嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 今日食乜粥

Renee
我小米都係8月bb :-P 大你仔仔唔係好多 可以交流下

我小米一開始已經唔肯食白粥+蛋黃or 白粥+菜
玩粥 :-x
一定要湯底 先食d 味淡o既送
你可以睇番之前我地用咩湯底o架
通常我都係魚/ 魚頭+ 豆腐+白菜
魚尾+木瓜
紅蘿蔔水

家母一樣咁講,話整到佢把咀刁
不過,佢又唔係日日對住佢o個個,我之前見親小米唔食粥,舞我2粒鐘,噴粥……我就好沮喪,佢已經係small baby, 咁難得佢鍾意用魚湯做粥,鍾意有味道,咁我唯有安慰自己佢係bb,都有權食好味o既粥

白粥,雖則佢條'利'仔未完全接觸過其他美食,理論上我地俾咩佢都應該食--->我自己咁睇,奶都有味道o架,點解d 粥淡到c
所以,我投降喇 只要佢食得開心,好似隻海豚仔追住你隻spoon,咁…為人母,就係呢d位執著 :-P

魚,有時隔夜,有時我去買,有時工人去買 ( 我女要去街,咁我都放心佢出去o既 )

再分享

男爵府

我一星期都有一餐粥俾小米食淮山啊
淮山可以健脾胃,以前bk d 媽媽話加淮山粉
不過,我就用2小片蒸熟整蓉加入粥
我小米沒有大便問題 ( touchwood,佢由細到大好順暢 :-P )
Renee 寫道:
仲有, 我見妳地煲d 粥d湯底好豐富, 我bb 宜家得9個月, 係唔係唔需要用咁多材料呢? 因為暫時佢都肯食比較淡味的野 (但講真, 佢係鐘意食甜d 的粥, 例如 : 我煲 : 紅蘿蔔 + 蕃茄 + 粟米= 湯 +瘦肉(攪碎) or 蕃茄 + 牛肉(攪碎), 佢可以10分鐘食晒! 但節瓜 +瘦肉 (攪碎), 食得好慢!) 我唔想一下子比佢食得咁豐富, 唔知我啱唔啱呢?

renee,
我通常都係2至3樣材料,小米都鍾意食甜粥,我後日試番薯 :-P
蘇蘇 寫道:
蘋果雪梨水 - 要唔要加蜜"祖"等佢甜 d 呢, 你的份量係點呢?
我簡唔中會用新鮮蔗 + 馬蹄 + 紅蘿蔔煲水比呀仔飲, 老公就好鐘意飲, 但呀仔就唔係好飲.

小米b 唔肯飲水 :-(
我都係貪d 水有味道, 我用3個蘋果+3個雪梨 / 啤梨
d 水浸滿, 加2粒蜜棗
新鮮蔗 + 馬蹄 + 紅蘿蔔煲水,我女又係好鍾意---基本上有味就好鍾意:-P :-P
另外,都可以煲南北杏木瓜雪耳水,好潤 :-P

大宅

小米米, 其實人奶都幾好味架(不過唔好飲咁多喎), 我唔記得有一次我唔知點解要飲晒 4.5 安自己奶, 覺得倒左佢又好 side (side 晒 d dha, aha, etc...啦...hahaah) , 比呀囝飲又怕他肚你痛, 所以咪自己飲左佢囉, 以往呀仔有飲淨我都有飲架, 不過未試過一次飲成 4.5 安, 初頭真係幾清甜, 不過飲到最後, 好蘇呀 ~~

好! 等我今個星期六試下煲蘋果雪梨水呀囝飲同埋都會試下整蒸水旦比呀 b 食先得....

大宅

今日食:菜心+雞肉+節瓜+蕃茄+粟米+芝士

大宅

Renee,
你好, 咁差一個月即你個B仔大定我個女大呀?紅蘿白食得太多會面黃,牛肉又怕燥,菠菜又怕太滑腸,白菜又怕寒,切瓜又怕唔夠味,食得少又話唔夠營養了,唉! 邊個話做亞媽係易事.其實我話樣樣都不可少,盡量平衡D囉, 又無話邊種係一定最好的,之前都有煲D鯇魚腩+菜粥比個女食, 但我發覺佢好似唔係好受,所以先轉用魚煲粥底,之後見個女都OK喎好似幾鐘意, 咪煲多幾款囉!個個小朋友的口味都各有不同,除了粥的味道之外有時我都會留意下粥仔的濃度,因為我個女到而家都仲係得2隻怕羞牙(即係遲遲都未現全相個D)所以有時D粥的渣多得滯佢難咽下都會令佢唔想食的.
其實之前好多媽咪的粥料都介紹得好詳盡的, 你去前面搵下,實搵到岩你仔仔心水的媽媽靚粥的.

大宅

catcatchong 寫道:
8個月bb可唔可以食芝士薯容..

catcatchong:
最好9個後先試食芝士(我10個月先俾囝囝食),芝士薯蓉就10個先食啦,因為都幾滯下嫁!

大宅

ronleung:
你bb唔肯飲奶,咁都幾頭痕,我見有d媽媽會用spoon,杯仔之類餵奶奶,好似幾有效喎,你都可以試試丫。

so far我無乜點整茶點俾囝囝食,朝早同下晝既小點通常都係食水果或乳酪或bread,所以我都無乜建議俾到你喎,不過我響nnfonder既資料度copy左d俾你睇睇:

燉蛋
粟米蓉
栗子蓉
芝士薯蓉
冬瓜雞肝蓉

大宅

我又無勇氣去試自己個牌子(唔肯同亞囡分甘同味)但總之每次泵完d存貨之後就覺得雙手'痴立立'(連自己都膁)我諗可能係甜甜地卦?! 不過其實我都好懷念亞囡係我懷抱個種血胍相連的感覺, 有時佢食食下抬起頭同我笑好似 say thank you!咁,真係好過癮.
我今日整左D芝薯蓉比泳泳試, 佢竟然唔比面喎! 啍! 我聽日會再試到佢肯為止的.(鬼咩,貪特價買左至大個包芝士)
喂! 山楂麥芽係酸酸地的喎! 如果你怕太酸煲的話落多少少水啦! 泳泳飲完之後似乎真係開胃返少少,起碼今晚餐奶都正常返食到8安, 但記住係食奶之前/後一個鐘頭都唔好飲喎, 因為麥芽溝左奶會變'杰',對BB消化唔係咁好的.

大宅

HI_MINNIE,
其實粟米點先可以真係煮到好蓉呢? 有無可能連層衣都脫埋呢?粟子蓉米要煲好耐?雞檔話無鴨心買喎, 你地係邊度買呀?

大宅

粟米要去衣就真係幾煩既,即使用blender狂打,個質感都唔係咁滑,我覺得太細既baby真係唔係咁。岩食,我囝囝而家16個月,吞嚥技巧okay就吞到囉。

栗子蓉我諗都要煲好耐下,煲到佢林晒身,用個blender攪爛佢加d奶應該幾滑下既。

我果頭無街市,只係得百佳,雞鴨內臟好耐無見過lu。

大宅

呢幾日我都有整粟米蓉, 一 d 都唔 side 時間, 仲好快又好滑架, 呀仔好鐘意食. 首先係將條粟米磨蓉, 磨完跟住再用個隔渣隔一隔佢, 即係好似平時磨蓉咁, 咁曾衣就自然隔左出黎架喇, 你地不防都試下得唔得. 跟住個粟米心唔好 side, 可以拎去"咬" 湯.

我印印話自從我"咬" 湯比囝囝煲粥, 同埋教佢點整豬肉蓉, 佢話呢幾日呀仔好鐘意食粥, 有幾多食幾多呀, 印印仲問我以前係咪讀書讀過 bb 煮食添呀! 所以真係好開心, 多謝你地呀!

今日餐單
中午: 生斑魚 + 淮山 + 茨實 + 圓肉 + 粟米心 (教完印印磨蓉, 唔好 side 嘛) = 湯
菜心 + 豬肉蓉 = 料

晚餐: 薯仔 + 旦黃 + 豬肉蓉 + 一種菜 (印印決定)

男爵府

ronleung 寫道:
我今日整左D芝薯蓉比泳泳試, 佢竟然唔比面喎! 啍! 我聽日會再試到佢肯為止的.(鬼咩,貪特價買左至大個包芝士)
.

豬士我係用baby cheese,y字頭個隻,( 唔記得點串 )
我會溶落粥仔碎肉---味道非常好 :-P
山楂麥芽--->我減肥係飲山楂:-P

不過我都會俾小米試 :-P

男爵府

hi HI_MINNIE
你識唔識整冬瓜雞肝蓉??? :-P
還有,幾時可以食通粉同bread????????

各位媽媽大廚師 )))))))))))))))))

有無其他小食好提議呀 :-P

大宅

飲山楂可以減肥咩?得唔得架? 
得我又偷亞囡d山楂麥芽飲下先?但加左麥芽會唔會太開胃而弄巧反拙呀. :-P

男爵府

ronleung 寫道:
飲山楂可以減肥咩?得唔得架? 
係呀,減肥架 我夏天用來沖水飲 :-P
你留意下d中藥減肥藥丸,都有山楂成分 :-P

大宅

想問下你地知唔知 ~~~

今朝我去華潤買瘦肉, 佢地係一盒盒入好晒, 一種係瘦豬肉, 一種係煲湯豬肉(都係好似瘦肉咁), 你地唔唔知有乜分別呢? 我問執緊肉的呀姐, 佢話, 咁寫更係有唔同啦, 煲湯豬肉應該甜 d.

子爵府

dayday,

妳知唔知如果日日都比9個多月的bb食蕃茄, 會唔會唔好架! 我差不多日日煲的粥都有蕃茄, 唔知咁對bb 好唔好? 其他媽咪知唔知好嗎?

啊! 妳話將番茄放落粥到一齊煲, 咁妳煲幾耐架? 同埋妳用咩野煲粥仔架! 我就用電子 ‘鄧’盅, 要 ‘鄧’成兩個鐘先 ‘綿’, 但我就唔係早將番茄放落粥到一齊煲, 因為我怕煲成兩個鐘, 咩營養都煲走晒!至於d 瘦肉我就將佢同d 粥一齊煲, 因為我諗咁樣d 粥會有肉味多d? 唔知我咁講啱唔啱? 妳地呢到咁多高手, 我呢個新手都要行埋一邊啦!

dayday 寫道:
Renee,
番茄我先加入粥一齊煲,不要skin同核,肉就唔好太早放,鞋左唔好食,菜我都係波菜or菜心or覓菜,先桌熟,cut碎後煲好粥至放入滾一陣.我就係咁煲,touch wood佢好中意.
dayday

子爵府

小米米,
小米米係男定女啊! 佢幾多號出世啊! 我皓皓8月24日架!

魚隔左夜, 會唔會好‘聲’架! 我聽人個魚頭或者魚尾擺過夜會‘聲’, 所以我未試過! 等我今個星期六或者日整比皓皓食先!

魚,有時隔夜,有時我去買,有時工人去買 (我女要去街,咁我都放心佢出去o既 )

子爵府

Hi_Minnie,

妳個囝囝好得意! 我想問下, 如果我囝囝得9個多月, 可唔可以好似妳將咁多款野食用來煲粥? 到現事為止, 我都淨係用一種肉加一種菜或瓜煲粥, 又或者用蕃茄/粟米/紅蘿蔔做湯底加一種肉煲. 妳囝囝好似我囝囝咁大時, 妳有無用咁料煲架????

妳提過個芝士薯蓉, 如果我等到囝囝10個到比佢食, 可唔可以代替一餐粥呢?

HI_MINNIE 寫道:
今日食:菜心+雞肉+節瓜+蕃茄+粟米+芝士

子爵府

ronleung,

我囝囝係8月尾出世, 所以應該係妳個囡囡大d啦!

妳話[D粥的渣多得滯佢難咽下都會令佢唔想食的], 妳有無用攬伴機攬d 煲粥料, 幾好架! 我買左過攬伴機, 次次將d 煲粥料擺落去攬下, 即刻溶晒! 幾好! 妳試下啦!

至於妳叫我去番之前到睇妳地d 留言, 真係好詳細, 獲益良多啊!

首頁

尾頁

跳至