自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

話說公司的兩位少東分別早2-3年前結婚, 老闆特別吩咐了同事出席不用做禮, 所以沒有比帖. 而當中我亦有份要負責招呼公司的客人及排坐位(有些客人唔可以坐一齊..., 飲宴當晚同返工見客無咩分別 ).

既然老闆講明不用做禮, 咁同事就商量送什麼給新人, 結果每人夾了300元送水晶酒杯, 我都覺得幾合理. 兩位少東結婚的情況一樣, 所以都係送同樣的東西.

之後老闆又嫁女, 但飲宴前10天才通知同事, 因為係長假期, 所以好多人買了機票, 所以通知當天已知有90%的人去唔到, 所以最後老闆亦沒有比帖, 只是比餅卡 (老闆女沒有在公司上班, 基本上唔熟). 最後亦同之前一樣, 每人夾了300元 買了相同的禮物.

好啦, 上個月公司阿姐結婚, 沒有請飲只是派餅卡, 咁我問負責買禮身的同事, 是否一樣300元買酒杯? 點知有兩個同事話, 嘩咁貴, 買相架得啦....我心想唔係呀十個人夾買相架? 如果係水晶相架都ok既, 點知最後買左個100元的相架, 話每人夾10元......嘩....我真係做唔出.

所以我話唔夾啦, 我自己買 (最後有1個同事, 我及司機哥哥, 共3個人無夾, 我自己封左個200元利是比阿姐), 司機哥哥都叫我幫佢封左200元利是比阿姐. 另外的同事好似自己買左份禮物....

我唔明點解佢地要咁核突, 之前有普通同事結婚無請飲, 阿姐都會封利是(我唔知幾多啦)......而有時白事我負責幫收帛金, 有好幾位同事父親走時, 我見阿姐都做 301, 501咁. 間唔中會請下午茶, 過節有時都會請飲茶. 聖誕節, 生日間唔中都會買禮物, 人人有份.

可能公司生意唔好, 阿姐失勢, 好可能會迫走....但做左咁多年同事(超過十年), 人地結婚可以送十元禮.....好無言!

子爵府

回覆:呢班同事係cheap 定擦鞋

失勢是最主要原因。如位高權重, 一定不會送100 蚊相架。

peonica    發表於 15-6-18 19:46
丫雅    發表於 15-6-18 18:19
wcpcelia    發表於 15-6-18 17:30
koko2000    發表於 15-6-18 11:59

禁止訪問

回覆:呢班同事係cheap 定擦鞋

水晶宮

回覆 koko2000 的帖子

你做得好吖,有時我都過唔到自己寧願自己買份好睇D囉

smile11    發表於 15-6-18 18:28
whywhite22    發表於 15-6-18 16:35
happywindy    發表於 15-6-18 13:05
Chirley    發表於 15-6-18 12:50

珍珠宮

BK Milk勳章

cheap

子爵府

你d同事真係cheap 爆!

珍珠宮

2024年龍年勳章

koko2000 發表於 15-6-18 11:46
話說公司的兩位少東分別早2-3年前結婚, 老闆特別吩咐了同事出席不用做禮, 所以沒有比帖. 而當中我亦有份要 ...
我覺得咁做係CHEAP

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

世態炎涼,
人大左你就睇化架喇。

如果阿姐平時待你不薄,
你就私下做返份禮畀佢啦。

琥珀宮

引用:話說公司的兩位少東分別早2-3年前結婚,+老

原帖由 koko2000 於 15-06-18 發表
話說公司的兩位少東分別早2-3年前結婚, 老闆特別吩咐了同事出席不用做禮, 所以沒有比帖. 而當中我亦有份要 ...
佢地份$100相架係cheap d,不過同事結婚沒有請飲只派餅卡, 我覺得每人夾$50-100已好合理,無理個金額同老闆娶新抱及嫁女有請飲(雖然無帖)比較!

侯爵府

你D同事真係好現實,
$10點出得手?!

丫雅    發表於 15-6-18 18:20

禁止訪問

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

$100相架都送得出, 真係無言
.........................................

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

vlnz 發表於 15-6-18 11:56
你D同事真係好現實,
$10點出得手?!
我都諗點出得手,多少少都好.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我同你心態一樣, 將心比己, 我做唔出, 仲要阿姐平時待人好.
但人地咁做我唔會話人地,
私底下自己封比阿姐.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

通街勢利小人 , 見慣啊

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:回覆 koko2000 的帖子我同你心態一樣, 將心

原帖由 tester5 於 15-06-18 發表

我同你心態一樣, 將心比己, 我做唔出, 仲要阿姐平時待人好.
同意

水晶宮

回覆:呢班同事係cheap 定擦鞋?

老闆嗰筆收禮及送禮係象徵式,銀碼多少都無所謂,唔太cheap就得。
阿姐呢筆,情理上啲同事係無錯嘅,但$100相架又好似cheap咗啲。
其實夾多少少去百貨公司買隻康寧煲可能會大件夾得體啲囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔可以講cheap定係擦鞋,主要大家都係現實派。

既然打份工,梗係對“少東&太子女”結婚送禮物著緊d,所以,就算無比帖都會 好好睇睇夾多少少。

而上司亞姐 同樣無派帖,只比餅卡。話送$100相架果個同事係自己意見,抑或大家意見都唔知。甘比著我都可能預$100禮物。

當然,其他同事選擇做甘少,可能忘記左“山水有相逢”,

所以,樓主做好自己最緊要。

Chirley    發表於 15-6-18 12:52

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

趨炎附勢
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

失勢係最大問題
好似我而家公司甘....部門亞頭失勢.....
權力要下降比其他人...O個D其他人就一朝得意,語無倫次......

首頁

尾頁

跳至