論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地七月去一星期旅行,佢只做左4個月,因表現ok又見佢好掛住仔女,就比offer工人話比佢返菲,但係no pay leave 同自己比機票錢,始終驚佢返左去唔返黎,咁樣扣佢七日人工合法嗎?之前明明講好左今日突然問我點解你地去左旅行,要扣佢錢,我話如果你冇去,我就會有野安排你做架,其實佢去八日,我叫佢之後調返六日假唔放,有冇問題?

大宅

回覆:我地一家去旅行,比offer我工人放no pay leave 得唔得

姐姐又啱喎!你要求佢放假唔係佢要放冇理由要扣人工啫!

大宅

回覆 hannahhh 的帖子

這幾天放佢的年假,除非你張來喺即炒佢,否則做夠三個月就有年假,但記得叫佢簽年假紙及寫明如果佢唔做時的應有年假少過現在放咗的假,佢要俾番錢你。不過我通常都喺俾佢去 boarding house,唔會俾佢留在家。留在你家你仲驚,帶唔知咩人番去瞓,或揾人上來開 party。當然,你家門第一樣嘢喺佢開唔到先啦。

子爵府

睇完我感覺係你迫工人放無薪假就你地去旅行喎,點叫offer?無機票扣7日人工回來還調返6日假(係咁工人要倒貼6日),僱主係無權迫工人放無薪假的。

大宅

回覆:我地一家去旅行,比offer我工人放no pay leave 得唔得

多謝大家意見我唔會扣佢錢/假啦

男爵府

我係照出糧,但佢自己買機票。

男爵府

你好似好衰,你自己放假又要工人洩底,只可以說我唔會咁做,因怕佢心裡有條刺就煩

首頁

尾頁

跳至