自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近開始吃素(宗教問題不便討論),
但發覺完全避開有點難道,
除非全在家中煮,
原來蛋是素,蒜頭不是素,
甘吃曲奇由蛋製,即是可以吃

男爵府

的確係好難架,係街食....絕對係會有肉類...
如果只係想健康d...甘為有係屋企煮.

男爵府

回覆:食素困惑

曲奇有牛油喎~得唔得?
其實而家好多素食館,有啲賣埋素零食/食品,連鎖食店都有素食之選~

複式洋房

引用:曲奇有牛油喎~得唔得?其實而家好多素食館

原帖由 kittyartemis 於 15-06-24 發表
曲奇有牛油喎~得唔得?
其實而家好多素食館,有啲賣埋素零食/食品,連鎖食店都有素食之選~

...
講開又講,原來牛奶都係素

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

睇你執行得有幾嚴謹, 其實最重要係心態!

wcpcelia    發表於 15-6-25 13:53
放下自在

禁止發言

男爵府

回覆 sweetieji 的帖子

食齋既話, 蒜, 蔥, 洋蔥, 韮 都唔食. 會帶來慾, 情緒. 意大利人就話呢啲帶來passion.
食素既話, 有蛋奶素, 有全素.
我自己係蛋奶素, 因為愛甜品.
我同事係外國人, 食全素, 蛋奶都唔掂. 見佢午餐都係水果同蔬菜. 佢食包零食, 會逐項成份睇. 蒜, 蔥, 洋蔥, 佢照食.

男爵府

引用:Quote:原帖由+kittyartemis+於+15-06-24+發

原帖由 sweetieji 於 15-06-24 發表
講開又講,原來牛奶都係素
見到樓下jm話食素都分幾種,咁樓主可以食蛋奶,即係可以食曲奇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇下係咪蛋奶素。全齋就好多野都唔ok

Chirley    發表於 15-6-24 14:13

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

長知識了, 謝.

水晶宮

我囝3歲半, 但佢唔食肉既, 就算係細到一粒芝麻咁佢覺得唔多妥就唔食, 雞呢D白肉都唔食, 魚就好少食/或唔食, 一時時, 但佢未識去分煲湯果D有無肉係到, 所以佢都會飲湯。
因為阿囝咁我係FB 入左D素食谷, 都學左唔少野, 原來唔食肉既小朋友都好多, 都知道D營養唔一定係肉黎, 有時植物更多。佢地有介紹地區有D咩素菜鋪, 或大家交流下咁, 樓主你可以去睇下既。
我贊同無理咩理由都好, 食素最緊要由心出發, 唔好覺得辛苦就先能下去。

珍珠宮

一步一步來,慢慢轉,慢慢學,不用太心急

珍珠宮

留毛
對食素有興趣,但未的起心肝

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

複式洋房

引用:我囝3歲半, 但佢唔食肉既, 就算係細到一粒

原帖由 Chirley 於 15-06-24 發表
我囝3歲半, 但佢唔食肉既, 就算係細到一粒芝麻咁佢覺得唔多妥就唔食, 雞呢D白肉都唔食, 魚就好少食/或唔食, ...
多謝你呀,今晚入谷學下先,
因剛開始,好多都忍得好辛苦,我鐘意食餅,唯有食餅頂癮
甘完全唔食肉,會唔食維他命補充營養?

複式洋房

多謝jm支持
我發覺有個好處,就係瘦左,同皮膚靚左

水晶宮

sweetieji 發表於 15-6-24 15:37
多謝你呀,今晚入谷學下先,
因剛開始,好多都忍得好辛苦,我鐘意食餅,唯有食餅頂癮
甘完全唔食肉 ...
我無俾佢食維他命果D, 因佢仲飲緊羊奶粉,
餅都可以睇下有咩成份既,
我買既小朋友食餅乾都見佢寫住係俾D食素既,
再唔係煮飯時溝D藜麥一齊煮呀, 有成16%蛋白質,
一刀切係辛苦D, 其實無強迫性既咪慢慢開始減食肉囉

複式洋房

但其實三餐食素夠飽咩~?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有全素,半素,腐素,鍋邊表,随意素。

全素同腐素都唔係城市人做得到的,除非你連你全家都食素而且不外出。
樓主還是鍋邊素吧,比較方便。

大宅

引用:多謝jm支持我發覺有個好處,就係瘦左,同皮

原帖由 sweetieji 於 15-06-24 發表
多謝jm支持
我發覺有個好處,就係瘦左,同皮膚靚左
仲有食素生癌既機會率低過食肉好多我老公有幾年曾經食過全素,佢話cl_b o,同do_o share有素食食譜

琥珀宮

好難介定

首頁

尾頁

跳至