自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆:小心:電話詐騙新招(長)

依家啲詐騙好有心機
真係好彩有樓主詳盡既分享,我都會話返俾同事同朋友知道,等佢地都留意返

唔該晒樓主呀

男爵府

好驚險

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

男爵府

引用:Quote:原帖由 mwmyway 於 15-06-25 發表如

原帖由 jclee 於 15-06-25 發表
我開頭有問到執法問題,但係佢地講到同香港警方一起調查佐一段時間。又講話主犯口供供佐我借出戶口比佢用… ...
係都扮香港警察聯絡你啦,好搞笑,我都想收到呢d 電話

子爵府

畀面勳章

原來係騙局就前日有個順豐電話(普通話)錄音話我有件已派3次冇人收,要按「?」字駁去客服,雖然我成日淘寶,但我真係極少用順豐,因為貴!所以r爆頭,按完字有個普通話人同我講我有件件在乜州點點點,我普通話麻麻加上係街好嘈,我用普通話問「有沒有個懂廣東話職員可以講,我聽不到你說什麼?」佢竟然cut我線我即刻火火地打去hotline想投訴果個人但hotline話我冇快遞編號冇得查邊位同事無禮 我一直仲有少少擔心究竟係咪淘寶野寄錯件等問題(我用開所有野寄集運)⋯而家睇晒咁多版估計我聽到的係騙局慶幸自己普通話差同突發性撞聾

珍珠宮

引用:Quote:WENDY+發表於+15-6-25+00:00+你有冇

原帖由 jclee 於 15-06-25 發表
從來都無。
有冇在大陸住過酒店?入住時要登記資料及scan回鄕證。

男爵府

好恐怖

子爵府

畀面勳章

可以話你知,手法已經唔新,2年前我99係福建都收過呢個電話,除左順風呢個開場白唔同,內容機本上一樣。我99仲係我面前攞住電話鎖自己入房講,我同62講有D古怪,因為我99從來唔會講咁耐電話,講左幾個鐘,連午餐都無煮。後來我62用後備匙開門寫紙仔點醒左佢,我99立即收線,不過佢已經比D銀行資料人,我c6、62即刻同佢落銀行𨍭走D錢同報公安,好彩銀行係下面街,走果陣我62話見到有架車跟著佢地走,落到銀行架車唔見左

yan511229    發表於 15-6-25 12:29

珍珠宮

真係越黎越狼!

子爵府

畀面勳章

仲有褔建D銀行2年前已有大大塊牌放係門口叫人小心

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

好彩你醒咋

複式洋房

幾年前已經聽大陸同事講過呢d案件,都係話速遞郵件出事之類,繼而問到銀行資料等等,又成日接駁線,同事傾咗大半個鐘後覺得唔對路cut咗線。之後係大陸工作過都聽唔少朋友話有好多呢d郵件騙案

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

多謝分享

大宅

真係要小心

珍珠宮

謝謝提醒

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 jclee 於 15-06-25 發表我開

原帖由 ChinoB 於 15-06-25 發表
真係警察點會講咁多嘢。即刻就拉人啦。

不過你好好心,俾我聽到佢哋當我水魚。我真係會鏟爆佢哋。

咁堅就直接上門拉我啦 仲洗乜講咁多!

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我星期二早上都接到,
普通話錄音

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

引用:文件發出日期係今日。佢話呢份文件下午兩點

原帖由 jclee 於 15-06-24 發表
文件發出日期係今日。佢話呢份文件下午兩點就會傳去全國,到時各地警方就會採取行動。佢話我只能申請向當地 ...
我上星期都接到,有相,身份证号碼,回鄉證号码,地址都有,我真係好担心,會不會再用資料係其他地方犯法,佢地十分專業,我開頭都諗住同佢地玩下,但一收到了我的資料,真係担心,因为資料被盗,打电话問警察,可否報警,點知一句話你報都係冇用,又冇事發生,大佬佢地有我地址,担心左成日,工作冇心機做

子爵府

下次啲jm可以扮上當,同佢傾番咁上下就cu t佢線。玩殘佢地當我地係水魚?

侯爵府

係咪有職員賣個人資料?

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

我的回鄉證换左,係二月换,資料是舊證號碼

首頁
34567...8

尾頁

跳至