自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

今朝接到個電話,話係順豐快遞打來,話我有份件未取。叫我按”0”就接去深圳順豐。跟住當地
職員話我上個星期係福建泉州委託順豐寄去澳門o既郵件,被當地海關查到係28張銀行卡,懷疑同經濟犯罪有關,所以通知我。我話我從來未去過泉州,近幾個月都沒有離開過香港,無可能係我寄。佢話順豐一定核對過個人資料先可以寄件,可能我o既資料被盜用。建議我盡快報公安。我話o甘我要係香港報警,但係佢話要去泉州公安報,等當地調查後,把資料轉報海關。佢總提供佢o既職員編號姓,海關編號等等。然後幫我轉去
泉州公安

接住發展,根據香港警方話係新招。注意:騙徒非常專業,並且係之前已取左我o既資料。

電話轉去泉州公安後,問左我姓名話要查下有無其他案件。跟住就話我個名係牽涉一宗兩岸三地o既經濟詐騙案,犯罪活動包括洗黑錢,主犯李春榮已經落網,係佢住所搜出有一個我係泉州工商銀行戶口,牽涉3百幾萬匯款到海外。我當然話同我無關,我從來未去過泉州,無可能開戶口。但佢話當地銀行必須有個人身分證明先可以開戶。立刻同我核對個人資料,包括出生日期,外貌等,佢地都講到出來。

佢地總比佢地o既電話號碼,話可以到大陸114查是否當地公安局號碼。雖然係佢地幫我接駁,但係過程像真度極高,包括背景聲響等。

ericwwyeung    發表於 15-6-25 21:00

大宅

但係過程像真度極高,包括背景聲響等。
由於佢地有我資料,我都由半信半疑到有o的擔心。於是對方建議我找一個安靜,無受騷擾地方用電話落口供,並且再三提醒,過程不能中斷(否則要從新開始),亦不應跟任何人透露,因此案牽涉三百多人,如果我透露半點,可能多一條罪。
呢位”公安”非常專業,無論態度,講話聲線,引述中國刑法,都有條有理。好易令人相信。佢要我申報所有銀行資產。佢一直提我電話是否夠電,又問我可否上網,話需要我讀取資料。但我答無法去到附近無人o既電腦。於是佢問我可否收傳真,我話得。跟住佢確定我到傳真機旁收,並且提我唔好慌張,收到後去回無其他人地方。

收到傳真後,我真係嚇壞。六頁文件係通緝令(要拘留我45日調查),凍結資產令(兩年半),禁止出境令。像真度非常高,由北京人民檢察院發出。最驚嚇係上面有我張相,個人資料,回鄉證、身分證號碼等(後來想起個張相係我舊回鄉證o既,回鄉證號碼都係)。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:小心:電話詐騙新招(長)

新聞有講過係騙案

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

文件發出日期係今日。佢話呢份文件下午兩點就會傳去全國,到時各地警方就會採取行動。佢話我只能申請向當地檢察長”優先清查”,如果批准,可望係三百多個嫌疑人名單中剔除,避免被通告全國。佢總話只能幫到我呢度,又提我申請是否批准完全取決於檢察長,而我的態度至為關鍵,總同我練習要點講。又叫我唔好千企唔好話係佢教。
我必須承認個一刻我都幾乎相信。
佢幫我接通 “檢察長”後,檢察長好官腔,話不批准我申請”優先清查”,話佢必須依法辦事等等。甘我再三請求。又話如果凍結我戶口,生活好困難。我可否去銀行出證明,證明戶口全部是正常資金出入。但係比檢察長兇我,話我好教佢點做,唔想再同我講。我唯有道歉。佢鬧我唔係度聽,一味自己講。甘我問佢可以點做,佢先話我應該立即到自己銀行,羅晒錢出來,甘就可以避免戶口被凍結。
我話甘我申請”優先清查”可否辦到,佢又鬧我唔聽清楚指示。
我問甘我羅晒錢出來之後點做,佢話佢會派個”警察”來查我。我問是不是香港警察? 佢又鬧我,話我浪費時間,由得我戶口被凍結。甘我又請佢繼續指示,於是佢叫我立即行動,手提電話唔好收線,羅佐錢之後係原位等,佢會派”民警”來查。
“民警?是不是泉州來的?”我又問。佢越來越’憫’,繼續兇我,要我立即坐的士到銀行。否則文件即將通傳各地…..
“但是我現在要去洗手間。” 我話。
“你是什麼意思?你是不是要跟其他嫌疑犯通傳?是不是要把資料外涉?你這樣做你知道後果的嚴重性嗎…..”佢繼續鬧。
“先生,我跟你們談了一個早上,你不讓我去洗手間,你說這樣合理嗎?” 佢繼續鬧,但我都收左線。

大宅

我無唔見過回鄉證,但係今年頭到中旅社換過新回鄉證。舊回鄉證仍然鎖係櫃桶。
大家可以想想可能性……

大宅

回覆:jclee 的帖子

跟著呢

男爵府

wyeth冷知識勳章

千萬不要相信呢d所謂順豐的詐騙電話!

wcpcelia    發表於 15-6-25 08:25
最近大少迷上鳥THOMAS...

侯爵府

中旅社啲人?

抑或你攞咗證件出去影印?

愈嚟愈冇記性

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:下跟著呢

原帖由 Summire123 於 15-06-24 發表

跟著呢
x2

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

大宅

收線後我當然去報案,但係香港警方話由於我無損失,所以都只係紀錄,有個報案編號。至於個人資料外涉,建議我去個人私隱公署報。

子爵府

回覆:jclee 的帖子

即系中旅行社有人攞左你資料?

水晶宮

你明知假都有心機同佢玩? 下文呢?

男爵府

畀面勳章

立即帶埋份fax. 報警

大宅

ChinoB 發表於 15-6-24 23:20
中旅社啲人?

抑或你攞咗證件出去影印?
無羅證件出去影印過,我用自己打印機影印。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Summire123 於 15-06-24 發表

原帖由 super888 於 15-06-24 發表
x2
咁攪笑 用個電話就可以查案
利害利害。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

男爵府

畀面勳章

引用:收線後我當然去報案,但係香港警方話由於我

原帖由 jclee 於 15-06-24 發表
收線後我當然去報案,但係香港警方話由於我無損失,所以都只係紀錄,有個報案編號。至於個人資料外涉,建議 ...
點解會咁恐怖架,重要咁專業

男爵府

嘩, 收到電話唔知係假都幾驚
咁其實佢點解會有你咁多資料?
同你點發現係假?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

引用:文件發出日期係今日。佢話呢份文件下午兩點

原帖由 jclee 於 15-06-24 發表
文件發出日期係今日。佢話呢份文件下午兩點就會傳去全國,到時各地警方就會採取行動。佢話我只能申請向當地 ...
你咁好氣同佢地傾,你國語一定好掂

wcpcelia    發表於 15-6-25 08:26
happywindy    發表於 15-6-24 23:59
akilimama    發表於 15-6-24 23:36

大宅

spikenard 發表於 15-6-24 23:21
你明知假都有心機同佢玩? 下文呢?
開頭像真度極高,我都唔敢肯定呢。

首頁
12345...8

尾頁

跳至