烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

C6想要新玩具,但竟然係面包機 ,講左一排,又話過引又過日日有新鮮面包,唔洗買出面d面包,佢食完都唔覺得飽,但我阻止左佢幾次,因為屋企得我兩個人,我地唔係日日食面包個種人,而且一磅會食好耐,我唔想玩唔夠一個月就放埋一面

大宅

我嗰時平平地買咗部, 諗住整新鮮有益麵包比小朋友食, 結果自己整過一次, 叫工人整過幾次, 就無心機再玩, 送咗比人~

男爵府

回覆:你地仲有冇keep住用你地部面包機呀

我到e家都係隔日用,兩公婆1磅面包可以食2日。反正早餐5係食面包就係麥皮。我基本上keep住用,冇停過!

禁止訪問

大宅

有冇半磅包的食譜?

大宅

回覆:LittleBallBall 的帖子

我都覺得自己會係咁,所以諗緊不如買2手

別墅

回覆:你地仲有冇keep住用你地部面包機呀?

我仲有keep住用呀,約兩星期一次,已買兩年半

大宅

回覆:babayip 的帖子

會唔會食到好厭,因為方面一係多士一係三文治

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我去年年初買的,都keep 到1星期用一次

子爵府

引用:我到e家都係隔日用,兩公婆1磅面包可以食2

原帖由 babayip 於 15-06-24 發表
我到e家都係隔日用,兩公婆1磅面包可以食2日。反正早餐5係食面包就係麥皮。我基本上keep住用,冇停過!

...
我都係隔日整,有時會+提子呀~紅梅呀~朱古力粒呀~ so far都唔會悶

大宅

買左半年度,我都係一星期整一次,可以食2,3日

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

整得好食咪會keep住用部機咯,你應該鼓勵下距,買返來要學好距,單靠自動mode整出來既包好食極有限,需要有探究精神,平凡中作出不平凡的麵包。

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

引用:會唔會食到好厭,因為方面一係多士一係三文

原帖由 imubbb 於 15-06-24 發表
如果有焗爐可以用部機打麵糰發酵後攞出黎分割包餡做各款包,餐肉,火腿蛋,吞拿魚…………千變萬化。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

翡翠宮

冇用好耐

芝麻街    發表於 15-6-25 11:15

大宅

回覆:ipodbaby_123 的帖子

自制包可以放幾耐呀

男爵府

ipodbaby_123 發表於 15-6-24 21:18
如果有焗爐可以用部機打麵糰發酵後攞出黎分割包餡做各款包,餐肉,火腿蛋,吞拿魚…………千變萬化。

...
係呀!如果你鐘意焗下嘢食,絕對值。
有一次因為急,買咗啲聖XX面包,我問老公好唔好食,佢淨係話,無你整得咁好食。當知我整包,倆父子成日問我幾時出爐有得食。

得閒又整俾媽咪食,我整得好開心。

我哋已經無買包好耐,反而我成日諗出面啲包點整,試下自己整。

大宅

babayip 發表於 15-6-24 18:02

...
X2....我都是隔日整....也是兩個人, 280g粉的包, 夠兩個人兩日食...早餐only....
現在已用了一年三個月....

大宅

imubbb 發表於 15-6-24 19:00

可以整好多款包架....以前, 去東X堂買包, 都是買來買去果幾款...

現在自己整, 初初整就想試新野, 整過十幾種不同的包, 後來開始懶, 整來整去都是芝士、提子及朱古力包....

別墅

最好有基本麵包製作興趣,先好考慮買回家,雖然麵包機可以全自動做方包,但唔通日日食方包咩?最好玩就是玩造型包,多變化,但如果無基本麵包製作認識,失敗時又真係好down,又唔知衰咩到時一定無心再玩。
利申:我自己玩了1年半手搓麵包,買唔買麵包機都考慮咗半年,要確定自己真係有興趣,有時間整先好買;要買就要買P仔,話哂已經有口碑有討論區,多人交流心得。

首頁

尾頁

跳至