順利!男經理更話已經搞埋機位叫我家姊可以放心!到時準時到機場就可以。。。。。
我地一家四口同兩個姊姊好開心咁去到機場!諗住check-in啦!點知。。。。惡夢發生。。。。
原來個男經理一直都冇幫我地mark到位!只係臨出發前二天send左個email叫airline盡量編我地一齊坐!
地勤先生話,全機冇晒雙連位!!!!
我地問地勤先生,我地有一個4歲同6歲的小孩,我地可以點做?佢叫我地上到飛機搵空姊幫手就得,總比左兩個單獨去的坐位我地。

點知。。。。上到(733機)機冇人願意同我地轉位。。。。搞到要6個空姊周圍問人邊個可以幫忙!
搞左一輪。。。。終於係機尾有個內地女人願意轉位給我同細仔坐,機中間老公就要同大仔打斜咁坐。。。。兩個家姊一個係機嘅前方,一個係近機尾。。。
家姊好嬲,係上機前打去問個男經理!佢回覆係:係咩?有咁的事,我唔知喎!咁即係你有位坐啦!咁即係我冇做錯。。。
我家姊話,你訂機票時知有小孩!你唔mark到位你可以講聲!咁使搞到我地咁亂!男經理話:我冇做錯!你有位坐呀!我家姊話我一定投訴你!男經理回覆:歡迎你嚟投訴。。。。

我覺得哩間旅行社個男經理好有問題,所以,件事一定要向大家愛旅遊嘅人中麡廣傳。。。大家要小心!

大宅

回覆 super2046 的帖子

你可以話個男經理溝通得唔好,不過面對蚊型旅行社,你自己都要小心啦。

Cheap機票無得劃位,non refundable,non reroutable,non endorsable,係常識。你坐飛機時,坐你傍邊嗰個張機票貴你一二千蚊,唔會因為佢比你蠢,係張飛有唔一樣權利。

仲有,你只要盡早(最少2小時)check in,唔會比人劃晒啲位,你應該遲左check in。

所以你自己都有少少責任。不過,又唔係去唔到,算數啦,有過經驗。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆:大家要小心揀旅行社

我都知平機票無得劃位,要自己早D到機場check in劃位的,我覺得吾關旅行社事,樓主經一事長一智

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

珍珠宮

回覆:大家要小心揀旅行社

我都覺得劃位係自己責任,旅行社只係幫你訂機票,訂咗後你應該了解下張機票可唔可以預先劃位,如果得就自己上網劃,因為坐位習慣個個唔同,上網可以自己睇下有咩位剩先決定揀邊個位,如果唔可以預先劃位就自己提早去機場check in

禁止訪問

大宅

引用:回覆 super2046 的帖子你可以話個男經理溝

原帖由 Neromagic 於 15-06-11 發表
回覆 super2046 的帖子
其實蚊型公司唔一定係衰!係個男經理有問題!
問多次家姊,個男經理係講明已劃埋位,比個坐號我家姊睇!

大宅

引用:只是冇連位坐,有幾大件事 ?有幾惡夢 ?真

原帖由 tst1800 於 15-06-12 發表
只是冇連位坐,有幾大件事 ?有幾惡夢 ?真是小事化大.

下次替你 Mark 左第13行( 13不祥),第 14行 (實死) ...
佢話已經既好位,比個票,坐位我家姊睇!我絕對冇小事化大。。。。。
點解你可以咁講嘢?我唔知你有冇小孩!你試諗如果要一個只得四歲,六歲嘅小孩自己一個坐,而相隔老遠,你會放心嗎?誰會照顧佢呢?如果係大人,分開坐又有乜問題?

大宅

細既旅行社就是無保證架喇. 其實大遊行社都無, 不過太家可以嘈下佢.

好奇一問, 點解你地會幫襯佢, 唔驚佢地係黑店, 我知好多黑店的. 你在網就知道! 所以我好少幫襯唔出名的, OR 自己DIRECT 上網BOOK!

子爵府

引用:Quote:原帖由+tst1800+於+15-06-12+發表只

原帖由 super2046 於 15-06-12 發表
佢話已經既好位,比個票,坐位我家姊睇!我絕對冇小事化大。。。。。
點解你可以咁講嘢?我唔知你有冇小孩 ...
唔知樓主你係咪第一次買機票,我買了咁多次機票都未聽過買票時可以劃埋位的(可能我未買過好貴的機票),如果想坐連位,一定係要網上CheckIn或早些到機場劃。所以我都估你係無早過兩小時到機場CheckIn?我每次都有小朋友同行,所以我一定早三個小時到機場劃位的,宜家當係攞個經驗,經一事長一智啦。

琥珀宮

引用:我都覺得劃位係自己責任,旅行社只係幫你訂

原帖由 whyyou 於 15-06-11 發表
我都覺得劃位係自己責任,旅行社只係幫你訂機票,訂咗後你應該了解下張機票可唔可以預先劃位,如果得就自己 ...
Agreed!而家平機票無得訂票時劃位,出完機票agent責任已完,之後check in 劃位都係客人自己責任 ,想要咩都唔洗自己做一條龍咩咁好服務就應該跟團!

樓主一家連提早24小時online checkin 及劃位都無做,應該少自由行經驗,今次當吸取教訓!

投訴根本不會成立,真係慳d!

大宅

回覆:super2046 的帖子

你有小孩都唔係可以唔跟程序, cheap 無得劃位,就係無

個旅行社男職員可能幫你 ‘’request‘’ 個位,佢已經算做多咗,唔應該怪佢。航空公司當然唔會理個 request,你有你 request,全因為張機票問題。

機票去到某個價位絶對可以先劃位,去英國時我差唔多每次都會,所以買平機票,慳錢不過有風險

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

回覆:tst1800 的帖子

你應該中 point

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

引用:大家去旅行要小心找旅遊公司!事原兩個月前

原帖由 super2046 於 15-06-11 發表
大家去旅行要小心找旅遊公司!

事原兩個月前,我一家跟家姊一行六人想暑假前帶兩個小孩去玩下(因為大仔九 ...
其實可以自己安排好啲、訂左機票有itinerary可以見到seat 位,自己對清楚,如果未劃座位,可以打去航空公司劃,如果係平價機票冇pre reserve seat 可以online check in 劃位,如果以上各項也沒有或者不能做、你訂的是團體機票,早點去機場

claudia    發表於 15-6-12 12:15

子爵府

引用:Quote:jemswin1+發表於+15-6-12+08:00+唔知

原帖由 claudia 於 15-06-12 發表
當CX/KA計, 如果非特價飛好似sub class V或以上, 旅行社可以即時劃, 自己做online booking confirm payment ...
啊?即是貴D的飛可在買票時劃埋位的?我未幫襯過貴飛,只買過團體飛,和好平無得退的飛(去VN),所以我都唔知可以有即時劃位Confirm。

大宅

樓上各位所說的廉價機票是無法網上或電話提前劃位有,一定要當日去機場柜臺劃位;另外,就算旅行社的人話已經幫你劃到位,如果是我,我一定會打電話給航空公司客服確認下劃位的事,同客服報你的資料就ok,這樣先穩陣。
盡量幫襯大型旅行社,我想佢哋一定唔敢做出假承諾來挽留客人,何況對帶著兒童的客人講假話,確實有失職業道德。

子爵府

引用:Quote:jemswin1+發表於+15-6-12+08:00+唔知

原帖由 claudia 於 15-06-12 發表
當CX/KA計, 如果非特價飛好似sub class V或以上, 旅行社可以即時劃, 自己做online booking confirm payment ...
請問sub class V或以上的飛係咪貴好多架?

大宅

我剛剛去完旅行, 我預早網上36小時 CHECK IN MARK 位, 去到都可以改我座位啦, 所以這真係無得講, 但分開小朋友坐係唔放心, 但都無辦法 !

首頁

尾頁

跳至