自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

今日東網報導了幾個习鑽暑假班 , 甚麼 "小特首訓練班" / "模突兒訓練班". 有参加者竟說 "「面試嘅老師聽到我有參加小特首都會覺得特別,應該都有加到分。」

最不可意義的是 "優雅公主班" ----有参加者指「學完個人斯文咗,好似淑女咁。」.........

睇番我自己, 今個暑假, 我只幫呀囝報左D很傳統的游水呀, phonics呀.....

睇來呀囝明年 in 小學時一定唔夠呢班小特首, 小模突兒,小公主競爭 lu.

現在....滴汗中

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150624/bkn-20150624203126101-0624_00822_001.html

【on.cc東網專訊】 暑期將至,為令子女「增值」及令升學履歷表「變靚啲」,報讀刁鑽興趣班成新趨勢。小特首訓練班、模特兒及主播班和「公主班」吸引不少人慕名報讀。有教育機構直指,為應付面試及校內競爭,刁鑽興趣班需求殷切,亦迎合家長需求。但教育學者批評,該類興趣班只為家長迎合本港不合時宜的教育制度而設,學生報讀也只為求分數!
刁鑽興趣班1
以往不少學生的志願為律師、醫生,現時已提升至「特首級」。「競爭大、學位少,同學之間不期然會有壓力,自己都怕輸比人。」首次參加小特首計劃訓練班的盛永愛坦言,同學間愈學愈多課外活動;盛太亦指部分學校對學生能力要求比較高。「面試嘅老師聽到我有參加小特首都會覺得特別,應該都有加到分。」另1參加者高政說。

香港小童群益會港島東及九龍城區服務總監徐漢明指出,每屆都有逾百名學生參加該訓練班,家長目的是為了提高子女的升學履歷表。

刁鑽興趣班2
學生面對面試壓力,學習當主播及模特兒,或許可加分。「現今家長都會傾向報讀冷門嘅課外活動,而參與嘅年齡就愈嚟愈細個。」舉辦小主播及模特兒班的劉家聰指,家長為鋪排子女入學,報讀各類興趣班。該機構執行董事伍忠豪指,不少學校派學生前來上堂,為將來學習「快人一步」。Sophia首次參與小主播班,其母親指「今時今日溝通對話好重要,都唔係話想囡囡做主播先畀佢嚟學,而係想佢學好溝通技巧。」只有5歲的Inez學起小模兒時有板有眼,其媽媽指女兒比同齡兒童害羞,但小模兒班讓女兒可從團體合作中學曉表達自己。

刁鑽興趣班3
近年不少港孩被指患上「公主病」、「王子病」,有機構順勢推出優雅公主班。學校校長崔藹璇指,現時不少獨生子女,或由外傭照顧,欠缺溝通技巧,希望透過公主班教日常社交。「學完個人斯文咗,好似淑女咁。」陳逴桐去年參加公主班,桐桐指自己原本較粗魯,但上課後已改變。黃芷容認為餐桌禮儀最為受用。2人的媽媽異口同聲指,公主病不一定是負面的詞語,「公主可以係優雅、仁慈嘅,學到嘅談吐舉止對將來都有用。」

mmami    發表於 15-6-25 12:04
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

回覆:讀左呢D有分加

珍珠宮

回覆:讀左呢D有分加 ? 有修養 ?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呃錢

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

大宅

修養非錢可買來!

子爵府

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果小朋友不嬲係有家教, 洗乜上小公主班

heiheikwok    發表於 15-6-25 12:07

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

2018復活節勳章

搵家長錢啫

公爵府

cnynicole 發表於 15-6-25 10:29
如果小朋友不嬲係有家教, 洗乜上小公主班

果個"公主班", D小朋在著住公主衫上堂....

我好想知, 將來 in 小學時, 係咪都要著住件公主衫去 in ?

禁止訪問

公爵府

Alvinchun 發表於 15-6-25 10:37
搵家長錢啫

慘得過有demand

禁止訪問

水晶宮

Sos......

男爵府

醒目開學勳章

學個5,6堂可以變淑女?諗起d家長上完1個月4堂拼音問我佢個小朋友【幼園】識拼生字未..仲未識?甘慢架。唔學啦

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

首頁

尾頁

跳至