婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

林伊伊 發表於 15-9-10 16:44
我都黎咗第二次, 只有小小痛, 量唔多, 但8月27日開始, 到而家兩個星期都未完。 ...
想問下你呢,你係量多戴定M痛帶? 咁你兩星期未清其實量又幾多? 我係量多所以好關心個量多寡問題。

複式洋房

小韋寶 發表於 15-9-10 21:34
想問下你呢,你係量多戴定M痛帶? 咁你兩星期未清其實量又幾多? 我係量多所以好關心個量多寡問題。:thinkin ...

我係量多(要食止血丸)和勁痛(要食到嗎啡級數的止痛藥), 唔想咁折磨,所以選擇帶環, 開始時都好抗拒, 但無其他更好方法, 又唔想食避孕藥. 今日轉回正常分泌, 即係要兩星期才先完成一個經期, 不過量已經唔多, 用護墊已可以,希望下個月或者漸漸改善喇!
大家努力!

大宅

回覆:唔想再M痛,決定帶藥性子宮環

我星期四帶藥性環,淨係第一日有小小血跟住就冇血。本來帶開普通環但一M到就好似倒水咁。實在頂唔順。希望呢個藥環好d

大宅

JB2015 發表於 15-9-12 18:41
我星期四帶藥性環,淨係第一日有小小血跟住就冇血。本來帶開普通環但一M到就好似倒水咁。實在頂唔順。希望 ...
歡迎新JM加入行列。咁你係邊度戴? 同埋M第幾日戴?

大宅

林伊伊 發表於 15-9-11 11:10
我係量多(要食止血丸)和勁痛(要食到嗎啡級數的止痛藥), 唔想咁折磨,所以選擇帶環, 開始時都好抗拒, 但無 ...
希望呢度所有既JM都可以受惠到

大宅

引用:Quote:JB2015+發表於+15-9-12+18:41+我星期

原帖由 小韋寶 於 15-09-12 發表
歡迎新JM加入行列。咁你係邊度戴? 同埋M第幾日戴?
我私家帶。因為我只係環換環所以醫生冇特別要求我day幾換。(主要醫生都係驚你有bb同有M易做d所以普遍係有M做)我係M後10日先換。

大宅

JB2015 發表於 15-9-13 06:32
我私家帶。因為我只係環換環所以醫生冇特別要求我day幾換。(主要醫生都係驚你有bb同有M易做d所以普遍係有M ...
咁你之前戴普通環多流量唔怕跌個環出嚟咩?我成日都驚會瀡咗出嚟都唔知,話晒個環本身都貴

大宅

引用:Quote:JB2015+發表於+15-9-13+06:32+我私家

原帖由 小韋寶 於 15-09-13 發表
咁你之前戴普通環多流量唔怕跌個環出嚟咩?我成日都驚會瀡咗出嚟都唔知,話晒個環本身都貴 ...
冇考慮跌環呢個問題

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小韋寶 發表於 15-9-13 17:42
咁你之前戴普通環多流量唔怕跌個環出嚟咩?我成日都驚會瀡咗出嚟都唔知,話晒個環本身都貴 ...
我5月喺瑪嘉烈帶,上個星期已甩咗出嚟呢幾日痛到要死
估唔到只得幾個月舒服,唉
遲下去家計會睇下有無得戴

大宅

fandycheng 發表於 15-9-14 14:33
我5月喺瑪嘉烈帶,上個星期已甩咗出嚟呢幾日痛到要死
估唔到只得幾個月舒服,唉
遲下去 ...
點解會跌咗? 有無執番條屍?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:fandycheng 發表於 15-9-14 14:33 我

原帖由 小韋寶 於 15-09-14 發表
period第三日行行下街突然感到湧咗好多出嚟,嚇鬼死我,拿拿臨入咗m記厠所啦,點知發覺好多血塊流咗出嚟,換好m巾後飛的返屋企沖涼,之後已經摸唔到個環尾巴了
呢兩日都好大量同好多血塊,同之前未帶環嘅情況一樣

男爵府

fandycheng 發表於 15-9-14 22:31
period第三日行行下街突然感到湧咗好多出嚟,嚇鬼死我,拿拿臨入咗m記厠所啦,點知發覺好多血塊流咗出嚟, ...
吓... 之前聽醫生講,M 量多真係會沖返出黎.
所以頭幾個月好緊要, 如果可以減少到經量就穩陣好多.
同埋佢話自然生產同生多小朋友宮頸大左都易D跌出黎.
好彩你政府做,無咁肉赤. 下次再試啦!

男爵府

林伊伊 發表於 15-9-11 11:10
我係量多(要食止血丸)和勁痛(要食到嗎啡級數的止痛藥), 唔想咁折磨,所以選擇帶環, 開始時都好抗拒, 但無 ...
我今次無痛同只黎左7日,量已經比頭兩次少.
只要唔痛, 量又少, 比以前舒服好多喇. 到目前為止仲係好愛呢個環

點解你初時會抗拒? 我一聽醫生講有呢隻野可以唔再痛同無M,
拿拿聲BOOK 定.... 嘻嘻~

男爵府

小韋寶 發表於 15-9-14 21:31
你唔好咁擔心啦,醫生話機會率都唔高既,
不過六合彩都總會有人中啫.
希望快D挨到呢幾個月,M量減少就會無咁易跌.
你生過幾個小朋友? 自然生? 我生一個仲要開刀,所以宮頸都窄.

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-9-15 12:05
我今次無痛同只黎左7日,量已經比頭兩次少.
只要唔痛, 量又少, 比以前舒服好多喇. 到目前為止仲係好愛呢個環 ...
感覺擺d嘢入去, 好似唔係幾好囉! 不過, 最近兩次又唔痛又唔多, 感覺又真係唔錯。不過,醫生都有講過,若量多一定要食止血丸,如果唔係就會沖咗出o黎。
最近發現d分泌好似有d藥粉o既成份,黃黃地色,無異味,下個月覆診問下醫生先。

男爵府

林伊伊 發表於 15-9-15 15:29
感覺擺d嘢入去, 好似唔係幾好囉! 不過, 最近兩次又唔痛又唔多, 感覺又真係唔錯。不過,醫生都有講過,若量 ...
宜家唔駛成日驚唔知幾時黎, 駛唔駛食藥已經好好多.
分泌唔同左, 應該無事既. 不過我又唔覺.

男爵府

man_021 發表於 15-9-4 13:27
我帶咗藥性子宮環兩年,
未帶前經血多,
有經痛問題,
我都戴左藥性環2年, 之前一直都冇乜M黎, 幾個月先黎4-5日, 量好少, 但今次黎左18日喇!雖然量唔多, 但係好鮮紅架.....去VV GE時候就特別多, 有D擔心, 今日打返去家計會, 佢叫我返上去見下姑娘喎....

大宅

回覆:Sami 的帖子

係,其實個藥性子宮環真係會拖長個經期,
好麻煩

男爵府

Sami 發表於 15-9-16 16:54
我都戴左藥性環2年, 之前一直都冇乜M黎, 幾個月先黎4-5日, 量好少, 但今次黎左18日喇!雖然量唔多, 但係好 ...
咁真係奇喎, 因我醫生講係會越來越少,
係頭果一年先會唔穩定, 時多時少.
我黎左三個月, 都見經期越來越少同日期由3星期變10日變7日.
醫生話1年後應該無M, 仲叫我到時唔駛驚,唔係更年期添.

大宅

回覆:I_O_U_baby 的帖子

我兩年前戴,醫生都係咁講,
不過佢係話有機會冇月經,
但唔係人人都有呢個情況。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊