自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假打算帶11歲姪女去加拿大探親旅行,但小朋友父母(即我弟弟和弟婦)唔跟隨去,要佢父母簽授權書同意我帶姪女出入境加拿大嗎?
除咗來回機票外,仲要帶咩文件去?請問有冇人知道,Thx!點樣寫授權書,可以自己寫嗎? 或是要律師樓寫?

大宅

我帶過姪仔女去幾次旅行, 未試過要有父母簽授權書先可以出境喎 !!
我都係帶passport & 身份証/出世紙咋 !!

別墅

回覆:yan203yan 的帖子

出入加拿大境最好有父母授權書

男爵府

回覆:帶11歲大姪女去加拿大探親旅行,要父母簽授權書

加拿大最好授權

大宅

回覆:帶11歲大姪女去加拿大探親旅行,要父母簽授權書?

有備無患

大宅

引用:暑假打算帶11姪女去加拿大探親旅行,但小朋

原帖由 yan203yan 於 15-06-22 發表

暑假打算帶11姪女去加拿大探親旅行,但小朋友父母(即我弟 ...
要! 有備無患。
呢度好多人離婚,一方會帶個小朋友飛去第二度,唔俾另一方見面。何況你唔係父母tim

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

yan203yan 發表於 15-6-22 14:52
暑假打算帶11姪女去加拿大探親旅行,但小朋友父母(即我弟弟和弟婦)唔跟隨去,要佢父母簽授權書同我帶姪女 ...

美加好嚴! 一定要帶授權!

我帶1半歲亞仔去加拿大探親, 都俾海關問有無老公授權,

0個次我真係無, 佢問我係咪新手媽咪, 我好明顯係啦,

佢就叫我下次記得帶, 以後我就一定有信旁身喇!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有無授權書sample可參考下? thx

大宅

去邊度寫?律師樓寫或自己寫?thx!

子爵府

打過去香港入境處查詢,
接聽人員話香港出境無特定話要授權書,
但睇到其他jm咁講,
可能係當地入境會check都未定,
呢d嘢都係有備無患了

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:yan203yan 發表於 15-6-22 14:52 暑

原帖由 Ryanma 於 15-06-22 發表
美加好嚴! 一定要帶授權!

我帶1半歲亞仔去加拿大探親, 都俾海關問有無老公授權,
長見識了

伯爵府

唔需要律師寫, 只需父母寫及留下可聯絡父母的電話.試下去美加的領事館網頁睇睇。

禁止訪問

引用:我帶過姪仔女去幾次旅行, 未試過要有父母簽

大宅

Just a simple letter to mention your name, passport number etc and authorise who to bring your kids to Canada then sign the letter. Please remember to attach a copy of the your passport with the letter as the immigration officer in Canada will check the signature.

Last time I wrote a letter for my wife to bring over the kids to Canada but without my passport copy, the officer challenged her.

Hope the above information can help.

lovebabyking    發表於 15-6-23 13:14

男爵府

回覆:帶11歲大姪女去加拿大探親旅行,要父母簽授權書?去邊度寫?

加拿大海關規定要帶,佢唔一定check,但萬一check你一定要有授權信。叫佢父母寫同簽名就得(要提供聯絡地址及電話)。下面係copy自加拿大政府網頁:

男爵府

回覆:帶11歲大姪女去加拿大探親旅行,要父母簽授權書?去邊度寫?

Cont\'d

大宅

BBIvan 發表於 15-6-22 18:49
Just a simple letter to mention your name, passport number etc and authorise who to bring your kids ...
I did the same, plus a copy of the child's birth certificate showing father's name

琥珀宮

下,授權書?

禁止訪問

引用:+本帖最後由+yan203yan+於+15-6-22+17:51+

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

好在睇到呢個帖,我下個月帶仔女去加拿大,老公遲D至黎join我哋,咁我都叫佢寫定先

首頁

尾頁

跳至