烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

一向用開韓國高根麵粉,但數字屋長期缺貨,所以在價x棧買了呢隻麵粉。但整左兩次都發唔起個麵包。點解呢?我用p記麵包機,之前都試過轉其他麵粉牌子都冇事。
有冇jm成功用過呢隻麵粉整包?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:有用過呢隻麵粉整麵包嗎?

幫推

侯爵府

DHA勳章

我手搓, 發到呀

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

發唔起,通常係酵母的問題, 麵粉係無寃枉架..............................

申寃呀.........大老爺.........

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

引用:一向用開韓國高根麵粉,但數字屋長期缺貨,

原帖由 Candyland 於 15-06-23 發表
一向用開韓國高根麵粉,但數字屋長期缺貨,所以在價x棧買了呢隻麵粉。但整左兩次都發唔起個麵包。點解呢? ...
聽講呢隻用少 d 水,妳係咪水多咋?

大宅

回覆:tammy2008 的帖子

我第一次整冇減水,第二次整減左15ml(原來需要190ml的。)但都是失敗了
是否要再減多些水?

大宅

回覆:andyman 的帖子

但我其他材料冇變過喎。我每星期都整二次,一直都冇事。係轉左麵粉就出事了。所以直覺係麵粉問題,要上來求救呀。
其實也不是完全發唔起,是發得唔夠,麵包"實掟掟"

大宅

回覆:Candyland 的帖子

有冇jm知道麵包機用呢隻粉得唔得?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:但我其他材料冇變過喎。我每星期都整二次,

但我其他材料冇變過喎。我每星期都整二次,一直都冇事。係轉左麵粉就出事了。所以直覺係麵粉問題,要上來求 ...
其實一直我都覺得P機的食譜水份偏高 但我又冇P機冇得求証喎…… 平時我比62%水份咁上下啦………
酵母.你點樣保存呀.有冇放入冰箱? 夏天天氣熱.要改用 冰水喎.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

引用:有冇jm知道麵包機用呢隻粉得唔得?

有冇jm知道麵包機用呢隻粉得唔得?
我都係用麵包機…………… 不如測試下酵母先啦.

翡翠宮

大廚勳章

引用:我第一次整冇減水,第二次整減左15ml(原來

我第一次整冇減水,第二次整減左15ml(原來需要190ml的。)但都是失敗了
是否要再減多些水?

...
我早近有用呢隻粉,份量比你參考
170克水, 250克粉,2克鹽,15克糖,15克牛油,5克奶粉

翡翠宮

大廚勳章

引用:但我其他材料冇變過喎。我每星期都整二次,

但我其他材料冇變過喎。我每星期都整二次,一直都冇事。係轉左麵粉就出事了。所以直覺係麵粉問題,要上來求 ...
轉麵粉要試水,唔好一下子落太多水,寧願唔夠水先慢慢加

大宅

回覆:tp168 的帖子

我全部材料份量同你一樣,除左糖放少左。等我試下再減水。謝謝!

大宅

回覆:andyman 的帖子

有用凍水呀。酵母冇問題的,因為我上星期用同一酵母整過(韓國麵粉)。我試下再減d水。謝謝

大宅

tammy2008 發表於 15-6-23 12:02
聽講呢隻用少 d 水,妳係咪水多咋?

我買過一包黎試...第一次整, 用番平時的水量, 一和麵就發覺太濕, 要加粉補救....

因為只買過一包整左幾次, 要減幾多水, 已經唔記得太清楚了....

大宅

tp168 發表於 15-6-24 07:50
轉麵粉要試水,唔好一下子落太多水,寧願唔夠水先慢慢加
都冇乜所謂的, 總之....水少加水, 水多加粉, 每次加唔好太多, 用目測方法去判定水量夠不夠....

伯爵府

引用:Quote:tp168+發表於+15-6-24+07:50+轉麵粉

原帖由 pangdeng 於 15-06-24 發表
都冇乜所謂的, 總之....水少加水, 水多加粉, 每次加唔好太多, 用目測方法去判定水量夠不夠.... ...
如果水太少 整出黎的包會點?

首頁

尾頁

跳至