跳至

首頁

尾頁

大宅

好想知考D乜?!是否一定要有很多證書?定係看臨塲表現?家長是否也要in?大約in幾耐?請各位媽媽分享一下,感激不盡

大宅

引用:好想知考D乜?!是否一定要有很多證書?定

原帖由 yui52 於 15-06-19 發表
好想知考D乜?!是否一定要有很多證書?定係看臨塲表現?家長是否也要in?大約in幾耐?請各位媽媽分享一下 ...
補充,是今年派位的小一生啊!

大宅

引用:好想知考D乜?!是否一定要有很多證書?定

原帖由 yui52 於 15-06-19 發表
好想知考D乜?!是否一定要有很多證書?定係看臨塲表現?家長是否也要in?大約in幾耐?請各位媽媽分享一下 ...
幫幫忙吧!

大宅

回覆:梁周順琴今年叩門考什麼啊?

唔係已經in哂咩?

大宅

引用:唔係已經in哂咩?

原帖由 ruby1314 於 15-06-20 發表
唔係已經in哂咩?
想問下先!留代為下年作出準備嘛!

別墅

回覆:梁周順琴今年叩門考什麼啊?

唔使in家長,聽囡囡講有問中,英,普通話名字,幾歲,讀咩幼稚園,爸媽做咩工作,另有幅圖講邊d小朋友做得岩,邊d做得唔岩……!都會睇profolio!

大宅

引用:唔使in家長,聽囡囡講有問中,英,普通話名

原帖由 Iris_Hosze 於 15-06-20 發表
唔使in家長,聽囡囡講有問中,英,普通話名字,幾歲,讀咩幼稚園,爸媽做咩工作,另有幅圖講邊d小朋友做得 ...
感謝你的解答想請教一下pro folio 是要自己做定可以交學校的便可呢?因為我見過其他家長交去第二間保小時是交學校的pro folio 去的!

別墅

回覆:yui52 的帖子

我自己做一份簡單易睇的profolio,後面放埋證書!

子爵府

佢網頁講, 交叩門表時係唔收 profolio, interview當日, 可以交 profolio, in完即時俾返你, 學校唔會 keep !

大宅

回覆 Iris_Hosze 的帖子

請問你地準備了咩證書?我女係2年後升小, 最多人個年, 所以都想知叩門要有咩係手

複式洋房

回覆:bobo_2014 的帖子

攞到奬嘅、考試合格的最好

例如芭蕾舞丶中國舞考試丶奧數比賽丶劍橋英語考試丶珠心算考試、鋼琴考試丶舞蹈比賽證書等等

大宅

回覆:Amanda-baba 的帖子

但是你們覺得、或者知不知道證書重要?定表現?定兩者呢?因為有的家長沒有學什麼什麼,咁咪無證書囉,是否好蝕底?

複式洋房

應該每間學校都唔同
證書奬項睇到小朋友嘅專長和家長嘅用心培養
臨場真係睇到小朋友真實一面

男爵府

引用:但是你們覺得、或者知不知道證書重要?定表

原帖由 yui52 於 15-06-23 發表
但是你們覺得、或者知不知道證書重要?定表現?定兩者呢?因為有的家長沒有學什麼什麼,咁咪無證書囉,是否 ...
任何証書都不比面試表現重要 !

大宅

引用:Quote:原帖由+yui52+於+15-06-23+發表但是

原帖由 piglet_be 於 15-06-23 發表
任何証書都不比面試表現重要 !
個人認為也覺得是啊!因為現在很多小孩也考很多證書呢!因之前聽講座校長也說叫小朋友現段最重要是多閱讀便行!不用做太多額外的事情!

大宅

Amanda-baba 發表於 15-6-23 15:38
應該每間學校都唔同
證書奬項睇到小朋友嘅專長和家長嘅用心培養
臨場真係睇到小朋友真實一面
證書奬項睇到小朋友嘅專長和家長嘅用心培養<--不認同

複式洋房

回覆:joeytsui 的帖子

不認同專長,定培養定兩者都不認同

大宅

引用:Quote:原帖由 piglet_be 於 15-06-23 發表

原帖由 yui52 於 15-06-23 發表
個人認為也覺得是啊!因為現在很多小孩也考很多證書呢!因之前聽講座校長也說叫小朋友現段最重要是 ...
係囉,好似要小朋友放學後學好多野,學太多我怕佢顛呀,同埋學咁多都吾會精啦。

複式洋房

回覆:siuyatyat 的帖子

唔趁而家功課少,學多幾樣,發掘下小朋友嘅興趣和天份,到大個左更加無時學,當然要睇個小朋友應付到唔到。放左學,做完功課,唔安排d活動,小朋友好易沉迷係玩、睇電視和打機。閱讀當然重要,越早令小朋友有閱讀興趣和習慣是最好的,對在學校學習有很大幫助。

首頁

尾頁

跳至