親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想与大女去台灣或星馬暑假旅行,若带bb, 跟團,定自由行好?我想帶,老公心大心細。有冇人分享經驗。谢。

禁止訪問

別墅

Personally, I think it is fine, as long as you keep everything clean.

We brought our 11 month old to Taipei in the past (自由行), and we didn't have any problems.

Taipei is quite good for families with young children as quite a lot of places have family rooms (for changing nappies, feeding...). Their facilities for families are much better than those in HK.

男爵府

都係自由行算了。台北似乎唔錯。

水晶宮

我好驚個小朋友不受控制喺機上哭個不停而影響他人...結論係唔會帶去旅行住 !!

大宅

我仲係單身, 亦無小朋友, 其實無呢方面經驗
但係我細個開始 (未夠1歲)父母就成日帶我搭飛機
我一直對飛機0既印象真係麻麻
因為氣壓改變會令到隻耳仔非常痛
要一直到我大少少, 7/8歲開始先無咁痛

別墅

pbpk03845784 發表於 15-6-17 11:02
我好驚個小朋友不受控制喺機上哭個不停而影響他人...結論係唔會帶去旅行住 !!
...
If you can take your child on a bus/MTR/minibus trip where there are other passengers, then you should be fine. Being on a plane is no different to being on a bus/MTR/minibus, it's simply public transport.

If other people are not happy with your child crying, then maybe they should use private transport (i.e. private jets, private cars).

My wife and I travelled with our 17 days (SEVENTEEN DAYS, less than 3 weeks) old baby from London to Hong Kong, no problem at all. Just make sure during ascent and descent the baby is being fed (drinking milk) to ease the pressure problem in his/her ears.

大宅

回覆 bbjan 的帖子

我當年個仔一歲就帶佢去旅行,自由行先得,因為時間方面要好有彈性,冇可能跟到團。

如果擔心,第一次去最近的地方,機程最短的台北,一小時就到。好好彩每次小朋友坐飛機都冇喊,或者因為我帶定D法寶去畀佢,包括佢最鍾意的玩具,和一些新的小玩意,分散佢注意力。

我朋友個女一歲多D第一次就飛新加坡,個女喊足三個鐘,人地無奈自己亦尷尬。

別墅

自由行方便D,在飛機上給BB睡便可

男爵府

引用:回覆+bbjan+的帖子我當年個仔一歲就帶佢去

原帖由 yokeeland 於 15-06-17 發表
回覆 bbjan 的帖子

我當年個仔一歲就帶佢去旅行,自由行先得,因為時間方面要好有彈性,冇可能跟到團。
10 個月至1歲 去旅行的話
午/晚飯會給BB 吃什麼?
幾天也吃現成baby food? 會否帶米+象壺去焗粥仔?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我就唔會帶咁細個BB去旅行, 萬一在飛機哭個不停就好影響人!! 真係要去都唔該你自由行, 跟團好多限制, 帶住BB未必跟到.

侯爵府

回覆:你会帶十個月bb坐飛機去旅行?

我覺得ok,不過我會自由行,因為行程唔可太密,最好晏覺可以係酒店瞓,黎緊我都會去台北,不過阿囡就1歳左右,預咗唔多行程,1日可能1-2個,下午會返酒店休息,專登搵咗間有泳池嘅,可以hea吓游水,附近都有大型百貨,一黎方便行街,同埋買食材整粥仔俾阿囡

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

回覆 milky_peko12 的帖子

早晚我都帶奶畀佢,下晝就食BB糊,在當地畀乾糧、面包、熱的面或者飯佢食。

如果第一次去,台灣比較合適,因為容易搵食,口味亦比較接近。

珍珠宮

bbjan 發表於 15-6-16 15:49
想与大女去台灣或星馬暑假旅行,若带bb, 跟團,定自由行好?我想帶,老公心大心細。有冇人分享經驗。谢。 ...
當日我女剛滿1歲我就帶佢去台北自由行, 之前8個月時帶佢去澳門試下先~
台北OK的, 都幾Baby friendly的, 我地推住BB車, 繁忙時間有STAFF係月台, 佢地會叫我地企上前, 捷運一到就比我地入先~ 仲有通常D LIFT會係係入閘機口, 而且佢地真係有需要先會用LIFT, 仲有抱住BB一定有人讓位比你, 呢方面台灣真係做得好好!

怕天氣太熱可以帶BB去室內遊樂場玩, 你SEARCH一下, 台北都唔少的, 仲有親子館, 外國人都可以做會員, 事先BOOK定就有地方比BB玩了, 當係中場休息一下都幾好~

BB飲用水, 我當時冇帶香港既水過去, 只係帶左個旅行水煲仔(怕酒店果D唔乾淨), 去到當地7仔買蒸餾水, 大支裝既, 用黎煲水開奶同埋消毒奶樽奶咀(煲完水之後放D奶咀入去放一陣就OK, 奶樽洗完用蒸餾水浪下再用熱水浪下/浸下就OK, 我當時帶埋一個微波爐奶樽消毒盒, 其實係一個入得微波爐既盒, 盒蓋有孔可以放氣, 加少少水再將奶樽洗乾淨放入去叮1分鐘就OK, 果盒好似係果陣買TT奶樽送的)

訂酒店前問下有冇BB床, BB浴盆提供, 自己帶定D大大條既紗巾, 一黎可以做毛巾抺身, 亦可以當做床單~

搭飛機怕BB耳仔痛而喊, 記得上機前開定奶, 到上機, 飛機起飛後一陣就比BB飲奶(一起飛就比的話, 怕都未爬升到平飛就已經飲晒D奶, BB仍然會耳仔痛, 所以起飛了一陣, 1分鐘左右先比奶), 帶BB過安檢係可以帶BB用的水, 如果果陣安檢嚴左, 唔比帶, 咁你上機時拎個水壺比空姐叫佢斟定D暖水比你~
仲有, 記得係邊個平時湊B, 就邊個抱住BB, 起飛同降落時不宜換人, 第一次帶BB去旅行時, 老公怕我辛苦, 堅持要佢揹囡囡, 結果囡不停喊(降落時), 但又轉唔到手比我抱(因為用揹帶揹住左), 結果我只能不停係囡耳仔邊唱歌氹佢訓, 唱左廿分鐘! 如果我能夠抱住囡, 起碼可以拍住唱住氹佢訓~
(訓左唔會耳仔痛的, 所以如果BB起飛或降落時訓左, 唔好整醒佢)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

milky_peko12 發表於 15-6-18 09:49
10 個月至1歲 去旅行的話
午/晚飯會給BB 吃什麼?
幾天也吃現成baby food? 會否帶米+象壺去焗粥仔?
酒店有早餐提供可以拎個保暖壺裝定D粥(問聲就OK, 未試過有酒店會拒絕), 比BB午餐時食, 加D BABY FOOD 做送就OK~
另外可以買D銀絲卷, 烏冬店都岩BB清淡既口味, 或者大人食物用熱水洗洗都OK~

仲有如果係酒店, 可以買定幾隻蛋放雪櫃, 用旅行水煲(我帶囡去旅行會自己帶水煲仔)烚蛋比BB食, 之前去新加坡時囡病左, 咩都唔係好食, 幸好諗到可以整烚蛋比佢~ 凍水落蛋, 水滾焗一陣再按制滾多次, 應該就會熟晒(因為太耐, 都有D忘記了)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

首頁

尾頁

跳至