嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女女9個月大,pat pat近呢個月間中紅卜卜,有時前面都有少少紅。
我有時用木瓜霜,亦曾用mustela尿疹膏。
今日紅得多咗,抹pat pat時都痛到叫。
明天考慮看醫生。
請問你哋bb有冇試過? 是尿疹嗎?

回覆 sallytamsh 的帖子

您好sallytamsh, BB皮膚幼嫩, 片片濕左後刺激皮膚, 可能會令patpat紅左, 媽媽有幫BB搽潤膚膏好好呀, 繼續勤力換片, 保持patpat乾爽, 去睇睇醫生求個安心都好呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

要用含zinc 既藥膏, 就算睇醫生都係開zinc 藥膏,

藥房30蚊支.你話zinc 藥膏就得

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好用濕紙巾去抺,抱bb 去洗pp, 去洗pp 好過用濕紙巾或者濕棉花去抺。

男爵府

引用:要用含zinc 既藥膏, 就算睇醫生都係開zinc

原帖由 BIGPAT 於 15-06-19 發表

睇咗醫生,醫生話初時應該係疹,依家發炎,俾咗藥膏+藥水+抗生素。
昨晚開始塗藥膏藥今日好咗啲,我冇俾藥水和抗生素bb食

男爵府

引用:回覆 sallytamsh 的帖子您好sallytamsh, BB

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-06-19 發表
回覆 sallytamsh 的帖子

您好sallytamsh, BB皮膚幼嫩, 片片濕左後刺激皮膚, 可能會令patpat紅左, 媽媽有幫 ...
Thx

Angela@牛欄牌媽咪專線    發表於 15-6-22 10:14

男爵府

引用:要用含zinc 既藥膏, 就算睇醫生都係開zinc

原帖由 BIGPAT 於 15-06-19 發表

thx

男爵府

引用:唔好用濕紙巾去抺,抱bb 去洗pp, 去洗pp

原帖由 bosch 於 15-06-20 發表
唔好用濕紙巾去抺,抱bb 去洗pp, 去洗pp 好過用濕紙巾或者濕棉花去抺。
Try try, thx

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 BIGPAT 於 15-06-19 發表要用

原帖由 sallytamsh 於 15-06-20 發表
睇咗醫生,醫生話初時應該係疹,依家發炎,俾咗藥膏+藥水+抗生素。
昨晚開始塗藥膏藥今日好咗啲,我冇俾藥 ...
Pat紅好多bb有,唔洗食藥咁誇

男爵府

引用:Quote:原帖由 sallytamsh 於 15-06-20 發表

原帖由 BIGPAT 於 15-06-20 發表
Pat紅好多bb有,唔洗食藥咁誇
係啦,我都覺得搽藥膏未得囉……
我已經話可唔可以唔開抗生素,但醫生話佢發炎,會好痛。我問佢,咁細個食抗生素,會唔會唔係幾好。佢話9個月,唔細嘞,呢啲抗生素好輕,1個月都食得(仲要食5日).
我到依家都冇俾bb食,只搽藥。
上次bb感冒,醫生又係開抗生素,我都冇俾bb食抗生素,bb都好返。

複式洋房

Bb 今日好返D未呀?
Zinc藥膏 醫院姑娘話初初紅普遍bb都work
好返之後每次keep住搽vaseline做隔離霜 : )

男爵府

引用:Bb 今日好返D未呀

原帖由 gbbabysheep 於 15-06-21 發表
Bb 今日好返D未呀?
Zinc藥膏 醫院姑娘話初初紅普遍bb都work
好返之後每次keep住搽vaseline做隔離霜 : ...
睇咗醫生,搽咗藥膏,好返好多 thx
照暫時睇,根本唔駛食藥,甚至抗生素,呢個出名嘅醫生,我對佢有啲保留,睇3次,其中1次係覆診,只係覆診先唔開抗生素 明呃錢,今次睇咗470元 最慘係濫開抗生素,擔心影響bb
下次轉睇第2個

複式洋房

引用:Quote:原帖由+gbbabysheep+於+15-06-21+發

原帖由 sallytamsh 於 15-06-21 發表
睇咗醫生,搽咗藥膏,好返好多 thx
照暫時睇,根本唔駛食藥,甚至抗生素,呢個出名嘅醫生 ...
我即刻比老公睇,幫手記住佢個名 ^^\"\"

大宅

尿疹要搽野

大宅

回覆:sallytamsh 的帖子

六一散,搽兩天無事,在藥材舖買到

首頁

尾頁

跳至