烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

imubbb 發表於 15-6-24 21:33
自制包可以放幾耐呀
我通常室溫只放兩日....

大宅

kenstin 發表於 15-6-24 19:51
整得好食咪會keep住用部機咯,你應該鼓勵下距,買返來要學好距,單靠自動mode整出來既包好食極有限,需要有 ...
yes, 用我下面個方法(post過N次), 包好食...
以下是用麵包機做出好食麵包的心得:

1. 麵粉同水的比例: 1:0.62 (即62%水) (數字屋韓粉計, 如用日本粉, 水量要更多)
2. 加其他吸水的粉如奶粉, 可可粉, 要加番相應重量水份(~60%)
3. 加其他流質或含水料, 如鮮奶、蛋....要減番同樣容量水
4. 酵母(Instant Dry Yeast)約麵粉的百份之一
5. 加蛋及奶粉(或鮮奶), 會令麵包發得更好, 更鬆軟及好食
6. 牛油、糖、鹽可隨口味調整
7. 如怕牛油不健康, 可用菜油代替, 加了油的麵包, 會更鬆軟及質感更好

e.g. 白方包食譜:

高筋粉 : 280g
蛋: 一隻(約55ml)
奶粉: 20g
牛油: 20 g
水: 133ml ((280+20)*0.62-55=133)
糖: 20 g
鹽: 甜包2g, 咸包3~5g
即發酵母: 3g

如加提子, 約加25g

1. 要整得夠軟, 應先扣起牛油及酵母, 落晒其他材料後, 用和麵mode先搞15分鐘, 跟住再落牛油及酵母, 用正常程序去做包
2. 如果唔想個皮咁硬, 要烤色揀"淺", 以及要早5~10分鐘出爐
3. 出爐後要將麵包倒出, 放在麵包架上攤凍, 待半小時後才切麵包, 會易切好多
5. 剛出爐的麵包不宜即食, 因長期食進未完全發酵的酵母, 對腸胃無益
6. 切好包後要放在密實盒/袋內保濕
7. 夏天溫度高, 要用冰水或搞麵團時打開蓋
8. 夏天要減番少少水, 約麵粉同水的比例1:0.6
9. 搞麵團時, 如有麵粉漿黐住包桶底, 水太多, 要加麵粉補救, 如完全不黐包筒邊, 水太少, 要加水....當麵團搞到包桶邊時, 最好有約1吋左右闊度黐筒, 但麵團拉開時, 不應有殘留麵粉黐住桶邊...

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

當然有 keep 住部麵包機喇, 懶起上嚟, 佢確實一個 "好幫手"

買咗麵包機一年到, 就買多部廚師機, 麵包機仲 keep 到依家, 3 年幾 4 年, 我對部麵包機 "不離不棄" 架

大宅

回覆:你地仲有冇keep住用你地部面包機呀

我就買左部平平地嘅,都大約1至2星期用1次,整包包比囝囝食。不過多數用佢嚟發酵,之後再整型入焗爐,咁會好食過用晒面包機整。不過,有時冇時間,直接用面包機整晒係幾方便。

珍珠宮

引用:最好有基本麵包製作興趣,先好考慮買回家,

原帖由 十年 於 15-06-24 發表

最好有基本麵包製作興趣,先好考慮買回家,雖然麵包機可以全自 ...
我都玩左差不多兩年手搓包 仲考慮緊買唔買麵包機,買機主要原因都係可以慳啲時間,無時間就用包機搓粉。

其實麵包機打出黎既麵糰係咪靚過手搓既麵糰?

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

回覆:你地仲有冇keep住用你地部面包機呀?

冇用起碼半年,呢排玩煮餸多,又要煲去濕茶,又改了用印度米,連下午都吃飯及udon,又吃pasta

遲d有水波爐要用佢打pizza 皮

如果你愛吃包,的確方便⋯⋯但我C6不吃,我又係飯癡

d包放最多兩天

別墅

引用:Quote:原帖由+十年+於+15-06-24+發表本帖最

原帖由 ipodbaby_123 於 15-06-25 發表
我都玩左差不多兩年手搓包 仲考慮緊買唔買麵包機,買機主要原因都係可以慳啲時間,無時間就用包機搓粉。

...
有咗麵包機後,可以話輕鬆咗好多,麵包品質穩定又慳咗時間(我多數用搓麵團和發酵功能),多咗時間研究造型麵包。以前手搓包會加湯種,用咗機後,已經冇用湯種,麵包已經好軟熟,盡量兩日內清哂。

大宅

回覆:evapopo 的帖子

咁如果用光波爐焗包係咪都得,我屋企得光波冇焗爐,我就係怕買左面包機之後仲要買多部焗爐

侯爵府

買左3年,一星期用3,4次,平日方包,假日造型包,學識了做麵包,好正。買時唔識,買左後鑽研,keep唔keep住用係自己控制。
行到水窮處 坐看雲起時

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

有整, 整左兩年喇, 一星期三機左右

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:買左3年,一星期用3,4次,平日方包,假日

原帖由 Paris 於 15-06-25 發表

買左3年,一星期用3,4次,平日方包,假日造型包,學識了做麵 ...

侯爵府

babayip 發表於 15-6-24 18:02
我到e家都係隔日用,兩公婆1磅面包可以食2日。反正早餐5係食面包就係麥皮。我基本上keep住用,冇停過!

...
我都係keep住用緊,買左3年,一星期用2次就可以5日返工都有麵包食,因為我地2個都係日日麵包做早餐,
所以都係基本上冇停用過

大宅

你地咁大力撐,我諗我都會買比我c6嫁啦,不過我想知如果造型包,係咪用火波爐焗唔到嫁

侯爵府

imubbb 發表於 15-6-25 11:28
你地咁大力撐,我諗我都會買比我c6嫁啦,不過我想知如果造型包,係咪用火波爐焗唔到嫁

...
要用焗爐,建議你買完之後去工聯會上course學下D基本功。
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

回覆:Paris 的帖子

因為自學好難嫁?

水晶宮

回覆 imubbb 的帖子

2-3 days

伯爵府

imubbb 發表於 15-6-24 17:06
C6想要新玩具,但竟然係面包機 ,講左一排,又話過引又過日日有新鮮面包,唔洗買出面d面包,佢食完都唔覺得 ...

當然有啦, 我地買左一年多D, 自從有左佢, 出去買面包既次數少左十次 (多數係好想食菠蘿包時先出去買).
不過咁, 我老公以面包係主食, 所以我地少食飯, 用機自然用得多啦.

男爵府

imubbb 發表於 15-6-25 11:28

...
我係用光波爐焗包包,以下係以前的作品

大宅

回覆:kam2007kam 的帖子

睇落好正呀!!!

子爵府

畀面勳章

請教: 白麵包焗完後切, 好多碎. why??
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

首頁

尾頁

跳至